DNA Suceava a trimis în instanță dosarul „Mită pentru permis”
Dimensiune font:
Peste 50 de persoane au fost trimise în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar privind fraudarea probei practice a examenului de obţinere a permisului de conducător auto în perioada octombrie 2019 - noiembrie 2020, în judeţul Suceava.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis, luni, procurorii din cadrul Serviciului teritorial Suceava au finalizat un al şaselea dosar privind fapte de corupţie legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava, în acest caz fiind trimis în judecată Alexandru Gabor, la data faptelor agent de poliţie în cadrul Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din SPCRPCIV Suceava, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi luare de mită, în formă continuată (66 acte materiale).
În faţa judecătorilor vor ajunge şi 50 persoane fizice (administratori ai unor şcoli de şoferi, instructori auto, intermediari), pentru comiterea unor infracţiuni de complicitate la luare de mită, comise în formă simplă şi continuată.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, începând cu luna ianuarie a anului 2020, Alexandru Gabor, în calitatea menţionată, ar fi aderat, împreună cu alţi agenţi examinatori din cadrul SPCRPCIV Suceava, la un grup infracţional organizat, constituit de comisarul şef Radu-Ionuţ Obreja şi agentul Gheorghe-Ionel Perijoc, ce avea ca scop fraudarea, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, a examenelor practice pentru obţinerea permisului de conducere. „Ca membru al grupului, inculpatul Alexandru Gabor, având în vedere calitatea sa de agent examinator, ar fi avut ca sarcină promovarea de către unii candidaţi a examenelor practice, prin crearea unor situaţii favorabile acestora (alegerea unui traseu cu un grad redus de dificultate, urmărirea deficitară a modului de comportare, evaluarea nereală a comportamentului în trafic). Aceste demersuri ar fi avut ca urmare evitarea punerii în situaţii de dificultate a candidaţilor şi creşterea punctajului obţinut de către aceştia, cu consecinţa directă a promovării examenului practic”, notează anchetatorii.
Conform procurorilor, în contextul menţionat, în perioada 31 octombrie 2019 - 25 noiembrie 2020, Alexandru Gabor, prin intermediul mai multor persoane, printre care şi o parte dintre celelalte persoane cercetate în prezenta cauză, ar fi pretins şi primit de la un număr de 66 candidaţi, suma totală de 15.000 euro, 200 de lire sterline, precum şi o sumă de bani neprecizată sub aspectul cuantumului.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Anterior, în cauză, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu două persoane cercetate în dosar, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de dare de mită şi complicitate la luare de mită, în prezenţa apărătorilor aleşi, aceştia ar fi declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, respectiv doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepselor, informează DNA. Ecaterina VOCOL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau