Dilema de Paște: luăm ouă gata vopsite, sau le vopsim acasă?
Dimensiune font:
Cu câteva zile înainte de Paște, în supermarketuri este forfotă. Românii merg să se aprovizioneze și de pe listele de cumpărături nu lipsesc ouăle. Nu există Paste fără ouă vopsite, iar în comerț găsim atât vopsea de toate felurile, cât și ouă gata vopsite. Atenție, însă, unele vopseluri sunt extrem de periculoase.
Pentru cei care sărbătoresc sfintele sărbători de Paște alimentele trebuie să fie proaspete. Să nu se consume la o distanță mare din momentul în care ele au fost preparate. „Pentru ouă, în mod special, e important felul în care ele sunt vopsite, cu ce tip de colorant, să fie unul alimentar, unul autorizat, astfel încât să nu producă reacții alergice sau tulburări digestive. Timpul lor de valabilitate, mai ales că acum este cald, că e vorba de alimente care conțin proteină de origine animală, este unul destul de scurt astfel evităm o vizită la urgențe”, atrage atenția prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iași.
Românii aleg de cele mai multe ori să vopsească acasă ouăle. „Ouă gata vopsite, poate pentru cine-i mai comod, așa, nu ai timp, noi facem acasă. Dar aș avea încredere și în cele gata făcute, dacă aș fi nevoită probabil că aș lua și aș consuma”, spune un ieșean.
Alții, însă, sunt sceptici. „Mie nu mi se pare o variantă bună, dacă sunt ouă în magazinele noastre, le putem vopsi, de ce să le luăm din Olanda dacă nu știi când sunt făcute, cum sunt făcute, cu ce vopsea, eu n-aș avea încredere”, explică o altă iesenacă.
Din lipsă de timp, din comoditate ori pentru ca pur și simplu li se par mai aspectuoase, ouăle gata vopsite ajung în coșurile de cumpărături ale multor români.
Prea puțini citesc însă și ce scrie pe etichetă. Nu doar data de expirare și locul de depozitare trebuie urmărit, în cazul ouălor gata colorate este important să fim atenți și la tipul de vopsea, unele pot fi cu adevărat periculoase pentru sănătate.
Unii aditivi chimici sau coloranți artificiali pot fi dăunători. Spre exemplu, E112, găsit cu precădere în colorantul roșu pentru oua, poate să provoace alergii, în timp ce E102, folosit pentru culoare galbenă, poate provoca insomnii și dureri de cap.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului atrage, de asemenea, atenția cu privire la vopselurile de ouăle pe care le luăm și locul de unde le cumpărăm. „Achiziționarea vopselei se va face numai din locuri autorizate și se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare, data durabilității minimale.
Atentie! La vopsirea ouălor nu utilizați vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate”, transmite ANPC printr-un comunicat de presă.
Cu toate acestea găsim în piețe mulți comercianți care vând în mod ilegal vopseluri dăunătoare, fără nici un fel de etichetă sau contraindicații. Cei mai mulți le cumpără fiindcă ouăle ies mai viu colorate și mai luxoase, fără să se gândească ca pot să își facă astfel probleme de sănătate.
Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau