Călugării refuză cardul de sănătate
Dimensiune font:
Ei se tem că informaţiile de pe card ar putea ajunge pe mâna altor persoane şi ar putea fi folosite în scopuri mai puţin nobile * în plus, unii consideră că un accesoriu ce conţine numele lui Satan nu are ce căuta în buzunarul unui reprezentant al Bisericii * postaşii care distribuie cardurile au făcut cale întoarsă de la Mănăstirile Putna, Sihăstria Putnei şi Suceviţa * călugării nu sunt singurii moldoveni care au refuzat cardurile
Cardul de sănătate este un fel de ochiul dracului pentru clericii din Suceava. Unele mănăstiri au refuzat cardul care ar trebui să le deschidă măicuţelor şi călugărilor uşa medicului, începând de anul viitor. Preoţii se feresc să facă declaraţii pe acest subiect. Un singur aspect este cert: oficial, conducerea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor nu a cerut nimănui să refuze cardul.
Poştaşii au făcut cale întoarsă
Potrivit legii, cardul de sănătate se distribuie prin Poşta Română şi, până la sfârşitul anului, ar trebui să ajungă la cei 387.200 de asiguraţi din judeţul Suceava. Numai că unii dintre beneficiari nu vor să-l primească. Din această categorie fac parte în special clericii. Surse neoficiale susţin că cei de la Mănăstirea Putna au refuzat cardul. Stareţul Velnic Melchisedec nu a putut fi găsit ieri pentru a da explicaţii în acest sens. Nici măicuţele de la Suceviţa nu au primit cardul, iar maica stareţă Mihaela Cozmei a confirmat informaţia. „Este o alegere personală”, a spus stareţa, refuzând să mai facă alte declaraţii.
Cardurile de sănătate nu au fost primite nici de călugării de la Sihăstria Putnei. Pe de altă parte, la Moldoviţa măicuţele s-au împărţit în două tabere. Unele au luat cardul de la poştaş, iar altele au refuzat, Directorul Oficiului Judeţean de Poştă Suceava, Nicolai Costrâş, a confirmat că parte dintre mănăstiri au refuzat cardurile, însă a evitat să facă nominalizări. „Există situaţii în care clericii au primit cardul şi situaţii în care au refuzat. Nu am făcut o inventariere a celor care au refuzat cardul sau a celor care l-au primit”, ne-a declarat Nicolai Costrâş.
Aceeaşi situaţie este şi la câteva lăcaşuri de cult din Neamţ, dar nu numai. „Au existat mai multe persoane care au refuzat cardul, nu neapărat de la toate mănăstirile. Noi încercăm să ne facem datoria, dar dacă omul refuză să ia cardul nu-l putem forţa. Ne mai aşteptăm la astfel de cazuri la biserici, mănăstiri, dar şi de la oamenii care locuiesc în zonă”, a declarat Daniel Stoleru, directorul Oficiului Judeţean de Poştă Neamţ. La Bacău au fost peste 1.000 de refuzuri.
Mituri despre card
Preoţii din judeţul Suceava se feresc să dezbată public acest subiect. Surse neoficiale pun refuzul de a primi cardul pe baza unei temeri legate de accesul periculos de facil la informaţii medicale de ordin confidenţial. Altfel spus, unii se tem că aceste carduri ar putea fi clonate şi că informaţia ar ajunge pe mâna cui nu trebuie. În replică, specialiştii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava ne-au declarat că sistemul este cât se poate de sigur. În primul rând, cardul nu conţine informaţii medicale, ci reprezintă mai degrabă o „cheie” cu care medicul şi pacientul au acces la dosarul electronic. Informaţiile medicale există deja în acest dosar de ani de zile. Este drept că medicul poate să scrie pe card informaţii precum RH-ul pacientului, alergiile acestuia, grupa sangvină, în aşa fel încât, în caz de accident, personalul autorizat de pe ambulanţă, care oferă primul ajutor, să aibă acces la aceste informaţii într-un timp scurt. Dar la fel de drept este faptul că, pentru scrierea cardului este nevoie de acceptul pacientului.
Ce se întâmplă dacă o persoană refuză cardul?
Dacă o persoană refuză cardul sau nu este acasă atunci când vine poştaşul, plicul ajunge la sediul Casei de Asigurări, de unde poate fi ridicat ulterior. Cel puţin aşa susţine Anda Sălăgean, purtător de cuvânt al CAS Suceava. Ea a declarat că „de anul viitor serviciile medicale vor putea fi accesate de persoanele asigurate doar cu ajutorul cardului”. „Problema nu e la noi, medicii de familie! Noi vom da consultaţii şi celor care nu au card fiindcă ar fi inuman să laşi omul bolnav şi să nu te uiţi la el, mai ales că a plătit contribuţii de sănătate. Problemele vor fi în sistem. Tu dacă îi dai o reţetă, el nu poate să şi-o ia că nu figurează în SIUI. Odată ce nu are card activat, sistemul informatic nu îl recunoaşte”, a spus Adrian Grom, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Vaslui.
Dan CONSTANTINESCU
„Cei care refuză cardurile nu pot beneficia de servicii medicale în mod gratuit, cu excepţia urgenţelor. Este alegerea lor, eu sper să se răzgândească şi le vor putea ridica oricând de la CAS“ – Radu Firăstrău, preşedintele CAS Neamţ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau