Chioşcăreala de la Palas continuă!
Dimensiune font:
Esplanada Teatrului Luceafărul continuă să fie afectată de monstruozităţi urbanistice * dacă, în trecut, prezenţa celebrului show-room irita pe toată lumea, mai nou, locul acestuia a fost luat de chioşcuri care, conform PUG, nu ar trebui să existe în Zona Centrală Protejată Iași
Ani la rând, ieşenii au fost iritaţi de faptul că, în ciuda promisiunilor, celebrul show-room al celor de la Palas continuă să obtureze vizibilitatea către Teatrul Luceafărul. A trebuit să treacă ceva timp pentru ca odioasa construcţie, devenită ulterior sediu de firmă, să dispară din peisaj. Locul acesteia a fost luat de un spaţiu verde, care, trebuie să recunoaştem, încântă ochii trecătorilor. Mai mult, dispariţia show-room lăsa loc unei alte investiţii promisă de ceva timp: reconfigurarea și reamenajarea zonelor din jurul Palatului Culturii (piața din fața Palatului și spațiul verde din spatele edificiului). „Zona din faţa Palatului Culturii va fi un proiect care va dura cel puţin trei ani. Este un complex mult mai larg. Principala mea preocupare este acea clădire E.ON, nu datorită faptului că urmăresc să fugăresc pe cineva, dar care nu stă bine acolo. Esplanada Palatului Culturii, fără o vizibilitate directă către Teatrul Luceafărul, este o explanada nefinalizată. Din fericire, o să avem un investitor foarte cerebral, care a înţeles şi care a spus cu cuvintele dumnealui această clădire trebuie să dispară”, spuneau edilii oraşului.
Cine a eliberat avizele pentru chioşcuri?
Între timp, dincolo de faptul că Palatul Culturii „respiră” noxele celor care aleg să vină cu maşinile în centrul Iaşului, locul show-room-ului a fost luat de alte monstruozităţi urbanistice. Este vorba de chioşcuri unde se comercializează produse artizanale, jucării sau produse de tip fast-food. Problema a fost ridicată ieri, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, de arhitrectul Iulian Nicolau, şeful Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, care se întreabă, evident retoric, cum se pot ridica astfel de construcţii într-o Zonă Protejată. „Am depus o sesizare, în direct, adresată Primarului municipiului Iași, Poliției Locale Iași, spre știință Consiliului Județean, Comisia Județeană de Monumente. Sesizarea solicită ca, în termen de 30 de zile, Poliția Locală sa verifice pe întreg arealul Zonei Centrale Protejate, existență Autorizațiilor de construire pentru construcțiile provizorii asa cum sunt acestea definite în LG 50/1991R, Anexa 2 pct.7. De asemenea, trebuie verificată existența Avizelor Comisiei Județene de Cultură dar şi existență contractelor de ocupare a domeniului public și verificarea suprafeței ocupate pentru toate terasele și amenajările care deservesc restaurante și cafenele, îndeosebi în piețele publice și parcurile din inima zonei centrale, pe pietonal. Consider ca este obligatoriu ca aceste verificări să aibă în vedere inclusiv prevederile PUG, Art. 3 Utilizări Interzise, care prevede că, în Zona Centrală Protejată Iași, construcțiile provizorii sunt interzise”, spune arhitectul ieşean.
Între timp, oficialii Palas se pregătesc să expună la Palatul Culturii două machete tridimensionale cu centrul Iașului. Acestea au fost realizate la comanda grupului Iulius, companie care are în desfășurare un concurs internațional de arhitectură, cu invitați, la care participă arhitecți de renume mondial cu privire la dezvoltarea zonei Sf. Andrei - Palatul Culturii.
Rolul machetelor este de a optimiza vizualizarea zonei Sf. Andrei - Piața Palatului Culturii și a vecinătăților în care se va materializa noul reper arhitectural pentru care proiectează patru birouri din topurile mondiale de specialitate. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau