Anul trecut, în Iași s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 70 de ani!
Dimensiune font:
* „Din păcate, nu putem contrazice cifrele prezentate de Institutul Național de Statistică. Putem găsi foarte multe explicații pentru această scădere a numărului de nașteri. În primul rând, cred că este vorba despre faptul că infertilitatea este tot mai prezentă în rândul oamenilor”, spune un psiholog ieșean
Numărul nașterilor este într-o continuă scădere. La acest trend, înregistrat la nivel national, s-a aliniat și Iașul. Evoluția descendentă a populației județului continuă în mod susținut. Conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică, în 2024, în Iași, s-au născut cei mai puțini copii din anii ’50 până în prezent. Astfel, pe parcursul anului trecut, la Iași au fost aduși pe lume doar 7.392 de bebeluși. Totodată, numărul mare de decese care s-a înregistrat pe parcursul anului trecut condus la al doilea spor natural negative ca mărime, după cel înregistrat în anul 2021, în perioada pandemiei de COVID-19.
Totodată, de menționat este că doar în luna octombrie a anului 2024, numărul nașterilor a fost mai mare decât cel al deceselor. Pe parcursul anului trecut, în România s-au născut aproape 150.000 de copii.
Cum explică psihologii ieșeni acest fenomen
Conform psihologilor ieșeni, pot fi găsite mai multe explicații pentru acest fenomen, care devine din ce în ce mai apăsător. Infertilitatea, susțin specialiștii, este una dintre principalele cauze. Totodată, situația financiară dificilă împiedică multe cupluri să își dorească unul sau mai mulți copii. „Din păcate, nu putem contrazice cifrele prezentate de Institutul Național de Statistică. Putem găsi foarte multe explicații pentru această scădere a numărului de nașteri. În primul rând, cred că este vorba despre faptul că infertilitatea este tot mai prezentă în rândul oamenilor. Nu sunt specialist în domeniu să vorbesc despre cauzele infertilității, dar avem și noi pacienți care apelează la ajutor din cauza acestor probleme. Totodată, pentru mulți români, viața este din ce în ce mai grea. Nivelul de trai nu este, de multe, ori, cel pe care oameni și-l doresc. Astfel, oamenii aleg să nu mai facă copii, considerând că nu pot să le asigure condițiile potrivite. Bineînțeles, tot mai multe cupluri se opresc la un singur copil. În acest moment, să crești un copil reprezintă un efort financiar important”, a precizat Andreea Coman, psiholog ieșean.
Războiul din Ucraina îi sperie pe ieșeni
Specialiștii susțin că de vină pentru această scădere este și războiul care este dus la granițele țării noastra, dar și pandemia de COVID-19, care i-a speriat serios pe români. „Chiar dacă mulți dintre noi privim cu o oarecare lejeritate spre Ucraina, trebuie să conștientizăm că există foarte multe persoane care sunt îngrijorate de ceea ce se întâmplă la granițele țării. Mulți oameni gândesc că lumea în care trăiesc, țara în care trăiesc, nu mai este sigură. Astfel, nu își mai doresc să aducă copii pe lume, considerând că îi expun unui pericol. Totodată, pandemia de COVID-19 și-a pus serios amprenta asupra unor categorii de persoane. Mulți oameni au rămas cu impresia că o tragedie poate lovi în orice moment”, a mai spus psihologul ieșean. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau