Cimitirul Eternitatea, obiectiv turistic
Dimensiune font:
Decenii la rând, singurul cimitir din ţară „călcat” sistematic de turişti a fost cel de la Săpânţa. Cel din Maramureş, cu veseliile. Apoi, după 1990, o palidă concurenţă venită de la Bellu, din Capitală. Deşi aici îşi fac somnul de veci numeroase personalităţi ale culturii, ştiinţei ori istoriei românilor, Eternitatea ieşeană nu intra deloc în calcule. Un aşezământ ponosit, trist şi dărăpănat, înţesat cu pomanagii, milogi şi agasanţi vânzători de flori şparlite la intrare. Până nu demult...
Primul care a socotit că trebuie făcut ceva, că-i trebuie redată Eternităţii ceea ce i se cuvine, a fost Andrei Apreotesei, directorului Ateneului Naţional. Mai pe înţelesul larg, Ateneul Tătăraşi. Dacă tot a ajuns mare şef pe cultură, atunci să facă ceva şi pentru cartierul unde îşi are job-ul. Ori, Eternitatea e parte a Tătăraşiului. Gândul iniţial a fost de a reface câteva morminte dărăpănate, în care odihnesc, totuşi, mari personalităţi. Nu-i cazul de intrat în amănunte, de reţinut e că a făcut un apel atât la autorităţi, la ONG-uri, cât şi la persoane ce activează în cu totul alte domenii.
Primul răspuns concret a fost cel a avocatei Gianina Poroşnicu. Aceasta, în plină pandemie, pe banii ei personali, cu toate riscurile, a restaurat mormântul lui Dimitrie Anghel. Atunci s-a dat startul.
Cam în acelaşi timp, Poroşnicu s-a apucat de renovarea mormântului Otiliei Cazimir. După festivitatea prilejuită de finalizarea lucrărilor, a fost un scurt moment de brainstorming. Dar foarte eficient. Se întâmpla acum doi ani ani, de atunci încoace Eternitatate se transformă, pas cu pas, într-un obiectiv turistic de calibru.
Pentru 75 lei, turistul are parte de un traseu întins pe parcursul a două ore şi jumătate
Ideea a prins, tot mai mulţi ieşeni încep să se implice, după puteri, într-un proiect aflat în continuă repoziţionare. A intrat în scenă doamna Sorina Dănăilă, care, prin CityID, compania de tururi turistice ale Iaşului, s-a apucat să organizeze excursii acolo. Atenţie! E vorba de tururi ghidate, nu de pelerinaje. Sunt evenimente foarte speciale şi atent construite, pe jumătate nocturne, laborioase şi foarte complicat de realizat. Deocamdată, aceste evenimente au loc de două ori pe ani de Ziua Morţilor şi de Sântul Andrei. Pentru 75 lei, turistul (ieşean sau de oriunde) are parte de un traseu întins pe parcursul a două ore şi jumătate, unul care trece şi prin sectoarele catolic şi protestenat ale cimitirului.
Proiectul merge mai departe, Gianina Poroşnicu a cumpărat recent legendarul mormânt al Uriaşei. Îl renovează pe banii ei şi e inclus în tururile Sorinei Dănăilă. E un mausoleu de 29 metri pătraţi, nu mai are oseminte, totul a fost vandalizat. E de muncă şi de băgat bani mulţi, fără niciun câştig. Poate, cel mult, unul de imagine.
CityID nu e singura iniţiativă de acest gen. Concurentă, dar şi colaboratoare, este compania compania Blizztravel, a doamnei Irina Cociu Tacu, la fel de implicată în această activitate.
Uşor-uşor, cu multă migală, cu multe eforturi financiare şi cu mult studiu al istoriei, Eternitatea se transformă într-un far al culturii moldave. Următoarea ţintă a restauratoarei de morminte Gianina Poroşnicu: locul de veci în care se odihneşte Barbu Lăutaru. Mai sunt mulţi paşi de făcut, dar semnele sunt încurajatoare. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau