COSMUS – un muzeu al comunității locale la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
Dimensiune font:
Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași este, la început de octombrie, gazda unei întâlniri transnaționale Erasmus+. Profesori din Portugalia, Italia, Grecia, Turcia, Polonia, România, formatori din Belgia și Spania prezintă și evaluează vreme de două zile munca desfășurată din 2018 până în prezent în instituțiile pe care le reprezintă. Produsele finale ale acestui consorțiu, intitulat Community School Museums – COSMUS (2018-1-PT01-KA201-047472), sunt muzeele create în instituțiile partenere, cu sprijinul comunității locale.
Echipa care a contribuit permanent de-a lungul celor trei ani și jumătate la construirea pas cu pas a muzeului este formată din directorii colegiului – prof. Gheorghe Gheorghiță-Vornicu și Ilie Gorovei, coordonatorul Mirela Miron, profesorii de limba și literatura română Petronela Axinte, Mihaela Chiribău-Albu,i Georgiana Cozma, prof. de istorie Ligia Andronic.
Colegiul ieșean multumește la final de proiect tuturor partenerilor din comunitatea locală care au făcut posibilă crearea acestui muzeu și organizarea întâlnirii din România. În primul rând, Palatul Culturii care găzduiește activități de proiect în Sala „Ștefan Procopiu” și care oferă prin vizitarea galeriilor o imagine autentică a patrimoniului local și național, făcând astfel cunoscută istoria, folclorul și arta românească în afara țării. De asemenea, proiectul se bucură de sprijinul Primăriei Iași, a altor muzee implicate și a diferite instituții partenere, a comunităților ucraineană și rromă. Permanent s-au implicat elevii și profesorii colegiului, părinții, care au muncit pentru ca produsul final să reprezinte, pe de o parte, orașul Iași, iar, pe de altă parte, să creeze un autentic dialog intercultural.
În prima zi a întâlnirii, elevii și profesorii colegiului ieșean organizează activități care să pună în valoare spațiul muzeului. După prezentarea acestuia, se desfășoară două activități interactive în cadrul muzeului, coordonate de profesori de limba engleză și germană: Cristina Stoian și Cristina Neughebauer-Țurcaș. De asemenea, fragmente reprezentative din patrimoniul imaterial românesc - cântece patriotice, tradiționale (doina, colinda) – sau internațional vor fi puse în valoare prin intermediul orchestrei de suflători, coordonată și dirijată de profesorul Sergiu Sandu, prin vocile elevilor din colegiu coordonați și îndrumați de prof. dr. Daniela Mihaela Ciocoiu. În plus, elevii au pregătit și dansuri specifice fiecărei țări implicate în acest parteneriat cu sprijinul prof. Cornelia Țigănașu-Luchian.
Pe lângă obiectele adunate cu sprijinul bibliotecii colegiului (doamna Simon Camelia scoțând din umbra trecutului nu doar exponatele, ci și povestea lor), al comunității locale, al elevilor și al părinților, muzeul COSMUS de la Colegiul Național de Artă găzduiește și diferite creații realizate cu sprijinul secției de artă plastică. Elevii coordonați de prof. dr. Simona Elena Amitroaiei și prof. Miea Grivincă au creat o expoziție permanentă în cadrul muzeului, cu reproduceri ale unor opere de artă din țările implicate. Galeria cu exponate folclorice, cu obiecte vechi tradiționale a fost realizată în parteneriat cu școala „D.D. Pătrașcanu” Tomești, reprezentată de prof. Mihaela Miron. Muzeul exterior este pus în valoare grație implicării profesorilor Constantin Creganiș, Valentin Meiu și Ioan Răducea.
Nu în ultimul rând, sprijinul acordat mereu de ISJ Iași a reprezentat o susținere reală pentru îndeplinirea obiectivelor consorțiului COSMUS.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau