Avocați și notari publici, asociați în fărădelegi, la Iași
Dimensiune font:
O grupare infracțională a înșelat cu 2,5 milioane de euro mai mulţi ieşeni care locuiesc în străinătate şi care voiau să intre în posesia unor moşteniri. Din grupare fac parte, printre alții, avocaţi şi notari publici. În urma a 18 descinderi făcute de poliţiştii judiciari de la BCCO Iaşi şi de procurorii DIICOT Iaşi 16 persoane au fost conduse ieri la audieri.
Pentru destructurarea reţelei procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie de la BCCO Iaşi au făcut 18 descinderi imobiliare la reţeaua care se ocupa cu înşelăciuni în domeniul imobiliar, prin intermediul unor acte juridice false. În timpul descinderilor au fost identificate mai multe mijloace de comunicare, înscrisuri utilizate în activitatea infracţională, bani şi bunuri interzise la deţinere.
Din primele cercetări reiese că acest grup infracţional organizat în domeniul imobiliarelor s-a constituit din 2015 şi că avea o structură ierarhizată din care făceau parte notari şi avocaţi.
Cum acţiona gruparea
Membrii grupării identificau unele persoane în vârstă, care nu aveau moştenitori sau ai căror moştenitori locuiau în străinătate, după ce aceştia au solicitat reconstituirea drepturilor de proprietate asupra unor imobile cu suprafeţe mari de teren. Cererile erau confirmate prin hotărâri de reconstituire a drepturilor de proprietate emise de Comisiile de Fond Funciar sau prin pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti.
Membrii grupului preferau persoanele care se aflau în procedurile de identificare a amplasamentelor originale sau ale altor amplasamente libere, unde s-ar putea realiza punerile în posesie. Ulterior, moştenitorii erau contactaţi de membrii reţelei care le solicitau o procură notarială în favoarea unuia dintre membrii grupării pentru ca acesta să fie împuternicitul care să obţină actele necesare şi valorificarea terenului.
Odată obţinute actele notariale, membrii grupării treceau la obţinerea banilor de la cei interesaţi de achiziţionarea imobilelor. În acest sens erau încheiate antecontracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune, contracte de dare în plată. Ulterior însă, acestea nu mai erau predate titularilor de drept. Aceştia erau menţinuţi în stare de eroare deoarece membrii grupului le comunicau că procedurile legale nu au fost finalizate şi că nu au obţinut niciun ban pentru imobilele respective.
Anchetatorii au anunţat că până acum au fost identificare 10 victime ale reţelei despre care se crede că a creat un prejudiciu de 2,5 milioane de euro. Oamenii legii au descoperit şi circuitele de spălare a banilor pentru păstrarea produsului infracţional.
În urma descinderilor de ieri, la sediul DIICOT Iaşi au fost aduse 16 persoane, pentru audieri. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau