Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp(1)

Dimensiune font:

| 18-11-2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp

 

Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esențial în sănătatea noastră, îndeplinind peste 500 de funcții esențiale, printre care: metabolismul nutrienților, stocarea vitaminelor și a mineralelor, producția bilei și, evident, eliminarea toxinelor.

 

Pentru ca acest organ să funcționeze optim, este nevoie să prevenim pe cât posibil afecțiunile ficatului și să ne îngrijim de sănătatea sa. Din acest articol vei afla lucruri interesante despre importanța ficatului și despre cum să-l protejezi cât mai bine.

Care este structura ficatului

Ficatul are două porțiuni principale, numite lobi, și mai multe unități mici, numite lobuli. Acestea din urmă sunt înconjurate de canale prin care circulă sângele și bila. Sângele, care provine de la organele digestive, ajunge la ficat printr-un vas mare, numit vena portă. Acest sânge transportă substanțe nutritive, dar și toxine. Ficatul are un rol important în procesarea acestor substanțe. Odată ce sângele ajunge în ficat, acesta filtrează și modifică substanțele nocive.

 

Această structură complexă face ca ficatul să fie un organ cheie în menținerea sănătății generale. De fapt, fără un ficat funcțional, omul nu ar putea să trăiască. Ficatul este important pentru metabolism, detoxifiere și energia din organism.

Cum descompune ficatul toxinele

Procesul de eliminare a toxinelor din corp poartă numele de detoxifiere. Ficatul are un rol principal în detoxifierea și distrugerea substanțelor dăunătoare pentru organism, fie că sunt produse în interiorul corpului (substanțe endogene), fie că provin din exterior (substanțe exogene).

 

Substanțele endogene includ toxinele care sunt generate de procesele metabolice, un exemplu fiind amoniacul, produsul secundar al metabolismului proteinelor. Ficatul transformă amoniacul într-o substanță mult mai puțin toxică, numită uree, care este transportată la rinichi și eliminată apoi prin urină.

 

Substanțele exogene sunt substanțe chimice străine corpului, dar care ajung în interiorul acestuia, cum ar fi: medicamentele, alcoolul, pesticidele, aditivii alimentari. Ficatul le descompune și le neutralizează, împiedicându-le să afecteze organele și să perturbe funcțiile vitale.

 

Procesul de detoxifiere are loc, așadar, în două faze principale: transformarea substanțelor toxice și eliminarea acestora. În prima fază, ficatul folosește enzime speciale pentru a descompune toxinele în compuși mai puțin dăunători. În cea de-a doua fază, acești compuși sunt transformați în substanțe solubile ce vor fi ulterior eliminate prin bilă sau urină. El dezaminează (elimină prin acțiunea unor enzime) aminoacizii, inactivează anumiți hormoni și detoxifică bilirubina, un produs rezultat din descompunerea globulelor roșii vechi. Aceste funcții esențiale protejează organismul de substanțe nocive și îl menține sănătos.

Cum să-ți menții ficatul sănătos

Pentru a menține sănătatea ficatului, este important, în primul rând, să eviți toxinele care îi fac rău, cum ar fi: substanțele chimice, fumatul, alcoolul, drogurile. La fel de importantă este și dieta bine echilibrată și alcătuită din alimente proaspete.

 

Caută să incluzi în meniurile zilnice următoarele alimente, pentru a proteja sănătatea ficatului și a întregului corp: legumele cu frunze verzi, legumele crucifere (broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, gulie etc), peștele gras, usturoiul, nucile, anumite condimente, cum ar fi turmericul, fructele, cerealele integrale, uleiul de măsline.

 

Consumul excesiv de alcool poate provoca leziuni hepatice severe, de aceea este recomandat să respecți limitele de consum sau să-l eviți complet. bea suficientă apă pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din organism. O hidratare corectă susține funcțiile hepatice și digestia.

 

Tot pentru o bună sănătate a ficatului sunt recomandate și exercițiile fizice regulate. Activitatea fizică ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătate și îmbunătățește metabolismul, reducând riscul de boli hepatice. De asemenea, la recomandarea medicului, poți opta pentru medicamente hepatoprotectoare, cum sunt cele din extract standardizat de silimarină, care protejează acest organ de substanțele toxice și îl ajută să se regenereze.

 

În concluzie, ficatul, prin procesele complexe în care este implicat, ne menține organismul curat și sănătos, având un rol foarte important în protejarea de boli și de alte complicații. Ai grijă de sănătatea ficatului tău, care este esențială pentru funcționarea optimă a organismului. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:31

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

 De ce să bei ceai Kombucha? Află ce beneficii îți aduce
18/11/2024 10:14

 De ce să bei ceai Kombucha? Află ce beneficii iti aduce Ai mai auzit pană acum de ceaiul Kombucha si de beneficiile pentru sănătate cu care vine la pachet pe langă gustul revigorant si delicio ...

Ministerul Sănătății organizează duminică, 17 noiembrie 2024, concurs național de intrare în rezidențiat
17/11/2024 12:09

 Peste 10.000 de absolventi de medicină din intreaga tară s-au inscris la concursul de intrare in rezidentiat, care va avea loc astăzi. Acesta se va desfăsura in centrele universitare Bucuresti, Cluj- ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Ministrul Rafila: Nu există restricţii la numărul paturilor de paliaţie şi a finanţării de la CNAS
16/11/2024 00:26

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii in privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de ...

Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei
14/11/2024 19:57

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentand credite bugetare, pentru plata integral, in luna decembrie 2024, a materialelor şi prestărilor de servi ...

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului
14/11/2024 10:59

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului Ziua Mondială a Diabetului, marcată in fiecare an la data de 14 noiembrie, a fost lansată in anul 1991 de Federatia Internatională de Diabet (IDF) cu scopul pro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei