Ambulanța, folosită pe post de taxi!
Dimensiune font:
* în timp ce unele persoane bolnave grav sunt puse pe linia de aşteptare pentru intervenție, altele solicită ajutorul pentru orice lucru mărunt, care nu reprezintă o urgență medicală * de la insomnii şi mâncărimi, până la dureri menstruale ori chiar transportul până la Iaşi, sunt doar câteva dintre solicitările la care ambulanţa intervine des * situația cu COVID-19 a contribuit și ea la astfel de solicitări și mulți, în loc să meargă la medicul de familie ori la centrele de evaluare, sună la 112 și ajung la UPU
Numărul celor care simulează că sunt bolnavi pentru a ajunge la oraș, precum și al celor care sună la 112 pentru orice durere minoră, a crescut în ultima perioadă. Nu există zi în care mașinile Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Iași să nu străbată câteva drumuri degeaba. De la dureri menstruale, până la insomnii ori alte tipuri de dureri care ar putea fi rezolvate prin medicul de familie, sunt motivele multor trasee făcute în satele Iașului. Mai mult, pandemia a accentuat mult această situație. Zilnic, ambulanţa este solicitată chiar şi de bolnavi care vor să ajungă la spital pentru simple controale medicale şi folosesc ambulanţa pe post de taxi, gândind că, dacă ajung cu ambulanţa la UPU, vor avea acces mai facil la anumite servicii medicale. „În continuare se face abuz de ambulanță. Avem zilnic apeluri false care ar putea fi sancționate și avem și persoane care sună pentru dureri minore, dar la telefon par speriați, iar când ajungem lucrurile sunt simple. Mulți solicită ambulanța doar pentru a ajunge la Iași. Avem asemenea cazuri, doar că ei nu recunosc. Suntem pe nisipuri mișcătoare, să spun așa, întrucât noi trebuie să mergem la fiecare solicitare, fiindcă nu ai de unde să știi cum e la fața locului. A fost un caz cu un pacient care efectuase nenumărate apeluri la 112 neîntemeiate, și la ultimul apel chiar era ceva serios”, a explicat Angelina Hristea, director medical al SAJ Iași.
Nici jumătate dintre solicitări nu sunt cazuri cu adevărat urgente
Un asistent medical de la SAJ Iași a precizat că unele zile sunt o adevărată aventură. „Am avut solicitări la persoane care aveau dureri menstruale, a fost o bătrânică ce sunase că se simte rău și e grav și când am ajuns ea ne aștepta cu sacoșica în mână la poartă să ajungă la Iași, la un control. Sunt multe solicitări pentru persoane cu etilism acut, care refuză să meargă la spital. Unele zile sunt o adevărată aventură, avem parte de tot felul de situații și tot felul de cazuri”, a declarat acesta.
Potrivit statisticilor, nici jumătate din solicitări nu sunt cazuri cu adevărat urgente, la care ar trebui solicitată ambulanţa. Cele mai multe dintre probleme s-ar putea rezolva în ambulatoriu sau la medicul de familie.
Mai mult, potrivit prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi, unii pacienţi care ajung cu ambulanţa la spital vor să fie şi duşi înapoi acasă, tot cu ambulanţa. „Sunt pacienţi care consideră că dacă ambulanţa i-a adus la spital, tot cu ambulanţa trebuie să plece acasă. Sunt muți mulți care sunt puși pe scandal iar pandemia a accentuat acest fenomen. Zilele trecute au ajuns la UPU mama și fiu, de 64, respectiv 31 de ani, cu salvarea că au vrut evaluare la UPU. Erau pozitivi la SARS Cov2 dar stabili și trebuiau să aștepte, să meargă la medicul de familie, la un centru de evaluare. S-a creat un sistem care este ignorat. Tot timpul avem astfel de solicitări și nu reușim să facem să scadă numărul. Prin educație se poate. Oamenii trebuie să înțeleagă ce reprezintă urgența și când trebuie chemată ambulanța”, a precizat dr. Diana Cimpoeşu.
Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau