Campanie transfrontalieră pentru prevenirea maternității timpurii
Dimensiune font:
România se află pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea infantilă și numărul de adolescente care devin mame înainte de 18 ani, însă situația este mult mai gravă în Republica Moldova. Aici, riscul de deces al copiilor sub un an este de două ori mai mare faţă de media Uniunii Europene, iar una din cauzele principale este incidenţa crescută a naşterilor în rândul mamelor adolescente, situație valabilă și în cazul României.
Aproximativ 10% dintre nou-născuții din România provin din mame adolescente, aşa că nu este surprinzător faptul că aproape un sfert dintre mamele sub 18 ani din UE provin în ţara noastră. Din cele 199.720 de naşteri înregistrate în România în 2019, 749 provin de la fete sub 15 ani şi 17.933 de la adolescente cu vârsta între 15 și 19 ani. În ceea ce priveşte Republica Moldova, 1.908 de copii s-au născut din mame cu vârsta sub 20 de ani în 2019. Ținând cont de aceste statistici îngrijorătoare, organizația Salvați Copiii a demarat o campanie transfrontalieră în colaborare cu Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova și cu sprijinul companiei farmaceutice MSD România.
Inițiatorii spun că este vorba de cea mai amplă intervenţie în sănătate publică pentru creşterea accesului la servicii medicale, educaţionale şi sociale pentru adolescente însărcinate, mame adolescente şi copii sub 5 ani din zone rurale defavorizate din România şi Republica Moldova. Astfel, Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii, a declarat că „mortalitatea infantilă şi maternă, precum şi maternitatea timpurie continuă să fie fenomene dramatice, ale căror cauze sunt atât socio-culturale, cât şi medicale. De aceea, este vitală prevenirea acestora în comunităţile vulnerabile, acolo unde adolescentele nu au acces la educaţie medicală şi la servicii medicale de bază. Conceptul intervenţiei are la bază câteva dimensiuni cheie: proximitate, calitate, caracterul integrat, implicare multisectorială şi, nu în ultimul rând, durabilitate. Cu ajutorul experţilor locali dorim să aducem servicii de calitate cât mai aproape de adolescentele însărcinate, mamele adolescente şi copiii lor şi să le oferim acces la servicii integrate medicale, sociale, educaţionale, adaptate nevoilor lor”.
Proiectul are o valoare de peste 1,4 milioane de dolari şi se va desfăşura pe o perioadă de 3 ani, până în 2024. Fondurile necesare vor fi alocate de MSD România și reprezintă cea mai mare investiţie într-un proiect de responsabilitate socială corporativă a unei companii farmaceutice din țara noastră şi una dintre cele mai mari investiţii sociale private, din domeniul sănătăţii. Proiectul urmează să se adreseze unui număr de aproximativ 6.300 de beneficiari de pe ambele maluri ale Prutului, fiind vorba de adolescente însărcinate sau cu risc de sarcini nedorite, mame minore şi copii cu vârsta de până la 5 ani, din judeţele cele mai sărace şi cu cele mai mari incidenţe ale sarcinilor la adolescente. Nicoleta ZANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau