Deschideți spitalul mobil!
Dimensiune font:
* situația spitalul mobil de la Lețcani, aflat încă cu lacătul pe ușă, continuă să rămână incertă * Costel Alexe: „Deşi în caietul de sarcini s-au plătit peste 13 milioane de euro pentru un spital funcţional cu peste 250 de paturi, cu greu astăzi s-ar putea operaţionaliza undeva la 28, spre 40 de paturi” * solicitarea pentru obţinerea autorizaţiei de mediu pentru spitalul mobil a fost depusă abia la sfârşitul săptămânii trecute * în spitalele din municipiul Iaşi erau, ieri, 22 de paturi libere * alte 65 de locuri vor fi disponibile din această săptămână la Clinica a II-a medicală de la Spitalul „Sf Spiridon”, care devine, astfel, al şaptelea spital suport COVID din Iași
Ministrul Sănătăţii a discutat, sâmbătă, cu şeful Direcției de Sănătate Publică Iași, dar și cu reprezentanții spitalelor suport COVID, despre punerea în funcţiune a spitalului mobil de la Leţcani. Tătaru a explicat când ar putea deveni funcţional pentru pacienţii cu COVID-19. „Evaluarea se face în acest moment, la Agenţia pentru Proţectia Mediului. În contextul în care vom avea reglementat faptul că acea clădire poate funcţiona ca o unitate sanitară, atunci vom putea duce acolo şi personal medical, dotarea există şi o putem mobiliza. Eu sper cât mai curând”, a spus ministrul.
Preşedintele ales al Consiliului Judeţean Iași, Costel Alexe, a spus că solicitarea pentru obţinerea autorizaţiei de mediu pentru spitalul mobil de la Leţcani a fost depusă abia la sfârşitul săptămânii trecute. „În şedinţa cu toţi managerii de spital, inclusiv cu directorul DSP, a fost prezentă şi directoarea Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară Euronest. Ea a recunoscut că documentaţia pentru avizul de la Apele Române şi de la Agenţia de Protecţia Mediului a fost depusă (vineri - n.r.), dar este incompletă. Toată această sarabandă de declaraţii politice a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Maricel Popa, au fost doar declaraţii politice. Căutăm soluţii. I-am asigurat şi pe cei de la DSP, dar şi pe managerii de spital că în calitatea mea preşedinte ales al CJ şi, evident, de ministru, voi face tot ce îmi stă în putinţă să punem în funcţiune acel spital pentru că orice viaţă salvată va fi un mare câştig”, a spus Alexe.
Alexe: „Cine a greşit va plăti atât administrativ, cât şi penal”
Ulterior, Alexe a spus prin intermediul unui comunicat de presă că „prioritatea zero şi urgenţa mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi este clarificarea tuturor inadvertenţelor şi controverselor din jurul acestui proiect de interes public”. „Nu vreau să mă antepronunţ, nu vreau să fiu alarmist şi până când nu voi vedea toate documentele nu voi lua o decizie, dar un lucru vă pot spune 100% sigur: Spitalul COVID de la Leţcani a fost o temă de campanie a PSD, încă un obiectiv la care s-a tăiat panglica, dar care după 3 săptămâni este nefuncţional. Vă pot spune negru pe alb că şi-au bătut joc de ieşeni, s-au folosit de o inaugurare cu fast în campanie electorală şi s-au jucat cinic cu viaţa şi speranţele tuturor suferinzilor. Este uluitor cum abia ieri, la câteva săptămâni de la inaugurare, s-a solicitat un aviz de la Apele Române şi Agenţia pentru Protecţia Mediului, în condiţiile în care, în campanie, s-a lansat un fake news grosolan potrivit căruia aş fi obstrucţionat avizarea spitalului. Vă promit că voi clarifica cât mai rapid o altă situaţie pe care o găsesc strigătoare la cer: deşi în caietul de sarcini s-au plătit peste 13 milioane de euro pentru un spital funcţional cu peste 250 de paturi, cu greu astăzi s-ar putea operaţionaliza undeva la 28 spre 40 de paturi. Sănătatea nu are culoare politică şi le transmit şi pe această cale un mesaj clar tuturor celor care au folosit timp de 6 luni acest spital ca armă politică şi temă de campanie: cine a greşit va plăti atât administrativ, cât şi penal”, a spus Costel Alexe.
Nu este singura ameninţare cu dosare penale. În urmă cu mai multe zile, preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, a anunţat că va depune o plângere în instanţă pe numele miniştrilor Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi Mediului, Costel Alexe, pentru că, din motive electorale, l-au împiedicat să deschidă spitalul mobil de la Leţcani.
Pacienții COVID vor fi internați și la Spiridon
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a venit să vadă dacă Iaşul poate să facă faţă unui val tot mai mare de infectări cu COVID-19. Sâmbătă, după o întrevedere cu şefii de spitale și cu cel al Direcției de Sănătate Publică, ministrul a spus într-o conferinţă de presă că au fost luate măsuri pentru ca numărul de locuri în spitalele din Iaşi pentru cei infectaţi cu COVID-19 să fie suficient. „S-a evaluat încă o dată capacitatea actuală a spitalelor pentru a primi cazurile care sunt şi astăzi. Aveţi 172 de cazuri în judeţul Iaşi, precum şi secţii suplimentare care se pot deschide cum se operaţionalizează astăzi 65 de paturi la un corp pavilionar la Spitalul Sf. Spiridon, pregătim şi şase paturi de terapie intensiva la spitalul CFR şi reevaluarea celorlalte paturi de terapie intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie, precum şi aparatura necesară, care pot fi mobilizate la un anumit moment”, a spus ministrul Sănătăţii.
Nelu Tătaru, a declarat că măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 vor fi luate în fiecare localitate în parte, funcţie de numărul de îmbolnăviri. „Avem acel indice de 1,5. Depăşirea lui va duce la închiderea restaurantelor, teatrelor şi cinematografelor, precum avem şi acei indici de până în 3 şi peste 3 care va reglementa şi atitudinea desfăşurării activităţii şcolare în acele localităţi. Scenariile sunt pregătite, adaptarea se face la nivel local, deci centralizat, cu supraveghere de la nivelul Ministerului Sănătăţii, Guvernului, Ministerului Educaţiei în vederea desfăşurării şi adaptării, la fiecare caz în parte, dar la fiecare localitate în parte de Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă în evaluarea pe care o fac DSP-urile”, a spus ministrul.
În ultimele două zile în judeţul Iaşi au fost confirmate 299 de cazuri de infectare cu COVID-19. Ultimele 127 de confirmări au fost făcute ieri. Din fericire, sunt 22 de paturi libere în judeţ. Altele 65 vor fi disponibile din această săptămână, când se aşteaptă avizele pentru a se deschide şi spitalul mobil de la Leţcani.
Referitor la gradul de ocupare al paturilor, inclusiv paturi ATI, din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, duminică erau ocupate 407 paturi, din care 26 sunt pentru ATI.
În spitalele din municipiul Iaşi erau, ieri, 22 de paturi libere. Alte 65 de locuri vor fi disponibile din această săptămână la Clinica a II-a medicală de la Spitalul „Sf Spiridon”, care devine, astfel, al şaptelea spital suport COVID, după Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Neurochirurgie, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul CFR, Spitalul de Recuperare şi Spitalul Militar. Dacă avizele de la Mediu, Apele Române şi ISU vor fi gata, este posibilă şi deschiderea spitalului mobil de la Leţcani. Spitalul mobil va funcţiona însă cu 150 de paturi, aşa cum se prevede în autorizaţia de la DSP Iaşi. Ioana MUNTEANU, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau