Celebrul tablou „Car cu boi”, restaurat la Iași
Dimensiune font:
* „În patrimoniul Palatului Culturii avem cea mai mare lucrare realizată de Nicolae Grigorescu. Este o lucrare absolut monumentală, care nu a mai fost expusă publicului de aproximativ 20 de ani. Va fi piesa centrală a Galeriei de Artă Românească pe care ne dorim o să inaugurăm la Muzeul de Artă din Palatul Culturii pe 10 mai”, a spus Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii
Tabloul „Car cu boi”, realizat de Nicolae Grigorescu, va putea fi admirat la Palatul Culturii, din luna mai. Până atunci, specialiştii lucrează la restaurarea celebrei picturi.
Pictat de Nicolae Grigorescu în 1899 în ulei pe pânză, tabloul „Car cu boi”, aflat în plin proces de restaurare în laboratoarele Palatului Culturii, are dimensiuni impresionante – 1.510 x 2.810 centimetri, fiind cea mai mare creaţie a artistului.
Opera de artă a fost adusă la Palatul Culturii din Iaşi în 1966, de la Muzeul de Artă din Bucureşti. „În patrimoniul Palatului Culturii avem cea mai mare lucrare din România, şi, probabil, din lume, realizată de Nicolae Grigorescu. Este o lucrare absolut monumentală, care nu a mai fost expusă publicului de aproximativ 20 de ani. Va fi piesa centrală a Galeriei de Artă Românească pe care ne dorim o să inaugurăm la Muzeul de Artă din Palatul Culturii pe 10 mai”, a spus Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii.
Această lucrarea grigoresciană a fost expusă publicului până în anul 2008, când Palatul Culturii a intrat în proces de reparare şi reconsolidare. Din cauza stării avansate de degradare, în 2018 pânza a fost supusă unor verificări în laborator, iar de atunci restauratorii lucrează cu atenţie pentru a o readuce la forma sa iniţială.
„A fost consolidat suportul tabloului, am început să îndepărtăm, în etape, cu grijă, murdăria aderentă de pe pictură, după care se intervine cu soluţii testate în prealabil, soluţii care au avut nevoie de aprobarea unei comisii speciale”, spune Loredana Popa, restaurator în cadrul Palatului Culturii.
După ce a fost clar stabilit cu ce soluţii se poate interveni, restauratorii îndepărtează în etape fiecare strat de murdărie, pregătind stratul pictural pentru chituire. „Aici, pe pânza originală, avem stratul acesta gri de preparaţie a pânzei, făcut tot de autor, şi stratul pictural destul de împăstat, aşa cum l-a pictat Grigorescu. Noi intervenim, după ce vom verifica şi definitiva suprafaţa stratului pictural, doar acolo unde este necesar, chituind, adică aducând la nivel cu stratul pictural original. Nu putem lăsa necompletate aceste lipsuri din stratul pictural. Se completează la nivel, după care se intervine cromatic numai în acele zone în care este nevoie, astfel încât imaginea picturii să devină unitară. Observaţi crăpăturile picturii. Nu mai punem de la noi culoare ca să fie tabloul mai nou, mai proaspăt”, a explicat Loredana Popa.
Tema carului cu boi este regăsită în aproximativ 300 de tablouri, pictate pe pânză sau pe lemn de diferite dimensiuni, din cele aproape 3.000 de lucrări de grafică şi pictură.
Însă tabloul aflat în restaurare din 2018 este doar unul din cele şase „Car cu boi” aflate în custodia Palatului Culturii. Tot aici mai sunt alte 40 de lucrări care poartă iscălitura marelui pictor Nicolae Grigorescu. „Aşa cum ştim cu toţii, Grigorescu e pictor naţional, cel care a format o adevărată şcoală de artă românească în ţara noastră. De la el s-au inspirat şi Octav Băncilă, Ştefan Luchian. Carul cu boi a fost tema predilectă a lui Nicolae Grigorescu. Avem în colecţia noastră 46 de lucrări Nicolae Grigorescu, şase dintre ele reprezintă carul cu boi. Din colecţia noastră acest tablou care este restaurat acum este cea mai mare lucrare”, a declarat Valentina Druţu, directorul Muzeului de Artă din cadrul Palatului Culturii. Laura RADU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau