Camera preliminară, spaima procurorilor

1camera

Dimensiune font:

| 10-09-2024 07:53

Foarte mulţi dintre cetăţeni, atunci când citesc în presă că X a fost trimis în judecată pentru o faptă penală, cred că, gata, individul în cauză e deja condamnat, că se aşteaptă doar pronunţare pedepsei. Eroare. De la finalizarea rechizitoriului şi până la începerea judecăţii e o cale destul de lungă, în care dosarul trebuie să treacă de camera preliminară, iar abia după asta începe procesul propriu-zis.

Dar se mai întâmplă, ce-i drept, nu foarte des, ca rechizitoriul să fie întors la procurorul de caz. Pentru remedierea ilegalităţilor din cursul anchetei, pentru o descriere completă şi fără echivoc a faptei de care e acuzat inculpatul, înlăturarea omisiunilor din actul de urmărire penală etc.

La mai puţin de jumătate din dosare s-a constatat legalitatea sesizării instanţei, a întocmirii rechizitoriului şi a administrării probelor, dispunându-se începerea judecăţii

Alt aspect important e că un dosar poate să stea mult şi bine în analiza judecătorului de cameră preliminară, pot trece chiar ani până când să se dispună începerea procesului. Dacă mai e cazul şi nu a intervenit prescripţia, cum s-a întâmplat deseori în ultima perioadă.

Mai trebuie specificat faptul că în camera preliminară nu se judecă fondul problemei, cine are dreptate şi cine nu, ci doar aspectele ce ţin de legalitatea sesizării instanţei, a întocmirii rechizitoriului şi a administrării probelor.

În acest an, pe rolurile instanţelor ieşene s-au aflat peste 20.000 dosare penale, din care 4.196 (aproximativ 20%) au stat în camera preliminară. La mai puţin de jumătate dintre acestea (1.377) s-a constatat legalitatea sesizării instanţei, a întocmirii rechizitoriului şi a administrării probelor, dispunându-se începerea judecăţii.

Au mai fost 2.143 de amânări (peste jumătate din dosare încă aşteaptă soluţionarea la camera preliminară), în 154 de cazuri s-a hotărât respingerea. Aici e vorba de diverse excepţii invocate de către părţile implicate, iar în nouă cazuri, a fost restituită cauza la procuror pentru refacerea rechizitoriului. Iată-le pe cele mai relevante:

Inculpat pentru falsificare de abonamente CTP, nu poate fi încă judecat

Rechizitoriul a ajuns în instanţă acum mai bine de un an, speţa e una de fals şi uz de fals, inculpaţi fiind un anume D.T., la vremea aceea control CTP şi E.S., o colegă de-a lui. În perioada noiembrie 2022 - ianuarie 2023, bărbatul a falsificat mai multe abonamente, pe care le-a valorificat pentru sume cuprinse între 300 şi 350 lei. Probabil că individul ar fi fost judecat în clipa de faţă, dacă procurorii n-ar fi inclus-o în afacere şi pe E.S., tot controloare.

Aceasta, atunci când a cerut abonamentul unui beneficiar de-al lui D.T., şi-a dat seama că este vorba de un fals, a întocmit un proces-verbal, dar, după negocieri cu călătorul, a distrus actul. Faptă de care au aflat şi anchetatorii, care au inculpat-o în acelaşi dosar.

Numai că, la camera preliminară, judecătorul a admis cererile şi excepţiile formulate de controloare, „cu referire la descrierea ambiguă a activităţii de distrugere a procesului verbal de contravenţie”.

În ce-l priveşte pe D.T., magistratul a reţinut că „existenţa unei situaţii de fapt sumare şi echivoce descrise în rechizitoriu, care nu face posibilă stabilirea, pe deplin, a faptei concrete imputate inculpatului, reprezintă o cauză de neregularitate a actului de sesizare, care atrage imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii”.

Pe cale de consecinţă, cum e formularea juridică, dosarul a fost restituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi pentru refacerea urmăririi penale. Adică, totul se reia de la zero.

Motiv de întoarcere a dosarului: „nu sunt indicate numărul şi data apelurilor telefonice efectuate pe aplicaţia Whatsapp”

Vlad V. a început acest an în stare de arest la domiciliu, măsură preventivă obţinută de către procurorul de caz. Care, prin rechizitoriul din 11 ianuarie a dispus trimiterea în judecată pentru „şantaj” şi „încălcarea ordinului de protecţie”. Ar fi vorba de 218 acte materiale, anchetatorii interceptând 45 apeluri telefonice şi 173 mesaje trimise în format electronic către fosta iubită, pe care o filmase în ipostaze indencente. O ameninţa că, dacă nu sare cu banul, filmuleţele vor ajunge pe reţelele de socializare. În perioada respectivă, Vlad se afla sub restricţiile impuse prin ordinul de protecţie, întrucât o ameninţase pe femeie.

Acesta e un alt caz în care anchetatorul s-a pripit, avocatul lui Vlad a invocat excepţia neregularităţii actului de sesizare a instanţei cu privire la descrierea situaţiei de fapt, „în sensul că elementul material nu este descris în mod clar şi concret, respectiv: nu este descrisă data în care ar fi fost săvarşită fiecare acţiune şi nici nu au fost descrise toate acţiunile pretins să fi fost săvârşite de inculpat, şi anume nu sunt indicate numărul şi data apelurilor telefonice efectuate pe aplicaţia Whatsapp, numărul şi data apelurilor telefonice efectuate pe aplicaţia Facebook Messenger, numărul, conţinutul şi data mesajelor de pe aplicaţia Whatsapp, numărul, conţinutul şi data mesajelor pe aplicaţia TikTok, numărul, conţinutul şi data mesajelor pe aplicaţia Facebook Messenger”.

Superficialitatea procurorului s-a soldat, şi aici, cu restituirea cauzei la Parchet.

Rechizitoriu restituit de două ori. N-a fost identificată clar persoana vătămată

Tot un el şi o ea drept protagonişti, tot o speţă de şantaj, vinovăţia clară a bărbatului, dar începerea judecăţii e tare departe. Motivul, unul greu de închipuit. Partea vătămată poartă un nume frecvent întâlnit, procurorul de caz n-a reuşit să identifica clar persoana vătămată. Nici prin rechizitoriul trimis în instanţă pe 14 noiembrie 2023, nici prin cel refăcut pe 13 martie a.c.

„Judecătorul de cameră preliminară apreciază, în acord cu inculpatul, că nu au fost remediate nelegalităţile constatate, cu privire la identificarea persoanei vătămate şi stabilirea cadrului procesual în care să aibă loc judecata. Judecătorul de cameră preliminară reţine că procurorul nu a remediat rechizitoriul şi nu a identificat persoana vătămată a infracţiunii de şantaj, nefăcând niciun demers efectiv, acest lucru reprezentând un viciu de procedură care justifică restituirea dosarului la parchet. Astfel, rechizitoriul întocmit este incomplet şi defectuos şi nu conţine toate elementele esenţiale pentru urmărirea penală, inclusiv identificarea clară a persoanei vătămate”.

Tâlhărie clară, filmată, autorul are toate şansele să scape. I-a fost încălcat dreptul la apărare!

Pe 19 iulie 2023, ziua în amiaza mare, minorul M.S. a comis o tâlhărie grosolană, în incinta unei case de amanet. O clientă tocmai depusese nişte bijuterii, încasase pentru ele 500 lei, adolescentul a profitat, a smuls banii şi, înainte de a fugi, i-a tras femeii o palmă şi i-a făcut o secerare ca la judo, punând-o la pământ. Totul a fost filmat de camerele de supraveghere instalate în încăperea unde a avut loc fărădelegea, imaginile foarte clare permiţând identificarea tâlharului.

Caz simplu, dovezi suficiente şi elocvente, dar, cu toate astea, puştiul stă liniştit. Rechizitoriul a fost întors la Parchet pentru refacere completă. Motivul: procurorul de caz nu a încuviinţat cererea inculpatului de a consulta, prin apărător ales, dosarul de urmărire penală. Ceea ce, în opinia judecătorului de cameră preliminară, a însemnat încălcarea dreptului la apărare.

 

***

După cum se vede din exemplele de mai sus, nu doar inculpaţii speculează în facoarea lor orice chichiţă avocăţească. Judecătorii de cameră preliminară sunt şi ei geană pe activitatea procurorilor şi o sancţionează prompt când este cazul.

Marcel FLUERARU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Statul oferă 780 milioane de euro pentru construirea a 33 km de autostradă, lângă Pașcani!
07/11/2024 01:01

 Trei oferte au fost depuse pentru atribuirea contractului de proiectare şi execuţie aferent primului lot al Autostrăzii A7 din judeţul Iaşi, Paşcani - Roşcani, care face legătura cu Suceava. Contr ...

Invitație la conferința „Educație, etică și moralitate sexuală în spațiul public”
07/11/2024 00:24

Vineri, 8 noiembrie, de la ora 19:00, iesenii sunt invitati la conferinta „Educatie, etică si moralitate sexuală in spatiul public. Cum a acaparat stanga educatia in Occident si ce facem pentru copiii si fa ...

Zilele TUIASI 2024 - Politehnica ieșeană își premiază elitele
06/11/2024 22:11

* joi, 14 noiembrie, in Sala de Conferinte „Cristea Niculescu-Otin”, va avea loc ceremonia de acordare a premiilor si distinctiilor TUIASI, fiind premiati cercetătorii stiintifici cu cele mai bune ...

Spitalul de Boli Infecțioase are un nou director medical
06/11/2024 22:10

Schimbare la conducerea unuia dintre cele mai mari spitale din Moldova. De săptămana viitoare, noul director medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi este medicul Mihnea H ...

Like și limonadă. Cronica bunicuțelor cu Smartphone
06/11/2024 20:44

* „Bunicute la butoane: Amintiri, retete si glume pe internet”, asa ar putea incepe povestea multor varstnici pentru care social media nu mai are multe secrete. În timpuri in care tinerii par ...

  Plăcinta moldovenească, în duel cu prăjiturile sofisticate în cofetăriile ieșene
06/11/2024 20:43

Într-un colt aromat de Iasi, unde plăcinta cu branză caldă incă iese din cuptor si unde glazurile prăjiturilor sclipesc in vitrine, ia nastere un duel dulce: traditia moldovenească versus tentatiile ...

Cămara virtuală a Iașului. Investiții în dulceață și murături cu profit aromat
06/11/2024 17:40

Piata online din Iasi s-a transformat intr-un adevărat loc de pelerinaj digital pentru iubitorii de produse traditionale. În zilele de week-end mai ales, o astfel de „piată” se deschide in s ...

Accident de muncă la Bacău. Un mal de pământ s-a prăvălit peste doi muncitori
06/11/2024 15:48

Două persoane au fost surprinse, miercuri, de un mal de pămant, in timpul unor lucrări pe care le efectuau in municipiul Bacău, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. ‘P ...

Incendiu pe 10 hectare de teren la Dofteana
06/11/2024 15:27

Un incendiu a afectat, miercuri, cel puţin 10 hectare de vegetaţie uscată din pădurea aflată in satul Bogdana, comuna Dofteana, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. ‘ ...

  Iașul va găzdui cel mai mare târg de cărți second-hand din Moldova
06/11/2024 15:25

În această lună, Bookisit ajunge din nou la Iasi, aducand cu sine un eveniment care imbină dragostea pentru cărti cu grija pentru mediul inconjurător. Pe 10 noiembrie, la Caferamica se va desfăsura ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei