Autostrada Moțca – Lețcani – Ungheni, tot mai aproape de licitația de execuție

1autostrada

Dimensiune font:

| 04-09-2024 23:53

* Ministerul Transporturilor a emis aviz favorabil proiectului * urmează avizarea în Consiliul Interministerial, emiterea Hotărârii de Guvern privind indicatorii tehnico-economici, ocazie cu care se va stabili și sursa de finanțare a lucrărilor, și licitația finală! * „Așteptăm emiterea HG până în cea de-a doua jumătate a lunii octombrie, apoi transferul proiectului la Compania Națională de Investiții Rutiere și lansarea licitațiilor pentru tronsonul Moțca – Lețcani până la finalul lunii noiembrie 2024”, au mai precizat reprezentanții Asociației „HaiCăSePoate”, care monitorizează de ani buni proiectul

Tronsonul Moțca - Lețcani – Ungheni al Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii) se apropie cu pași repezi către lansarea licitației de execuție, odată cu avizul favorabil emis pentru această porțiune de autostradă de către Ministerul Transporturilor. Documentul premergător avizului privind indicatorii tehnico-economici care urmează să fie dat în următoarea perioadă în cadrul Consiliului Interministerial reprezintă un pas important în parcurgerea etapelor necesare pentru transferul proiectului de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) către nou înființata Companie Națională de Investiții Rutiere (CNIR). Aceasta din urmă va fi instituția care va stabili împărțirea pe loturi, data licitației de execuție a lucrărilor și sursa de finanțare a investiției. „La trei săptămâni de la avizarea proiectului în Comitetul Tehnico Economic din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) astăzi (miercuri, 4 septembrie – n.r.), documentul a fost avizat și în cadrul Comitetului Tehnico Economic de la Ministerul Transporturilor (MT), în prezența domnului Cătălin Urtoi, în calitate de membru fondator al asociației noastre, și a senatorului Maricel Popa. Valoarea totală a proiectului este de 26,39 miliarde de lei fără TVA. Urmează avizarea indicatorilor în cadrul Consiliului Interministerial și sperăm ca cei de la CNAIR și MT să realizeze și să transmită documentația în maximum două săptămâni, pentru a se reuși avizarea în această lună”, au anunțat reprezentanții Asociației „HaiCăSePoate”.

Licitațiile ar putea începe în noiembrie!

În continuare, după avizarea în Consiliul Interministerial urmează ca cei de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Ministerul Transporturilor să pregătească documentația pentru întocmirea proiectului de Hotărâre de Guvern (HG), obținerea semnîturilor de la ministerele avizatoare și punerea în transparență decizională a proiectului, după care urmează să fie emisă HG privind indicatorii tehnico-economici, ocazie cu care, susțin cei de la Asociația „HaiCăSePoate” se va „bate în cuie” și sursa de finanțare pentru implementarea propriu-zisă a proiectului. „Așteptăm emiterea HG până în cea de-a doua jumătate a lunii octombrie și apoi transferul proiectului la Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) și lansarea licitațiilor pentru tronsonul Moțca – Lețcani până la finalul lunii noiembrie 2024”, au mai precizat reprezentanții asociației.

Fondurile pentru construcția tronsonului de autostrada Moțca – Lețcani – Ungheni vor fi asigurate din bugetul alocat Programului de Transport (PT) 2021-2027 al Comisiei Europene, cu posibilitatea de fazare după anul 2028 din noul program Post PT 2028-2034.

Suma estimată pentru realizarea investiției, de 26,39 miliarde de lei fără TVA, respective aproxiamtiv 5 miliarde de euro, a fost calculată în urma aplicării unor majorări de costuri, în conformitate cu prevederile legii, care impun o „rezervă de implementare” în procent de 25% din valoarea totală estimată inițial.

Potrivit proiectului, tronsonul Moţca – Leţcani -Ungheni al Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii) va traversa judeţul Iaşi prin Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) Aroneanu, Bălțați, Costești, Dumești, Erbiceni, Golăiești, Heleșteni, Ion Neculce, Lețcani, Miroslava, Miroslovești, Moțca, Pașcani, Podu Iloaiei, Popricani, Rediu, Ruginoasa, Stolniceni-Prăjescu Târgu Frumos, Ungheni și Victoria.

Secțiunea de drum va avea incluse mai multe noduri de legătură, dintre care două la Moțca - Pașcani plus unul pe A7 (Autostrada Moldovei), precum și obiective similare la Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Dumești–Lețcani, Rediu– Horlești, Vulturi–Sculeni și Golăiești. Edi MACRI

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
ANUNȚ DE INIȚIERE A PROCEDURII DE ÎNCHIRIERE. R.A. Aeroportul Iași, cod de identificare fiscală CUI RO 9671409, cu sediul în Iași, str. Moara de Vant, nr. 34, telefon 0232271590, interior 119, fax 0232271570, email - iasi@aeroport.ro organizează în data de 20.09.2024, licitație publică cu strigare liberă a prețului, în cadrul procedurii de închiriere spații comerciale pentru activități de retail. Lot 1 Spatiu retail terminalul T4, zona de securitate cu acces restrictionat, flux plecări Schenghen- Etaj 398,04 mp. Licitația va avea loc la sediul R.A. Aeroportul Iași. Obținerea documentației - de la registratura R.A. Aeroportul Iasi în baza unei Solicitări privind obținerea documentației procedurii de închiriere (va fi regăsită la registratură) și achitarea taxei în valoare de 100 lei. Taxa contravalorii documentației de atribuire poate fi achitată numerar la casieria aeroportului, sau prin virament în contul bancar RO33BRMA112000032837RO01 deschis la Exim Bank. Depunerea ofertelor – la registratura RA Aeroportul Iași, până cel târziu la data de 13.09.2024, ora 1200, într-un singur exemplar, cu respectarea cerințelor Caietului de sarcini. Program registratură luni-joi între orele 9-16, vineri orele 9-14.00. Telefon–0232/271570, int.119. Solicitările de clarificări cu privire la documentația achiziționată, se depun pe email comercial@aeroport.ro sau la registratura aeroportului, pana la data de 09.09.2024, ora 1200. Acest anunț s-a transmis spre publicare în data de 29.08.2024.
Rafila despre cei 200 de lilieci de la Spitalului Sf. Spiridon: Înseamnă că locuiau acolo
05/09/2024 00:26

Alexandru Rafila, ministrul Sănătătii, reactionează cu uimire la capturarea a 200 de lilieci in Spitalul „Sfantul Spiridon” din Iasi: „inseamnă că locuiau acolo”. Intrebat, miercuri, după sedint ...

Traficul în zona Bucium-Poitiers, o problemă fără rezolvare pentru autorități
04/09/2024 23:48

Traficul sufocant din zona Bucium-Poitiers cu care iesenii se confruntă zilnic,  mai ales la orele de varf, reprezintă una dintre problemele la care autoritătile locale nu au găsit deocamdată o soluti ...

Un cunoscut profesor estonian va lucra cu terapeuții din Iași
04/09/2024 19:48

Iasul va fi gazda, pe 28 si 29 septembrie, a binecunoscutului psiholog Jure Biechonski. El va sustine un workshop-ul intensiv de două zile, dedicat temei ”From regression to progression- meeting the inne ...

 Școala în noile vremuri. Între digitalizare, empatie și educație non-formală
04/09/2024 18:05

În ultimii ani, scoala a trecut prin transformări majore, iar pandemia de COVID-19 a accelerat unele dintre ele. Dacă inainte tehnologia pătrundea incet-incet in sălile de clasă, astăzi, scoala se c ...

 Generația Z și viața de student în Iași
04/09/2024 17:55

Iasiul, supranumit si „Orasul celor sapte coline”, este cunoscut drept unul dintre cele mai mari centre universitare din Romania, atrăgand anual mii de studenti din toate colturile tării si din st ...

Bătaie cu pietre între două surori vecine, din pricina unui gard
04/09/2024 17:55

* soţul invingătoarei de pe teren a dat o mană de ajutor, a lovit cu patentul * cei doi soţi au fost condamnaţi şi au atacat sentinţa, susţinand că vecina sărise la ei cu toporul Surorile Elena M. ş ...

Oameni, locuri, fapte din istoria Iașului
04/09/2024 17:54

Muzeul Municipal „Regina Maria”, cu sprijinul Primăriei Iasi si in parteneriat cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, organizează vineri, 6 septembrie, si sambătă, 7 septembrie, Co ...

Piaţa ieşeană a muncii, ca în vremurile bune. S-a atins pragul de 1.200 posturi vacante
04/09/2024 17:54

* mai bine de jumătate din joburile disponibile sunt in construcţii * nici serviciile, altele decat cele uzuale, nu sunt mai prejos * in rest, mici diferenţe faţă de intervalele anterioare * contracţie pu ...

Invazie de lilieci la cel mai mare spital din Moldova
04/09/2024 17:53

Aproape 300 de lilieci au creat panică pe sectia de cardiologie a Spitalului „Sfantul Spiridon” din Iasi, cea mai mare unitate spitalicească din Moldova. A fost nevoie de interventia pompierilor p ...

Lucrările de reabilitare a Grădiniței nr. 13 din Tătărași, aproape de finalizare
04/09/2024 17:52

Lucrările de reabilitare si modernizare a Grădinitei cu Program Prelungit (GPP) nr. 13 din Tătărasi se apropie de finalizare, in prezent fiind executate ultimele retusuri la statia de pompare si bazinul de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei