„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
Dimensiune font:
* Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a României au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, fiind o invitaţie la o „călătorie” în jurul lumii, prin intermediul reprezentărilor animaliere de pe bancnote şi monede, îmbinând caracterul educaţional cu divertismentul cultural
Vernisajul a avut loc în prezenţa directorului Sucursalei Regionale a BNR, Dănuţ Crăciun, istoricul Sorin Iftimi, Dan Ilie, expert în cadrul Direcţiei Muzeu şi educaţie financiară din Centrala BNR, Dan Chirleşan, conf. univ. dr. din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, reprezentanţi ai Inspectoratelor şcolare judeţene Iaşi şi Neamţ, respectiv Maria Rados şi Luminiţa Boloca, precum şi elevi și studenți.
Proiectul „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote și monede” este rezultatul dorinței Băncii Naționale a României de implicare în activități culturale și educative, de intensificare a colaborării cu școala și urmărește, prin îmbinarea caracterului formativ cu latura de divertisment a vizitei la muzeu, prin prezentarea „aerisită” și focalizată a unor obiecte, să îi determine pe tineri să cunoască și să respecte aceste valori uneori abstracte care sunt banii. „Aş situa evenimentul din această zi în cel puţin două planuri. Încep cu cel educaţional, care din perspectivă personală cred că este cel mai important, întrucât ne dorim să înscriem această expoziţie în derularea proiectelor educaţionale desfăşurate de sucursala noastră în plan local, asumându-ne astfel o responsabilitate instituţională, respectiv de a creşte gradul de educaţie financiară a tinerei generaţii. Cel de-al doilea este planul cultural, având în vedere faptul că, în general, cultura poate stimula inovaţia. Astăzi, foarte multe entităţi forţează creşterea productivităţii prin inovare”, a spus Dănuţ Crăciun, directorul Sucursalei Regionale BNR.
În cadrul expoziției sunt prezentate 251 de obiecte (monede, bancnote, medalii etc.) din colecțiile Muzeului Băncii Naționale a României.
Ineditul tematicii și valoarea obiectelor, precum și modul de prezentare atractiv și modern au fost apreciate deopotrivă de publicul larg, dar și de specialiști. „Dovadă sunt cei peste 30.000 de vizitatori care au vizionat-o, atât la sediul Băncii Naționale, cât și cu ocazia itinerării ei la Muzeul Național de Științele Naturii „Grigore Antipa” sau la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea. Marea varietate de state emitente și larga lor dispersie în spațiu și timp, ne-a făcut să optăm pentru o prezentare tematică, în detrimentul celei cronologice. Veți regăsi, în vitrine dedicate, mamifere, păsări, feline, cai, animale marine, animale fantastice. Vitrinele au integrat un fundal grafic personalizat, adaptat și relevant pentru tema prezentată și obiectele expuse, inclusiv prin medalioane mărite (efect de lupă) care pun în evidență detalii ale pieselor”, a spus Dan Ilie, expert în cadrul Direcţiei Muzeu şi educaţie financiară din Centrala BNR.
Cu ajutorul monedelor, elevii şi studenţii ieşeni au ocazia să cunoască civilizații antice (Grecia Antică, Roma republicană și imperială, Dacia), medievale sau moderne. „Din perioada medievală, definitoriu pentru istoria noastră este talerului-leu emis în Provinciile Unite din Țările de Jos și care, în 1867, a dat numele monedei noastre naționale”, a adăugat Dan Ilie.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada noiembrie 2019 – septembrie 2020, la sediul Sucursalei Regionale Iaşi din Bdul.Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 17, de către elevii şi studenţii participanţi la proiectele educaţionale derulate de Banca Naţională a României, pe bază de programare prealabilă. Florentina SANDU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau