DESPRE PADURE
Dimensiune font:
În România, termenul ,,defrișare’’ este de cele mai multe ori folosit incorect, și de multe ori cu scopul de a induce o stare de "urgență" sau chiar "anxietate" ecologică în rândul celor care nu au cunoștințe tehnice în domeniul silviculturii.
Ca specialiști ne este foarte greu să acceptăm lejeritatea cu care se folosește la noi termenul de defrișare, cu atât mai mult cu cât vedem unele organizații de mediu folosindu-l ostentativ cu scopul de a convinge cetățenii că suntem martorii unor cataclisme naturale.
Nu este locul, și nici nu avem suficient spațiu pentru a explica motivele posibile din spatele acestui fenomen, dar ne vom rezuma să clarificăm câteva aspecte:
- în România defrișările se realizează pentru schimbarea categoriei și utilizării terenului din pădure în pârtii de schi, autostrăzi, construcții esențiale, toate aceste categorii fiind strict reglementate de Codul Silvic.
- în România nu se fac defrișări pentru transformarea pădurii în teren agricol, ci dimpotrivă există multe suprafețe de teren agricol (în general pășuni și fânețe) care se împăduresc natural din cauza abandonării acestor terenuri de către proprietari.
- tăierile ilegale din pădurile României, nu se numesc defrișări. Chiar și în cazurile deja bine cunoscute (Maramureș, Argeș, Apuseni) și grave în care pădurile au fost tăiate ilegal pe suprafețe relativ mari (sute sau chiar mii de hectare), DE CELE MAI MULTE ORI CU MULȚI ANI ÎN URMĂ, aceste terenuri NU ÎȘI SCHIMBĂ DESTINAȚIA ci rămân terenuri forestiere CARE SE VOR ÎMPĂDURI prin plantare sau, pe porțiuni mici, cu regenerare naturală.
- tăierea arborilor maturi (o consecință a nevoii de lemn a societății noastre) de pe o suprafață de pădure, este un proces normal, în mare majoritate a cazurilor planificat și urmat de regenerarea suprafețelor prin plantare și regenerare naturală.
- unei păduri bătrâne din care arborii se extrag (se taie) îi urmează o pădure tânără care se regenerează din sămânța arborilor bătrâni, sau ajutată de silvicultori prin plantare.
- chiar și în cazul unei suprafețe total protejate (de exemplu în pădurile din zona de protecție strictă a unui Parc Național) arborii bătrâni vor muri (la un moment dat) și arborii tinerii le vor lua locul, însă într-o perioadă mai lungă de timp comparativ cu cazul unei păduri din care se recoltează lemn.
Discuțiile care au apărut deja (și suntem convinși că vor fi și mai virulente în lunile care urmează, mai ales în perioada alegerilor când politicul încearcă să gasească teme cu impact emotional și priză la public) în România, unele alimentate artificial, doar pentru că românilor le pasă cu adevărat de pădure, reprezintă un adevărat pericol atât pentru pădure, în întregul ei ansamblu, cât și pentru oameni (a se vedea explozia prețului la lemnul de foc).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau