Calendar Ortodox, 9 iulie. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț
Dimensiune font:
Astăzi cinstim una dintre cele mai vechi icoane făcătoare de minuni din România
Această icoană este cinstită începând cu anul 2018, în fiecare de 9 iulie, în urma unei decizii a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, aceasta a fost trecută în Calendarul Ortodox și este laudată de fiecare credincios.
Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț a fost un dar al împăratului bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul pentru domnitorul Alexandru cel Bun al Moldovei, în anul 1402. Totodată, amintim că aceasta este zugrăvită pe ambele părți iar pe spatele său se află o altă icoană, a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Potrivit învățăturilor creștine, aceasta datează încă din vremea Sfântului Gherman al Constantinopolului. De asemenea, tradiția creștină spune că icoana a fost pictată prin minune pe un stâlp al bisericii din Lida, o biserică care a fost ridicată în cinstea Maicii Domnului. Mai apoi, Sfinții Apostoli Petru și Ioan, care propovăduiau la vremea respectivă prin aceste părți, au rugat-o pe Miaca Domnului să binecuvânteze biserica. În urma acestor rugăciuni, cei doi sfinți au văzut chipul Maicii Domnului nepictat de mâna omului iar mulți oameni s-au botezat întru dreapta credință.
Astfel, Maica Domnului s-a bucurat iar icoana a devenit făcătoare de minuni, potrivit tradiției creștine. Mai târziu, în anul 665, sfântul Gherman a mers la Ierusalim înainte de a fi hirotonit patriarh al Constantinopolului. Sfântului i-a plăcut foarte mult icoana și a dat ordin ca aceasta să fie copiată. După o perioadă de 555 de ani, aceasta a fost dăruită Mitropolitului Iosif și domnitorului Moldovei în jurul anului 1400 sau 1429.
După aceea, Icoana Maicii Domnului a fost scoasă în anul 1821 din Mănăstirea Neamț, pentru a fi dusă într-un loc secret de pe Muntele Ruse, în locul unde astăzi se află Schitul Icoana Veche. Din cauza turcilor care îi urmăreau pe eteriști, icoana a fost îngropată în acest loc, împreumă cu alte obiecte de valoare. În zilele noastre, icoana Maicii Domnului se află în biserica cea mare a Mănăstirii Neamț, închinată Înălțării Domnului.
Calendarul Ortodox amintește că astăzi sunt prăznuiți și următorii sfinți:
Sfântul Pangratie;
Sfântul Mucenic Ciprian, Arhiepiscopul Ciprului;
Sfântul Ierarh Mucenic Chiril; episcopul Gortinei;
Sfinții Mucenici Andrei și Prov.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau