Bătăușii de legendă ai Iaşului s-au pensionat...

1trosnitori1

Dimensiune font:

| 09-09-2024 07:37

Cândva, în anii ’70-’80, fiecare cartier îşi avea „jupânii” lui. Erau cunoscuţi, respectaţi şi temuţi. Nici miliţia nu se băga în „afacerile” lor. Doar când treaba devenea prea groasă, încăierare între grupuri ori chiar războaie în toată regula. Însă liderii erau lăsaţi în pace. Subofiţerii îi culegeau doar pe cei căzuţi la datorie, îi duceau la secţie, acolo câteva bastoane pentru revenirea în simţiri, o noapte în arest şi o amendă pentru cuminţire. La puşcărie se ajungea mai greu, doar după multe fapte şi ceva internări la Socola. Dacă erai bătăuș de calibru, unanim recunoscut.

Acum, peisajul s-a schimbat din temelii...

A trecut timpul, voinicii de atunci s-au pensionat ori au migrat în eternitate, stau cuminciori pe la baruri şi mai povestesc. Nu s-au îngrijit deloc să crească discipoli, iar această breaslă a dispărut discret din peisajul urbei.

Câteva schimburi de pumni între câțiva tineri violenți, dar mai mult de marketing şi numai vreo trei în acest an. În rest, să vedem!

1.312 procese pe rolurile instanţelor, 116 finalizate, 60 de condamnări infime

De la începutul acestui an, pe rolurile celor şapte instanţe din judeţ, s-au judecat 1.312 dosare în care e vorba de fapte săvârşite cu violenţă. Excludem de aici omorurile, au luat în calcul doar speţele având ca obiect „lovirea sau alte violenţe”, „violenţa în familie”, „distrugerea”, „ultrajul”, „tulburarea liniştii şi ordinii publice”, „vătămarea corporală”, „lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte” şi „încăierarea”.

Inculpaţii, nişte anonimi modeşti. Unul care şi-a bătut partenerul de pahar, altul care a rupt oasele cumnatului, a existat chiar un caz în care acuzatul a fost judecat pentru că a urechiat un minor.

Nici buletinele informative ale poliţiei nu pomenesc de mardeli ca odinioară. Doar agresiuni comise la beţie, din gelozie, majoritatea dosarelor se lasă cu NUP (neînceperea urmării penale). Pentru că, de regulă, partea vătămată cade la pace cu făptuitorul şi-şi retrage plângerea.

În instanţe s-au judecat, anul acesta, un număr de 1.312 dosare, dintre care în doar 116 s-a dat verdictul. S-au consemnat 50 încetări ale procesului penal, 60 de condamnări. Numai două cu executare în regim de detenţie şi asta din pricina trecutului infracţional al inculpaţilor. Mai multe amenzi penale, una destul de consistentă, 13.500 lei, cele mai multe au fost cu suspendare.

De trei ori s-a decis amânarea aplicării pedepsei, într-un caz s-a renunţat, a mai fost un dosar cu un minor împotriva căruia s-au luat măsuri educative şi o achitare. Iată speţele cele mai palpitante, judecate în 2024:

Ca-n epoca de piatră: a zvârlit cu bulgări în tractoristul aflat în exerciţiul funcţiunii

Au trebuit să treacă şase ani până ce magistraţii să se poată pronunţa într-un caz de răfuială rurală, un conflict derulat după uzanţele epocii de piatră. Beat fiind şi mergând împleticit către casă, pe drumul principal al satului, M.N. a fost agasat de zgomotul făcut de motorul buldoexcavatorului condus de I.P. Dar mai cel mai tare deranj a fost când tractoristul l-a claxonat, ca să se dea la o parte, să elibereze drumul.

M.N. a replicat spontan, a luat din şanţ nişte bulgări pe care i-a aruncat spre vehicul. Cu destulă precizie. Trei geamuri ale utilajului s-au făcut ţăndări. A venit imediat şeful de post, a reinstaurat pacea, a completat fişa de intervenţie şi a întocmit procesul verbal ce a stat la baza dosarului penal. Pentru distrugere.

Nefiind vorba nici de prea mari pagube, nici de vătămări corporale grave, procurorul de caz a tărăgănat ancheta. La fel au procedat şi judecătorii cu studiul rechizitoriul şi audierile de martori. Anii au trecut, s-a împlinit termenul de prescripţie, M.N. a scăpat.

Doi beţivi s-au bătut fără motiv. Unul a dat cu pumnul, celălalt a scos cuţitul

S-a întâmplat acum opt ani, pe o terasă dintr-un sat de lângă Iaşi. Doi cetăţeni cam foarte turmentaţi, aflaţi la mese diferite, s-au luat reciproc la înjurat şi ameninţat. Niciunul dintre martorii de faţă nu-şi aduce aminte de la ce a pornit totul. Evident, din pricina alcoolului ingurgitat. Cert e că, la un moment dat, D.L. s-a ridicat de la masă, s-a dus glonţ la G.I., i-a dat un pumn în plină faţă, dar n-a izbutit să-l expedieze la podea. Cel lovit a scos cuţitul din buzunar şi l-a raşchetat, destul de neîndemânatic, pe agresor, mai mult julindu-l la nivelul bustului.

Aici s-a oprit conflictul. Au intervenit ceilalţi clienţi ai localului, barmanul a sunat la 112, s-a deschis dosar penal, dar cam degeaba. Iarăşi tărăgănare, iarăşi prescripţie. A rămas ca-n tren, vorba ceea.

Cu jeep-ul, la rupt de oase

L.S. din Pârcovaci a fost, până nu demult, exponentul local perfect al termenului de cocălar. Umbla prin sat cu un jeep cam rablagt, luat la mâna a doua, fără să aibă permis de conducere. Era şmecher, nu-i păsa. În schimb, consătenilor, da. Nu-l mai suportau, aşa că au început să-i răspundă cu aceaşi monedă. C.M. şi S.N., în două zile consecutive, în urmă cu doi ani, i-au arătat degetul mijlociu îndreptat în sus. Şi au făcut cunoştinţă cu forţa pumnilor de cocălar cu jeep. Unuia i-au fost rupte coastele, celălalt a rămas fără dinţi, s-a ales cu fractură de mandibulă şi nici acum nu poate mesteca normal.

Pedeapsa: şase luni, cu suspendare.

N-a putut s-o violeze, dar i-a rupt gardul

Mult mai tânărul Sănducu s-a dus într-o seară acasă la Lucreţia, o femeie deja pensionată pe motiv de vârstă. Aceasta îl îmbiase cu nişte rachiu de casă, proaspăt tras prin alambic. De două ori, ca să dea tărie băuturii.

Cei doi au chefuit de la opt seara până la miezul nopţii, femeia şi-ar fi dorit ceva, dar el nu mai era în stare. S-a iscat o ceartă, Lucreţia s-a ridicat de pe scaun şi l-a luat la palme. Sănducu i-a dat un cap în gură, dar nu unul fatal. A ieşit apoi, cu gând să meargă la el acasă. N-a nimerit poarta, a căzut peste gard, lemnele putrezite au cedat, s-a făcut un zgomot infernal. Speriat, unul din vecini a sunat la poliţie.

Când a ajuns echipajul, bărbatul dormea în şanţ, femeia sângera destul de serios, ţinea minte capul încasat, dar habar n-avea că tocmai rămăsese fără gard.

Inculpat pentru „lovire sau alte violenţe” şi „distrugere”, Sănducu s-a trezit mult mai uşor la buzunare. Amendă penală de 6.000 lei.

Motiv de dat cu pumnul: oile vecinului îi mâncau florile de salcâm

Încă o întâmplare veche, dar nu destul ca să se împlinească prescripţia. Sorin S. avea o plantaţie de salcâmi tineri la marginea satului. Venea toamna şi a decis să cureţe copacii, iar pentru asta l-a tocmit pe Vasile M. Au mers cu căruţa, aveau toate uneltele trebuincioase, dar n-au mai apucat să le folosească.

Oile de la stâna vecinului Gheorghiţă se înfruptau cu voluptate şi plăcere din florile de salcâm. Sorin, mai să facă infarct la vederea peisajului. S-a dus direct spre cioban, era pornit pe scandal, n-a băgat de seamă că acesta se rezema în ditamai parul. Ciobanul n-a răspuns prin vorbe la reproşuri, ci prin fapte. A făcut ce ştia el mai bine, a dat cu parul de mai multe ori, şi-a răpus adversarii, i-a băgat în spital, acum plăteşte. Amenda penală: 13.500 lei.

A urechiat un puşti din pricina ochelarilor sparţi. Deşi avea asigurare

Cazul ăsta l-am mai relatat pe larg acum câteva luni, aşa că nu mai insistăm. Doi copii de clasa a V-a, de la un liceu cu pretenţii din Iaşi, s-au luat la ceartă într-o pauză. Băiatul a rupt ochelarii fetei, aceasta a ajuns acasă plângând şi a povestit păţania. Tatăl ei l-a contactat pe tatăl băiatului, i-a spus despre ce este vorba şi l-a pus la plată. Deşi avea asigurare CASCO pe ochelari. Conduită ce l-a nemulţumit zdravăn pe tatăl băiatului. Care n-a mai înapoiat ochelarii stricaţi. Aşa s-a lăsat cu o bătaie cavalerească, în parcarea unui supermarket. Au urmat cinci ani de judecată, inculpatul, adică învingătorul din luptă, a fost achitat.

Alt caz de violenţă provocată de conflictele dintre puştani s-a soldat cu renunţarea la aplicarea amenzii. În rolurile principale, tot un băiat şi-o fată din primul an de gimnaziu. Copiii se jucau, veseli, în parc, cearta dintre ei a plecat de la un scrânciob. Fiecare voia să fie cel care se trage primul. Fata a abandonat, a fugit, apoi s-a întors cu tatăl ei. Acesta l-a strâns de gât pe băiat, l-a ridicat, după care l-a izbit de sol. Totl s-a oprit aici, au intervenit ceilalţi părinţi de faţă, băiatul a ajuns la spital, a stat câteva zile acolo, tatăl lui a făcut plângere penală împotriva părintelui fetei, dar n-a mai depus la dosar actele medicale. „Motiv pentru care instanţa nu poate soluţiona cererea pe baza unor prezumţii”. S-a renunţat la aplicarea pedepsei.

 

***

Ăştia sunt periculoşii şi înfiorătorii bătăuși ai anului 2024, astea sunt pedepsele. Totală schimbare de paradigmă. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei