Povestea pubelelor. Deșeurile care trădează clasa socială, educația și viitorul Iașului

Dimensiune font:

| 29-03-2025 11:31

 * în orașul celor șapte coline, pubelele sunt mai mult decât recipiente pentru resturi * aceste recipiente devin, involuntar, jurnale de cartier, arhive ale cotidianului domestic * ce aruncăm, cum aruncăm și în ce amestec o facem ne trădează stilul de viață, educația, nivelul de trai și, poate cel mai grav, atitudinea față de viitor

La prima vedere, pubelele cartierelor ieșene nu spun nimic. Sunt doar niște bidoane triste, pline, pe care le ocolești cu nasul strâns și pașii grăbiți. Dar dacă te oprești o clipă, dacă îți învingi repulsia și privești cu ochi de arheolog al prezentului, gunoaiele orașului încep să vorbească. Și nu oricum, ci despre noi, despre obiceiurile noastre, despre educația pe care o pretindem și nepăsarea pe care o practicăm.

 Cartierele rezidențiale - consumul sigilat, deșeul aspirat

În complexele rezidențiale, deșeurile sunt aproape sterilizate. Pungi alese, sortate pe tipuri de plastic, ambalaje curate, deseori pliate cu grijă. Multe resturi de la produse bio, etichete în engleză, ambalaje din magazine de nișă. În spatele acestor saci de gunoi e o poveste a unei clase mijlocii digitalizate, corporatiste, cu aplicații de compostare pe telefon, dar cu un consum supradimensionat. Se reciclează, dar se consumă mult. Multe dintre produse par deschise o dată și apoi uitate. E paradoxul ecologistului grăbit: ambalajele sunt alese cu grijă, dar în cantitate mare. Refuzul plasticului e strigat în social media, dar în pubelă ajunge zilnic măcar o pungă cu câte un cartof dulce uitat în frigider .

  Povestea gunoiului de tranziție

 Tătărașiul este cartierul cu sufletul împărțit între trecut și prezent. Aici găsești gunoaie care vorbesc în dialecte diverse: de la bonurile vechi de la Profi, până la cutii de la Glovo și resturi de shaworma învelite în șervețele parfumate. Sortarea există, dar e superficială. Mulți locuitori nu au înțeles sau nu sunt interesați de regulile colectării selective. Pungi de plastic conțin atât coji de portocală, cât și doze de bere sau ambalaje de chipsuri. Totul miroase a tranziție. Nu doar fizic, ci simbolic. Gunoiul din Tătărași aparține pensionarilor, celor care aspiră la statut, dar sunt prinși între economii și tentațiile fast-fashion. Multe resturi de la magazine de tip discount, dar și ambalaje de produse scumpe cumpărate rar, cu sacrificii. Educația ecologică e prezentă, dar nu e asumată. Oamenii știu că „trebuie”, dar nu știu exact „cum” sau „de ce”. E vorba de o cultură a economiei domestice, transmisă din mamă-n fiică.

  Sărăcie și nepăsare

 La periferie, pubela e o gură larg deschisă spre realitate. Nimic nu e ascuns, totul e la vedere: haine vechi, scutece folosite, PET-uri turtite, resturi de mâncare aruncate direct, fără sortare, fără ezitare. Colectarea selectivă e aproape inexistentă. Tomberoanele sunt suprapline, iar lângă ele se adună săptămânal mobilă veche, saltele rupte. Gunoiul din Bularga vorbește despre sărăcie, dar și despre resemnare. Despre supraviețuire, nu sustenabilitate. Aici, oamenii aruncă totul fără să se gândească la reciclare, pentru că reciclarea nu e o prioritate când te lupți cu factura la încălzire. Și totuși, există și aici o formă de „reciclare” informală: oamenii își pasează între ei haine, mobila circulă din apartament în apartament, iar colectorii de PET-uri fac treaba statului.

Iașul, ca orice oraș în expansiune, trăiește în bule de consum și în iluzii ecologice. Unii cred că dacă aruncă deșeurile în pungi colorate au salvat planeta. Alții nu mai cred în nicio salvare. Dar nicio pubelă nu minte. Deșeurile vorbesc cu voce tare despre cine suntem, cât risipim, cât ne pasă de mediu. Arheologia domestică nu e despre trecut, ci despre urmele pe care le lăsăm azi. Iar în Iași, sub capacul fiecărui tomberon, nu e doar gunoi. E o oglindă. Deșeurile nu mint. Ele spun povestea unor comunități care, deși trăiesc la câteva minute distanță, respiră lumi diferite. Iașul are pubele, dar nu are încă o cultură coerentă a gestului responsabil.

Clara DIMA

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:14

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
Pasajul Alexandru cel Bun a intrat în reparații capitale
15/05/2025 13:35

* lucrările de reparatii la Pasajul Alexandru cel Bun vor fi făcute in asa fel incat circulatia să nu fie blocată Au inceput lucrările de reparatii capitale la pasajul Alexandru cel Bun, in cadrul unui co ...

Lansarea proiectului: ” Investiții în infrastructura de microbiologie din cadrul Spitalului orășenesc ”Ioan Lascăr” Comănești”
15/05/2025 11:40

Comunicat de presă Aprilie 2025 Lansarea proiectului: ” Investitii in infrastructura de microbiologie din cadrul Spitalului orăsenesc ”Ioan Lascăr” Comănesti”   BENEFI ...

Reset hormonal, detox limfatic și alte trenduri sănătoase care cuceresc Iașul
15/05/2025 09:40

Iasul nu mai e doar un centru cultural si universitar – in 2025, orasul capătă tot mai clar contururile unui refugiu pentru cei care caută sănătate profundă, echilibru si reconectare interioară. &I ...

Ediție aniversară a Târgului Meșterilor Populari la Palatul Culturii
15/05/2025 09:33

În perioada 16–18 mai, Esplanada Palatului Culturii din Iasi va găzdui editia aniversară a Targului Mesterilor Populari, eveniment organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei, parte a Complexului M ...

IMM-urile din Nord-Est pot accesa până la 1 milion de euro pentru proiecte de economie circulară
15/05/2025 09:15

  La Iasi a avut loc lansarea oficială a apelului de finantare destinat intreprinderilor mici si mijlocii interesate să dezvolte proiecte in domeniul economiei circulare. Initiativa apartine Agenti ...

Romanian Creative Week 2025 transformă Iașul în capitala europeană a artei și inovației culturale
15/05/2025 09:10

Romanian Creative Week 2025 a inceput miercuri, 14 mai, la Iasi, aducand in prim-plan cele mai inovatoare forme de expresie artistică, design, muzică, arhitectură si dialog cultural. Aflată la cea de-a cinc ...

Parfum de epocă pe Strada Lăpușneanu. Între istorie vie, boemie urbană și eleganță cotidiană
15/05/2025 09:01

 Mergand de la Palatul Culturii către Piata Unirii, pasii te poartă pe o arteră care pare suspendată intre două lumi: una a Iasului de altădată, cu librării cu geamuri prăfuite, anticariate tă ...

Sute de ieșeni au primit ordine de restricție pentru violență în familie!
15/05/2025 08:03

* in acest an, la nivelul IPJ Iasi au fost inregistrate 824 de dosare penale privind fapte de violentă in familie * pentru protectia victimelor, politistii au emis 260 de ordine de protectie provizorii, fiind ...

„Regina Nordului” veghează Iaşul
15/05/2025 08:02

„Regina Nordului”, o sculptură de 2,6 metri inălţime, din fibră de sticlă, cu nervuri translucide ce luminează in intuneric va putea fi admirată, la Universitatea de Ştiinţele Vieţii &bdqu ...

O nouă șansă pentru tinerii fără Bac. USV Iaşi lansează un proiect educaţional unic
14/05/2025 22:36

* prin proiectul „Fii şi tu primul”, 189 de tineri fără diplomă de Bacalaureat vor fi sprijiniţi să revină pe traseul educaţional şi să işi continue studiile universitare * de asemenea, 1 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei