Doar 9 „penali” ieșeni au scăpat cu... prescripția!
Dimensiune font:
* din cele 106 decizii de încetare a procesului penal date în 2022 de cele şapte instanţe din judeţul Iaşi, doar nouă au fost pe motivul împlinirii termenului de prescripţie * șapte, după intrarea în vigoare a Decizie nr.358/2022 * beneficiarii, absolut toţi, nişte anonimi, oameni de rând, cu pregătire aproximativă şi statut social ambiguu
Multă lume se plânge de lentoarea justiţiei, instanţele sunt sufocate de dosare, termenele de judecată se dau din an în Paşte, un proces pe penal a ajuns să dureze chiar şi zece ani. Am relatat recent despre cazul şoferul care, în octombrie 2013, a căzut cu maşina într-o groapă proaspăt săpată de cei de la Citadin, incidentul provocând decesul a doi lucrători şi rănirea gravă a altuia. Respectivul a fost inculpat pentru ucidere din culpă, au urmat audieri, expertize, contraexpertize, termene de judecată cu duiumul, sentinţa de achitare venind abia în toamna anului trecut.
Dacă ar fi fost în vigoare celebra Decizie nr.358/2022 a Curţii Constituţionale, omul scăpa demult, prin împlinirea termenului de prescripţie. De-acum sunt premize că procesele nu vor mai dura atât. Vedem mai jos de ce.
În şapte luni, niciun „mare corupt” n-a scăpat încă
Până pe 26 mai 2022, nu se putea aşa cava, procurorii invocau mereu, pe diverse motive, întreruperea cursului prescripţiei, ceea ce acum nu se mai poate.
Celebrul comunicat al Curţii Constituţionale privind admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 155 alin. (1) din Codul penal, articol care reglementa întreruperea cursului prescripţiei, a produs valuri de opinii negative, atât în rândul juriştilor, dar şi în mass-media. S-a susţinut, sus şi tare, că decizia a fost dată cu dedicaţie, întru folosul şi scăparea marilor corupţi.
Au trecut de-atunci mai bine de şapte luni, iar realitatea din instanţe nu confirmă deloc acele opinii.
Prescripţia, alături de aministie sau decesul făptuitorului face parte din soluţiile de „încetare a procesului penal”. Soluţii care se mai dau atunci când intervine împăcarea între părţi, retragerea plângerii penale ori prejudiciul a fost recuperat în întregime. Dintre toate acestea, prescripţia e cel mai sensibil motiv pentru încetarea procesului penal. Adică, achitarea inculpatului. Încă persistă suspiciunea că se tergiversează intenţionat, pentru ca inculpaţi celebri, personaje politice ori oameni de afaceri să scape cu basma curată. Faptele arată cu totul altceva.
Beneficiarii, absolut toţi, nişte anonimi, oameni de rând...
Din cele 106 decizii de încetare a procesului penal date în 2022 de cele şapte instanţe din judeţul Iaşi, doar nouă au fost pe motivul împlinirii termenului de prescripţie. Şapte, după intrarea în vigoare a Decizie nr.358/2022. Beneficiarii, absolut toţi, nişte anonimi, oameni de rând, cu pregătire aproximativă şi statut social ambiguu.
Chiar în ediţia trecută a ziarului am relatat cazul unui asistent veterinar dintr-un sat din Dâmboviţa, multiplu inculpat pentru infracţiuni la regimul rutier şi pentru fals privind identitatea. Individ care şi-a recunoscut vina chiar din cursul urmăririi penale, apoi, audiat în instanţă, a solicitat ca judecata să se facă în procedură simplificată (recunoaşterea învinuirii), sperând într-o reducere cu o treime a pedepsei. N-a fost cazul, magistraţii au constatat împlinirea termenului de prescripţie. Trecuseră aproape şapte ani de la comiterea faptei, procurorii au finalizat rechizitoriul cu două luni mai târziu decât termenul limită...
Tot zilele trecute, am prezentat povestea unui păşcănean care s-a plimbat, zece ani, prin toată Europa, folosind un permis de conducere fals. A fost prins cu totul întâmplător, într-o localitate din apropierea oraşului natal, fiind inculpat pentru „fals material în înscrisuri oficiale”, „uz de fals” şi „conducere fără permis”. De data asta, procurorii n-au mai uitat, cu anii, dosarul prin sertarele lor. Însă, au omis să dispună suspendarea urmăririi penale pe perioada stării de urgenţă.
La sfârşitul anului trecut, alt eşec din această categorie. Un sătean din Brăeşti s-a urcat beat la volan, n-avea nici permis, a intrat cu maşina într-un mal de pământ şi s-a răsturnat. A fost dus imediat la spital, i s-au recoltat probe biologice, rezultând o alcoolemie în sânge de 1,5 mg/l. Faptă petrecută în 2017. Evident, i s-a deschis dosar penal, dar a fost trimis în judecată în stare de libertate.
Bărbatul a plecat la muncă în Italia, dăduse declaraţii în care recunoscuse acuzaţiile, a fost citat în instanţă la sfârşitul lui 2019, dar adresa a fost incompletă, actul fiind returnat expeditorului. S-au mai dat câteva termene de judecată, până ce s-a constatat prescripţia.
***
Deocamdată, oameni de acest tip sunt „peştii cei mari”, care au beneficiat de mult criticata decizie a Curţii Constituţionale. Poate că vor urma şi celebrităţile. Ideea e că procurorii trebuie să se grăbească, să întocmească rechizitoriile în timp util şi ele să fie de necontestat. Altfel, vor înregistra eşecuri pe bandă rulantă.
Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau