Angajatorii ieşeni ascund majoritatea cazurilor de boală profesională
Dimensiune font:
* doar trei cazuri de boală de profesională au fost raportate, anul trecut, la nivelul Iaşului * în evidențele DSP Iași se află 62 de cazuri de silicoză, aceasta fiind una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul muncitorilor * tot anul trecut, la nivelul județului Iași, 881 angajaţi s-au expus la radiaţii ionizante, care pot duce la cancer, iar 48 de ieşeni și-au pierdut auzul complet sau parțial, pe fondul zgomotului puternic
Există anumite domenii profesionale unde angajatorii trebuie să respecte normele de medicina muncii pentru ca salariații să nu se îmbolnăvească.
Orice boală poate constitui în factor de risc de accidentare, putând avea drept consecințe producerea de accidente de muncă sau de intoxicații profesionale. An de an, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași identifică domeniile de activitate unde angajații pot fi expuși unor agenți care le-ar putea pune sănătatea în pericol.
Cele mai expuse meserii la bolile profesionale sunt cele de turnător-formator, lăcătuș mecanic, sudor, cadru medical, confecționer încălțăminte, tâmplar, profesor sau strungar. Spre exemplu, radiațiile ionizante pot apărea în urma folosirii unor aparate medicale. Doar anul trecut, la nivelul județului Iași, 881 angajaţi s-au expus la radiaţii ionizante, care pot duce la cancer. Chiar dacă legea îi obligă pe angajatori să raporteze orice situație apărută pe timpul activității profesionale, numărul cazurilor raportate este mult mai mic decât cel real. Doar trei cazuri de boală de profesională au fost raportate anul trecut la nivelul autorităților. „Numărul de declarări de boli profesionale, mai ales din ultimii ani a fost redus, nu din cauza dispariţiei patologiei profesionale, ci din cauza nesemnalizării acestora de către medicii de medicina muncii. Aceştia, fiind plătiţi de angajatori, sunt supuşi presiunii acestora în a nu semnaliza patologia profesională existentă în fiecare unitate. La nivelul anului 2021, bolile profesionale din evidența generală au generat concedii medicale de 95 de zile”, a transmis DSP Iași.
Anul trecut, 48 de ieşeni și-au pierdut auzul la locul de muncă
Silicoza este una dintre cele mai cunoscute și frecvente boli profesionale, determinată de pătrunderea și acumularea în plămâni a pulberilor care conțin dioxid de siliciu, un praf industrial.
În evidența DSP Iași se află 62 de cazuri de silicoză, aceasta fiind una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul muncitorilor. Tot din cauza condițiilor de muncă, 48 de ieşeni și-au pierdut auzul complet sau parțial, pe fondul zgomotului puternic. Peste 40 de angajați suferă de rinită sau laringită din cauza folosirii unor iritanți respiratorii. De asemenea, 15 persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar șapte au astm bronșic iritativ din cauza pulberilor de la antibiotice.
Angajatorii care nu respectă legea, pot primi amenzi dacă salariații nu au întocmite fișele medicale, cu examinările periodice. Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice neasigurarea de către angajatori din orice domeniu de activitate, public și privat, a examinărilor medicale, prin medicii de medicina muncii. Companiile care nu anunță autoritatea de sănătate publică teritorială a cazurilor de boli profesionale acute și a intoxicațiilor profesionale acute pot primi amendă de la 5.000 de lei la 8.000 lei. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau