Esplanada Teatrului Naţional va fi modificată radical!
Dimensiune font:
Primăria Municipiului Iași va reabilita și moderniza esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași, mai exact parcul dintre instituția de cultură și Catedrala Mitropolitană, cu o suprafață de 9.744 metri pătrați * primarul Mihai Chirica a afirmat că municipalitatea nu va construi o parcare subterană în zonă, „pentru a nu atrage un număr sporit de autovehicule în zona centrală și pentru a nu deranja vegetația înaltă”
În prezent, municipalitatea ieşeană se află în etapa evaluării singurei oferte primite, din partea SC Trust AVB SRL, la o licitație cu o prevedere bugetară de 120.000 lei, fără TVA, organizată pentru încredințarea serviciilor de proiectare a viitoarei esplanade a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”
Studiul de fezabilitate al proiectului de reabilitare și modernizare a esplanadei a fost aprobat de consilierii locali în ședința din 28 iunie 2019. Potrivit acestuia, valoarea totală a investiției este estimată la aproape 50 milioane lei, din care construcțiile și montajul reprezintă circa 44 milioane lei, iar durata estimativă de execuție a lucrărilor de 12 luni.
Primarul Mihai Chirica declara în cadrul ședinței amintite că municipalitatea nu va construi o parcare subterană în zonă, „pentru a nu atrage un număr sporit de autovehicule în zona centrală și pentru a nu deranja vegetația înaltă”.
Lucrările vor include demolarea fântânilor existente și realizarea unor fântâni și construcții anexe care să fie în conformitate cu normele și exigențele actuale în construcții și care să îndeplinească în totalitate cerințele funcționale și de confort. Totodată, vor fi modernizate aleile și trotuarele, iar instalațiile și finisajele vor fi refăcute integral.
Bănci circulare
Concret, sunt propuse mai multe lucrări de intervenție asupra esplanadei. Astfel, axul central va fi degajat și subliniat de o bandă de vegetație joasă, gazon și aranjamente floricole, cu lățimea de 12 metri, însoțită de două alei amplasate simetric față de ax. Apoi, în zona dinspre pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt se va realiza în ax un bazin decorativ, de formă circulară, cu jocuri de apă și lumini. Băncile perimetrale aleii care înconjoară bazinul vor avea o formă circulară pentru a asigura vizibilitate atât spre catedrală, cât și spre teatru. Se va păstra sistematizarea verticală și poziția zidurilor de sprijin existente care traversează axul central. În fine, în dreptul zidurilor de sprijin, între scările situate pe cele două alei laterale axului, sunt prevăzute trei fântâni decorative succesive care subliniază axul central.
Statui relocate
Municipalitatea mai doreşte ca cele patru statui din parc să fie reamplasate pe partea de nord a traseului pietonal central, cu fața spre sud
pentru a primi lumină pe toată durata zilei. Pe latura opusă statuilor, cu fața spre acestea, vor fi prevăzute bănci dispuse semicircular, concentrând vizibilitatea spre o zonă în care se pot organiza și mici spectacole în aer liber. În zona dinspre teatru, în locul fântânilor existente, se propun un mic amfiteatru orientat spre sud, sub care sunt amplasate spațiile administrative și de control ale parcului, și o grupare florală spațială, ambele însoțite de mici fântâni decorative, iar de o parte și alta a axului central, deschis, vor fi prevăzute alei sinuoase în umbra vegetației înalte. În proiectul de peisagistică s-a păstrat ideea dispunerii celor două masive vegetale către limitele laterale, anume strada I. C. Brătianu, respectiv aleea de acces la Casa de Oaspeţi „Sfântul Nicolae” și sublinierea acestora cu o vegetație decorativă, variată, joasă.
Obiectele de mobilier urban propuse în cadrul spațiilor amenajate sunt bănci, buvete, coşuri de gunoi; corpuri de iluminat montate în finisajul aleilor, încastrate în gazon, corpuri de iluminat pitice, corpuri de iluminat înalte, reflectoare la nivelul gazonului, pentru iluminarea statuilor; plăci comemorative, plăci cu istoricul zonei, panouri de expunere a picturilor; pavilioane și pergole.
Facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi
Nu au fost uitate nici persoanele cu dizablităţi. Pentru facilitarea accesului acestora se propune realizarea de rampe pentru accesul la teatru cu panta de 8%. Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, sistemul de afişaj al istoricului zonei și plăcile comemorative vor fi scrise şi în sistem Braille. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau