Concubinii specializați în țepe cu cereale scapă de închisoare

4malai

Dimensiune font:

| 27-02-2022 23:59

 Ramona (35 de ani) şi Iulian (47 de ani) au deja anul de când stau după gratii în urma unor ţepe agricole de proporţii. Cei doi concubini au aplicat o metodă pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Căutau pe internet producătorii de cereale, în special porumb şi orz, care aveau excedent de marfă pe stoc. Se arătau dispuşi să o cumpere şi ofereau un preţ peste cel al pieţei. Mergeau apoi la faţa locului, se prefăceau a studia recoltele, se declarau mulţumiţi şi băteau palma cu producătorul, acesta fiind încântat că scapă, dintr-un foc, de tot stocul. La un preţ nesperat de mare.

Şiretlicul era teribil de simplu. Vizitele aveau loc doar în zilele de sâmbătă, Ramona şi Iulian completau ordinul de plată, apoi îl rugau pe vânzător să meargă cu ei la bancă, să vadă cu ochii lui cum depun acolo documentul. Funcţionarul verifica conturile celor doi, totul era în regulă, dar atrăgea atenţia că plata nu se poate face decât în prima zi lucrătoare, adică luni. Şi că beneficiarii pot retrage sume în acest interval. Detalii ce nu-l puneau deloc pe gânduri pe vânzător, acesta fiind încântat că-şi goleşte silozurile.

Imediat după ieşirea din bancă, Ramona şi Iulian trimiteau maşinile la încărcat, luau cerealele şi plecau. Până luni, aveau grijă să retragă din conturi atâţia bani încât disponibilul să fie mai mic decât valoarea facturii, iar ordinul de plată să fie rejectat. Invocau apoi diverse pretexte, făceau ceva plăţi parţiale şi aşteptau ca ţepuitul să se lase păgubaş. În două cazuri, reţeta n-a mai funcţionat, s-au ales cu dosare penale pentru înşelăciune, iar acum stau în puşcărie. Au făcut apel şi vor scăpa de gratii. Cu condiţia să achite restul de bani, adică 9.000 lei.

Funcţionarul bancar a verificat ordinele de plată sub aspectul formei

Anul 2016 a fost unul deosebit de rodnic pentru Marcel D. şi Mircea P., doi fermieri din Sărmaşu, Mureş. Recolta de porumb, una record, însă cu umiditate cam mare. Era vorba de 250 tone, în pericol de mucegăire. Când au fost sunaţi de Iulian, credeau că le-a pus Dumnezeu mâna pe cap. I-au aşteptat cu multă nerăbdare pe cei doi cumpărători, ce veneau tocmai de la Iaşi. Ramona şi Iulian au ajuns în Sărmaşu pe 15 decembrie. Era într-o joi. Ca să mai tragă de timp, „cumpărătorii” au cerut să se facă nişte probe pentru stabilirea umidităţii, rezultatul urmând să le parvină în ziua următoare. A ieşit o valoare de 17%, aşa că preţul de 0,48 lei/kg pe care l-au oferit Iulian şi Ramona a fost unul excelent. Părţile au bătut palma pentru suma de 120.000 lei, s-au semnat contractele, au venit şase camioane şi au încărcat tot porumbul, şoferii insistând ca maşinile să fie încărcate la maxim, deşi fiecare camion depăşea cu mult masa maximă autorizată de 40 tone.

Apoi, au mers la bancă pentru a depune ordinele de plată. Funcţionarul bancar a verificat ordinele de plată sub aspectul formei, fără a le putea introduce în sistem, urmând ca în prima zi lucrătoare să le proceseze. Adică luni, 19 decembrie. Cel de la ghişeu i-a avertizat pe vânzători că că ordinele de plată pot fi retrase de cumpărător, dar Iulian şi Ramona au afirmat că ei nu fac lucruri de genul, ocupându-se de mult timp cu achiziţia de cereale. S-a mers pe încredere.

Fermierilor le-a trebuit mai bine de un an ca să realizeze că fuseseră ţepuiţi.  Asta pentru că Iulian şi Ramona au făcut câteva plăţi parţiale, 10.000 lei către Marcel D. şi 15.000 lei către Mircea P. Au invocat apoi diverse conjuncturi neprevăzute, după care au spus, pur şi simplu, că nu mai au bani.

Fermierii nu s-au lăsat şi au făcut plângere penală pentru înşelăciune. Procesul s-a întins pe parcursul a cinci ani de zile, răstimp în care reclamanţii au tot strâns probe împotriva ţeparilor. În principal, postări pe reţelele de socializare, din care rezulta că pârâţii au mai achiziţionat cereale şi de la alţi fermieri fără să achite contravaloarea acestora...

„Voi plăti când îmi voi vinde rinichiul!”

Cam la fel au stat lucrurile şi în cazul lui Mihai T., un cultivator de orz din Belceşti. Omul avea în siloz 55 tone, trecuseră câteva luni bune de la recoltare şi niciun muşteriu. Când a fost sunat de Iulian, care i-a oferit 0,60 lei/kg, Mihai a sărit în sus de bucurie. Mai ales că Iulian se oferise să cumpere toată cantitatea, adică două tiruri. 

Scenariul a fost acelaşi. Vizită la fermă joi după amiază, mostre pentru analiză, sâmbătă, mers la bancă pentru depunerea ordinului de plată. Vânzătorul a presimţit ceva, şi-a pus fiul să supravegheze tirurile, ca nu cumva să plece înainte de a da el ok-ul. Degeaba. La bancă, Ramona a solicitat operatoarei de la ghişeu să-i comunice disponibilul din cont. Funcţionara a spus că are fix 34.000 lei. Valoarea facturii era de doar 32.886 lei, Mihai şi-a zis că totu-i în regulă, şi-a sunat fiul, zicându-i să lase tirurile să plece, a semnat contractul şi a plecat, mulţumit, către casă.

Luni seară, când a sesizat că nu i-au intrat banii, s-a uitat mai atent pe factură şi pe contract. Ramona adăugase termenul de plată de 12 zile. A aşteptat, dar în zadar. Văzând că nu o scoate la capăt cu femeia, Mihai l-a contactat pe Iulian. Acesta a fost de-a dreptul sarcastic: „Voi plăti când îmi voi vinde rinichiul!”.

Nici cultivatorul de orz din Belceşti nu s-a lăsat, a făcut şi el plângere împotriva celor doi concubini. Evident, tot pentru înşelăciune.

Ţeparii şi-au primit pedepsele la sfârşitul anului trecut. Ramona s-a ales cu un an şi opt luni în regim de detenţie, iar Iulian cu doi ani. Amândoi au făcut apel. Bărbatul a invocat faptul că el nu a fost decât un simplu executant, că iubita lui era cea care coordona toate afacerile, că femeia era în business-ul cu cerealele încă din 2012, înainte ca ei doi să se cunoască şi că declaraţiile ei au fost făcute doar din dorinţa răzbunării, întrucât cei doi s-au despărţit în 2020. În apărarea sa, Iulian a mai arătat şi efectuarea plăţilor parţiale.

Ramona a solicitat suspendarea executării pedepsei, mizând pe acelaşi atu: plăţile parţiale. Curtea de Apel le-a admis cererile, sentinţa de săptămâna trecută este definitivă, cei doi vor fi puşi în libertate, dar trebuie să achite restul de bani. 9.000 lei. Marcel FLUERARU

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
A fost declanșată operațiunea de curățare de droguri a școlilor ieșene
19/11/2024 09:15

* 110 persoane au ajuns, luni, la audieri, 70 dintre acestea fiind doar consumatori * multi tineri, inclusiv minori, au fost luati direct de la scoală * cel mai mic consumator documentat are in jur de 13 ani, ...

14 morminte preistorice, descoperite pe șantierul SRU
19/11/2024 09:14

În cadrul cercetărilor arheologice de pe amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţă (SRU) din Iaşi, cercetătorii Institutului de Arheologie al Academiei Romane, filiala Iaşi, au descoperit ...

Judecătorii ieșeni i-au returnat permisul unui șofer mort de beat
19/11/2024 09:10

* acesta s-a lăudat poliţiştilor cu cantitatea de alcool băută in zorii zilei * legiştii l-au contrazis, pretinzand că, dacă ar fi fost aşa cum susţine el, ar fi intrat in comă * conducătorul a ...

Mediciniștii ieșeni uimesc lumea! Cea mai mică inimă artificială din lume va fi testată pe un animal!
19/11/2024 09:10

Inventia studenţilor Universităţii de Medicină si Farmacie „Gr.T.Popa” din Iaşi, reprezentand cea mai mică inimă artificială din lume, a starnit un val de uimire la finala competiţiei mondi ...

O ieșeancă și-a construit o casă cu banii furați de la angajator!
19/11/2024 09:09

* păgubitul s-a făcut detectiv de nevoie: menajera il fura sistematic * in doi ani, femeia a comis 11 asemenea fapte * faptul că a recunoscut şi că a cooperat cu organele de anchetă au făcut ca ea să be ...

A fost găsită o dronă în Botoșani, pe malul Prutului / Este posibil să fi fost folosită în transportul ţigărilor de contrabandă
19/11/2024 05:48

O dronă neinmatriculată a fost găsită, in cursul dimineţii de duminică, pe malul raului Prut, in zona localităţii Ripiceni, a declarat luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvant al Serviciului Teritor ...

Patru bărbați au bătut un bătrân de 79 de ani și l-au forțat să scoată bani de la bancomat
19/11/2024 05:40

Politistii au arestat patru bărbaţi din judeţul Suceava după ce au talhărit un bătran in varstă de 79 de ani. Inculpatii l-au bătut si l-au fortat să scoată bani de la bancomat. Potrivit Inspectoratu ...

Marile universități cer revizuirea sistemului de finanțare
18/11/2024 19:09

 * membrii Consortiului Universitaria consideră că se impune o regandire a filosofiei care stă la baza alocării finantării in domeniu, prin luarea in considerare a numărului fizic de studenti si cadr ...

Optimismul lui Frederiksen și statisticile „reci”, la CSM Iași 2020
18/11/2024 19:06

După zece etape disputate, echipele din Liga Florilor au intrat in vacanta de toamnă. Aceasta se datorează faptului că, in perioada 28 noiembrie – 15 decembrie 2024, echipa natională de senioare va p ...

Există alegeri și după turul I prezidențiale!
18/11/2024 19:01

Dorian OBREJA Cer ingăduinta să aloc primele randuri unei confesiuni: sunt aproape sigur că nu voi mai comenta următoarele randuri de alegeri din Romania, după cele din acest an,  indiferent de felul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei