Bacalaureatul de pe net - Influencerii de pe Tik-Tok au eșuat în privința subiectelor la simulare
Dimensiune font:
* elevii din clasele a XII-a şi a XIII-a au susţinut, luni, prima probă a simulării examenului de Bacalaureat, cea la Limba şi Literatura română * unii dintre elevi s-au bazat pe influencerii de pe Tik-Tok, care le-au transmis că vor primi proză sau, pentru că e an electoral, comedia lui Caragiale * spre surpriza adolescenților care s-au lăsat impresionaţi de influnceri, în sala de examinare au constatat că trebuie să scrie câte un eseu despre poezie
În județul Iași, au fost prezenți în sălile de clase 89% din cei aproape 6.000 de absolvenți de liceu înscriși la acest examen, au precizat reprezentanții ISJ. Un elev a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. Nu au fost înregistrate probleme la scanarea lucrărilor.
Cu toate acestea, unii dintre elevi s-au bazat pe influencerii de pe Tik-Tok, care le-au transmis că vor primi proză sau, pentru că e an electoral, comedia lui Caragiale. Spre surpriza elevilor care s-au lăsat impresionaţi de influnceri, în sala de examinare au constatat că trebuie să scrie câte un eseu despre poezie.
Cei de la profil Uman au avut de făcut un eseu de minim 400 de cuvinte şi să prezinte particularităţile unui text poetic studiat ce aparţine lui Ion Barbu.
Şi cei de la profil Real au trebuit să redacteze un eseu de minim 400 de cuvinte în care să prezinte particularităţile unui text poetic studiat aparţinând lui Lucian Blaga.
Acestea nu au fost singurele dificultăţi întâmpinate de elevi de liceu la simularea probei scrise la Limba şi Literatura Română. Ei au avut de realizat şi un eseu în care să argumenteze dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului.
Elevii au trebuit să găsească o soluţie pentru persoanele interesate de lectură, dar care nu au posibilitatea să-şi cumpere cărţi, utilizand informatiile din textul pe care l-au primit.
O altă cerinţă a fost să precizeze un efect al creşterii interesului faţă de sport în spaţiul românesc şi să motiveze cu o secvenţă semnificativă din textul dat.
Totodată, au avut de explicat un motiv pentru care tejghelele librăriilor din Paris sunt amplasate până în mijlocul trotuarului.
Sinonimele pentru cuvântul „sforţări”, respectiv expresia „la fiecare pas” au încurcat la rândul lor elevii care se pregătesc să termine anul acesta liceul.
Au fost însă şi elevi care la ieşirea din sala de examinare s-au declarat mulţumiţi că subiectele de la simulare nu au avut un nivel de dificultate sporită și au putut fi rezolvate să fi făcut pregătire în particular, ci doar din ceea ce au învăţat la orele desfășurate în clasă. „Subiectele au fost OK. Au fost acceptabile pentru marea majoritate. Eu am avut Blaga, şi am ales “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”. Subiectele mi s-au părut echilibrate, nu-ţi trebuia pregătire. Eu nici nu fac. Mă pregătesc pentru admiterea la Medicină”, a spus Radu.
De altfel, mai toţi colegii săi au ales această poezie. „Eu m-am descurcat într-un fel. Am ales “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii. E singura poezie studiată în liceu de Lucian Blaga. Aş fi preferat Eminescu, Arghezi, Bacovia”, a spus Claudia.
Prezență de 89%
La simularea examenelor naţionale de Bacalaureat din anul şcolar 2023 - 2024, organizată la nivel naţional de Ministerul Educaţiei, au fost înscrişi 5.991 de elevi ai claselor a XII-a şi a XIII-a seral şi frecvenţă redusă. Au fost prezenţi doar 89%.
Calendarul de Simulare a Examenului de Bacalaureat continuă şi azi, cu proba obligatorie a profilului, şi se va încheia, în judeţul Iaşi, pe 6 martie, cu proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele obţinute vor fi transmise pe 15 martie.
Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educaţiei. Subiectele şi baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15,00, pe pagina web dedicată.
Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educaţie la simularea probelor Evaluării Naţionale pentru clasele a VIII-a.
La fel ca până acum, elevii trebuie să fie în clasele de examinare până la ora opt şi jumătate. De la ora nouă, timp de trei ore, se desfăşoară simularea Bacalaureatului.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau