Camera preliminară, spaima procurorilor

1camera

Dimensiune font:

| 10-09-2024 07:53

Foarte mulţi dintre cetăţeni, atunci când citesc în presă că X a fost trimis în judecată pentru o faptă penală, cred că, gata, individul în cauză e deja condamnat, că se aşteaptă doar pronunţare pedepsei. Eroare. De la finalizarea rechizitoriului şi până la începerea judecăţii e o cale destul de lungă, în care dosarul trebuie să treacă de camera preliminară, iar abia după asta începe procesul propriu-zis.

Dar se mai întâmplă, ce-i drept, nu foarte des, ca rechizitoriul să fie întors la procurorul de caz. Pentru remedierea ilegalităţilor din cursul anchetei, pentru o descriere completă şi fără echivoc a faptei de care e acuzat inculpatul, înlăturarea omisiunilor din actul de urmărire penală etc.

La mai puţin de jumătate din dosare s-a constatat legalitatea sesizării instanţei, a întocmirii rechizitoriului şi a administrării probelor, dispunându-se începerea judecăţii

Alt aspect important e că un dosar poate să stea mult şi bine în analiza judecătorului de cameră preliminară, pot trece chiar ani până când să se dispună începerea procesului. Dacă mai e cazul şi nu a intervenit prescripţia, cum s-a întâmplat deseori în ultima perioadă.

Mai trebuie specificat faptul că în camera preliminară nu se judecă fondul problemei, cine are dreptate şi cine nu, ci doar aspectele ce ţin de legalitatea sesizării instanţei, a întocmirii rechizitoriului şi a administrării probelor.

În acest an, pe rolurile instanţelor ieşene s-au aflat peste 20.000 dosare penale, din care 4.196 (aproximativ 20%) au stat în camera preliminară. La mai puţin de jumătate dintre acestea (1.377) s-a constatat legalitatea sesizării instanţei, a întocmirii rechizitoriului şi a administrării probelor, dispunându-se începerea judecăţii.

Au mai fost 2.143 de amânări (peste jumătate din dosare încă aşteaptă soluţionarea la camera preliminară), în 154 de cazuri s-a hotărât respingerea. Aici e vorba de diverse excepţii invocate de către părţile implicate, iar în nouă cazuri, a fost restituită cauza la procuror pentru refacerea rechizitoriului. Iată-le pe cele mai relevante:

Inculpat pentru falsificare de abonamente CTP, nu poate fi încă judecat

Rechizitoriul a ajuns în instanţă acum mai bine de un an, speţa e una de fals şi uz de fals, inculpaţi fiind un anume D.T., la vremea aceea control CTP şi E.S., o colegă de-a lui. În perioada noiembrie 2022 - ianuarie 2023, bărbatul a falsificat mai multe abonamente, pe care le-a valorificat pentru sume cuprinse între 300 şi 350 lei. Probabil că individul ar fi fost judecat în clipa de faţă, dacă procurorii n-ar fi inclus-o în afacere şi pe E.S., tot controloare.

Aceasta, atunci când a cerut abonamentul unui beneficiar de-al lui D.T., şi-a dat seama că este vorba de un fals, a întocmit un proces-verbal, dar, după negocieri cu călătorul, a distrus actul. Faptă de care au aflat şi anchetatorii, care au inculpat-o în acelaşi dosar.

Numai că, la camera preliminară, judecătorul a admis cererile şi excepţiile formulate de controloare, „cu referire la descrierea ambiguă a activităţii de distrugere a procesului verbal de contravenţie”.

În ce-l priveşte pe D.T., magistratul a reţinut că „existenţa unei situaţii de fapt sumare şi echivoce descrise în rechizitoriu, care nu face posibilă stabilirea, pe deplin, a faptei concrete imputate inculpatului, reprezintă o cauză de neregularitate a actului de sesizare, care atrage imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii”.

Pe cale de consecinţă, cum e formularea juridică, dosarul a fost restituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi pentru refacerea urmăririi penale. Adică, totul se reia de la zero.

Motiv de întoarcere a dosarului: „nu sunt indicate numărul şi data apelurilor telefonice efectuate pe aplicaţia Whatsapp”

Vlad V. a început acest an în stare de arest la domiciliu, măsură preventivă obţinută de către procurorul de caz. Care, prin rechizitoriul din 11 ianuarie a dispus trimiterea în judecată pentru „şantaj” şi „încălcarea ordinului de protecţie”. Ar fi vorba de 218 acte materiale, anchetatorii interceptând 45 apeluri telefonice şi 173 mesaje trimise în format electronic către fosta iubită, pe care o filmase în ipostaze indencente. O ameninţa că, dacă nu sare cu banul, filmuleţele vor ajunge pe reţelele de socializare. În perioada respectivă, Vlad se afla sub restricţiile impuse prin ordinul de protecţie, întrucât o ameninţase pe femeie.

Acesta e un alt caz în care anchetatorul s-a pripit, avocatul lui Vlad a invocat excepţia neregularităţii actului de sesizare a instanţei cu privire la descrierea situaţiei de fapt, „în sensul că elementul material nu este descris în mod clar şi concret, respectiv: nu este descrisă data în care ar fi fost săvarşită fiecare acţiune şi nici nu au fost descrise toate acţiunile pretins să fi fost săvârşite de inculpat, şi anume nu sunt indicate numărul şi data apelurilor telefonice efectuate pe aplicaţia Whatsapp, numărul şi data apelurilor telefonice efectuate pe aplicaţia Facebook Messenger, numărul, conţinutul şi data mesajelor de pe aplicaţia Whatsapp, numărul, conţinutul şi data mesajelor pe aplicaţia TikTok, numărul, conţinutul şi data mesajelor pe aplicaţia Facebook Messenger”.

Superficialitatea procurorului s-a soldat, şi aici, cu restituirea cauzei la Parchet.

Rechizitoriu restituit de două ori. N-a fost identificată clar persoana vătămată

Tot un el şi o ea drept protagonişti, tot o speţă de şantaj, vinovăţia clară a bărbatului, dar începerea judecăţii e tare departe. Motivul, unul greu de închipuit. Partea vătămată poartă un nume frecvent întâlnit, procurorul de caz n-a reuşit să identifica clar persoana vătămată. Nici prin rechizitoriul trimis în instanţă pe 14 noiembrie 2023, nici prin cel refăcut pe 13 martie a.c.

„Judecătorul de cameră preliminară apreciază, în acord cu inculpatul, că nu au fost remediate nelegalităţile constatate, cu privire la identificarea persoanei vătămate şi stabilirea cadrului procesual în care să aibă loc judecata. Judecătorul de cameră preliminară reţine că procurorul nu a remediat rechizitoriul şi nu a identificat persoana vătămată a infracţiunii de şantaj, nefăcând niciun demers efectiv, acest lucru reprezentând un viciu de procedură care justifică restituirea dosarului la parchet. Astfel, rechizitoriul întocmit este incomplet şi defectuos şi nu conţine toate elementele esenţiale pentru urmărirea penală, inclusiv identificarea clară a persoanei vătămate”.

Tâlhărie clară, filmată, autorul are toate şansele să scape. I-a fost încălcat dreptul la apărare!

Pe 19 iulie 2023, ziua în amiaza mare, minorul M.S. a comis o tâlhărie grosolană, în incinta unei case de amanet. O clientă tocmai depusese nişte bijuterii, încasase pentru ele 500 lei, adolescentul a profitat, a smuls banii şi, înainte de a fugi, i-a tras femeii o palmă şi i-a făcut o secerare ca la judo, punând-o la pământ. Totul a fost filmat de camerele de supraveghere instalate în încăperea unde a avut loc fărădelegea, imaginile foarte clare permiţând identificarea tâlharului.

Caz simplu, dovezi suficiente şi elocvente, dar, cu toate astea, puştiul stă liniştit. Rechizitoriul a fost întors la Parchet pentru refacere completă. Motivul: procurorul de caz nu a încuviinţat cererea inculpatului de a consulta, prin apărător ales, dosarul de urmărire penală. Ceea ce, în opinia judecătorului de cameră preliminară, a însemnat încălcarea dreptului la apărare.

 

***

După cum se vede din exemplele de mai sus, nu doar inculpaţii speculează în facoarea lor orice chichiţă avocăţească. Judecătorii de cameră preliminară sunt şi ei geană pe activitatea procurorilor şi o sancţionează prompt când este cazul.

Marcel FLUERARU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
Mere, pere și aventuri în livada de la Răducăneni
10/09/2024 14:28

În a doua zi de scoală, intr-o dimineată luminoasă de septembrie, copilasii din Clasa Pregătitoare A a Liceului Teoretic ,, Lascăr Rossetti” Răducăneni s-a imbarcat intr-o aventură plină de ...

Trei spectacole de la Royal Opera House, la Cinema Ateneu
10/09/2024 13:58

Cinema Ateneu vă invită să trăiti magia operei si baletului direct de pe scena renumitei Royal Opera House, prin trei spectacole programate in lunile octombrie, noiembrie si decembrie 2024. Fiecare dintre a ...

Bărbat bătut într-un supermarket la Roman
10/09/2024 13:49

Un incident socant a avut loc in Roman. Un bărbat de 46 de ani a fost bătut cu bestialitate de un grup de trei bărbati, chiar in incinta unui supermarket. Întreaga scenă a fost filmată de o cameră d ...

Doi polițiști din Vaslui, cercetați după ce au fost implicați într-un accident rutier: Unul dintre ei a fost prins cu alcoolemie ridicată
10/09/2024 13:42

Doi politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Vaslui sunt cercetati disciplinar, după ce unul dintre ei, aflat la volanul unui autoturism, a fost implicat intr-un accident rutier in orasul ...

Polițist din Vaslui, prins beat la volan
10/09/2024 13:00

Conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui a dispus declansarea cercetării disciplinare fată de 2 agenti de politie din cadrul institutiei, care, aflati in timpul liber, au fost implicati intr-un e ...

Un elev din Bacău s-a aruncat de pe acoperișul Liceului Catolic
10/09/2024 12:43

Un elev in varstă de 18 ani al unui liceu din municipiul Bacău s-a aruncat, marţi, de la etajul al treilea al clădirii unităţii de invăţămant, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacă ...

  „10 telescoape pe Lună” la Iași. O noapte dedicată explorării cerului
10/09/2024 12:33

Pasionatii de astronomie din Iasi si imprejurimi sunt asteptati sambătă, 14 septembrie, la un eveniment unic, organizat in zona pietonală de pe Bulevardul Stefan cel Mare, in fata Primăriei. Biblioteca Jud ...

 La Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă” au răsunat primele acorduri ale toamnei
10/09/2024 09:28

În aerul proaspăt de septembrie, dimineata de ieri a inceput să capete un farmec aparte la Colegiul National de Arte „Octav Băncilă” din Iasi. O mangaiere blandă a razelor de soare s-a st ...

Un bătrânel face trei ani de puşcărie pe motiv că s-a folosit de cardul găsit
10/09/2024 08:54

Foarte puţini ştiu că, dacă găseşti ceva, un obiect, bani, carduri bancare şi te foloseşti de norocul ce-a dat peste tine, comiţi o infracţiune. Se cheamă „insuşirea bunului găsit sau ajuns d ...

Calitatea aerului în municipiul Iași, între „bună” și „acceptabilă”
10/09/2024 08:49

În ultimele două zile, calitatea aerului in municipiul Iasi s-a incadrat in limitele normale, valorile măsurate si inregistrate de senzorii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) amplasati in punctul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei