Facturile la energie, de 20 de ori mai mari, la Aeroport!

2aeroport

Dimensiune font:

| 06-10-2022 15:44

* directori de aeroport din țară s-au mutat pentru două zile la Iași * Asociația Aeroporturilor din România și Aeroportul Internațional Iași au organizat o dezbatere pentru a discuta problemele din sistem * printre acestea, se numără şi criza energetică, nefiind exclusă o nouă creştere a preţurilor biletelor de avion

Timp de două zile, în organizarea Asociației Aeroporturilor din România și a Aeroportului Internațional Iași, vor avea loc întâlniri între directorii principalelor aerogări din ţarăunde vor fi dezbătute teme de actualitate din domeniul aviației, precum situația traficului aerian din România, avantajele digitalizării aeroporturilor, securitatea cibernetică, probleme privind siguranța și securitatea pe aeroporturi, măsuri necesare în eventualitatea intrării în spațiul Schengen, atragerea de finanțări europene prin POIM. Însă una dintre cele mai mari probleme este cea a crizei energetice care poate afecta nu doar aeroporturile, ci şi companiile aeriene şi buzunarele pasagerilor.  Trebuie să găsim soluții și la criza din energie care are un impact negativ major în bugetul aeroporturilor. În aceste condiții, încercăm să ne concentrăm pe atragerea fondurilor europene pentru proiectele de infrastructură aeroportuară, astfel încât să reușim să gestionăm traficul de pasageri, care își revine după perioada pandemiei”, a spus David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Cluj și Președintele Asociației Aeroporturilor din România.

Sprijin guvernamental

Ceva mai neîncrezător este Directorul General al Aeroportului Iași, Romeo Vatră. El speră la ajutorul guvernamental pentru a face faţă crizei energetice care se preconizează în viitorul apropiat la toate aeroporturile din ţară. O problemă extrem de sensibilă în acest moment este criza energetică, care poate afecta grav aeroporturile, fiind necesare demersuri urgente la nivel guvernamental, astfel încât să putem beneficia de o plafonare. În această perioadă se aprobă prin lege Ordonanța de Urgență 119, care reglementează plafonarea. Vin vremuri complicate, dar cu implicarea tuturor aeroporturilor și cu susținerea autorităților centrale, vom găsi cele mai bune soluții pentru a nu ajunge în imposibilitatea de a mai plăti facturile la energie”, a spus Romeo Vatră.

El crede că măsurile trebuie gândite atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu, mai ales că pe baza calculelor sale factura la curent creşte de 20 de ori.  După o perioadă în care traficul a mers foarte bine, şi am reuşim să ne stabilizăm din punct de vedere financiar, această criză riscă să ne dea peste cap tot ceea ce înseamnă prognoze bugetare şi chiar ridică problema susţinerii unui aeroport. La nivelul fiecărui aeroport individual se fac demersuri pentru a reuşi să identificăm o soluţie. Riscăm ca în câteva luni să nu mai avem bani să plătim facturile la curent. Măsurile trebuie gândite pe termen scurt şi pe termen mediu. Ţinând cont în situaţia în care ne aflăm, avem nevoie de această plafonare. E o situaţie care poate să devină o problemă chiar de siguranţă naţională, a spus Romeo Vatră.

Prognozele bugetare date peste cap de liberalizarea preţurilor  

Aeroportul Iaşi are un consum mediu lunar de 220 Megawatti, ceea ce până acum înseamnă cheltuieli de 100.000 lei. În contextul scumpirii energiei electrice, aceste cheltuieli vor creşte într-un ritm ameţitor. „Suntem pe piaţa furnizorilor de ultimă instanţă, aşa cum sunt şi aeroporturile din Bucureşti, Cluj. Timişoara şi Bacău, pentru că furnizorii nu vor să vină la procedură de achiziţii. Asta înseamnă că plătim pe 1 megawatt oră aproximativ 10.000 de lei. Ne aşteptăm ca pe luna septembrie preţurile facturii să crească de de la 100.000 de lei la peste 2 milioane lei. Riscăm ca în câteva luni să nu mai plătim factura la curent dacă nu se recurge la această plafonare”, a spus Romeo Vatră.  

Se preconizează o creştere a traficului de pasageri

În ciuda facturilor astronomice la curentul electric, şefii aeroporturilor din Iaşi speră că până la sfârşitul anului traficul de călători va creşte, ceea ce înseamnă o revenire la nivelul anului de dinaintea începerii pandemiei. Cel mai probabil, pe baza celor mai recente date, în anul 2022 vom recupera aproximativ 85% din traficul de pasageri înregistrat în anul 2019, înainte de pandemie. Mulțumim tuturor participanților la ședința A.A.R., directorilor de aeroporturi, reprezentanților Autorității Aeronautice Civile Române și celor de la Romatsa, deoarece colaborarea cu celelalte instituții care au atribuții în aviația civilă este extrem de importantă în vederea implementării regulamentelor internaționale și naționale pentru îmbunătățirea serviciilor oferite pasagerilor și pentru creșterea gradului de securitate și siguranță pe aeroporturi”, a spus David Ciceo.

Pod aerian în loc de autostradă

În lipsa unei autostrăzi, preşedintele Consiliului Judeţean îşi pune speranţa în autostrăzile aeriene. În lipsa unor autostrăzi care să lege Iașul de sudul și de vestul țării, Aeroportul Iași este autostrada noastră aeriană, iar odată cu implementarea proiectului de extindere și modernizare, aeroportul va fi un adevărat avantaj strategic la nivel regional. Cooperarea dintre administrația județeană și echipa de la aeroport este esențială pentru a continua să sprijinim aerogara să facă față provocărilor actuale. Depășirea traficului din 2019 este un rezultat foarte bun care demonstrează capacitatea aeroportului de a face performanță. De noi depinde să fim proactivi și să susținem prin măsuri legislative și administrative activitatea aeroportului în contextul crizei energetice pentru a trece cu bine și peste această perioadă”, a spus şeful CJ, Costel Alexe.

Prezent la eveniment, primarul Iașului, Mihai Chirica, şi-a arătat susţinerea faţă de demersurile făcute pentru modernizarea aeroportului. De-a lungul ultimilor ani, Aeroportul Internațional Iași s-a modernizat continuu și avem speranțe că la anul, după investiții cu fonduri europene de peste 70 de milioane de euro, Iașul chiar va avea aeroportul pe care îl merită, ajungând la o capacitate de procesare de peste 3 milioane de pasageri pe an. Investiții importante se fac, din fericire, și la alte aeroporturi din țară. După doi ani de pandemie și de restricții de circulație, asistăm la o revigorare spectaculoasă a transporturilor aeriene, și este și rolul nostru, al autorităților locale, să fim alături de aeroporturi în toate provocările pe care trebuie să le depășească pentru face față nevoilor pasagerilor”, a spus primarul. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
  Livrat la ușă, revoluția platformelor de livrare și prețul ascuns al comodității
19/11/2024 15:21

Pandemia de COVID-19 a accelerat adoptarea serviciilor de livrare, iar expansiunea lor pare să nu dea semne de incetinire. În Romania, platforme precum Glovo, Bolt Food, Tazz sau Uber Eats au devenit ind ...

De la vise, la joburi cool
19/11/2024 14:44

La Colegiul National „Emil Racovită” din Iasi, atmosfera a fost cu totul specială astăzi. Peste 120 de elevi au lăsat deoparte manualele si timp de oră au fost invitati să participe la o căl ...

  Concerte de Vivaldi, Mozart și Beethoven în trei comune ieșene
19/11/2024 14:01

  Elevi din zone cu acces redus la cultură din judetul Iasi se vor bucura de trei recitaluri sustinute de formatii camerale formate din studenti si absolventi ai Facultătii de Interpretare, Compozitie ...

Ziua Mondială a Filosofiei, la Muzeul „Poni-Cernătescu”
19/11/2024 13:42

  Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Asociatia „Noua Acropolă” – Filiala Iasi ...

  Capodopere ale muzicii clasice, oferite de Filamornica „Moldova”
19/11/2024 13:39

Filarmonica „Moldova” din Iasi invită publicul să se bucure de două seri exceptionale de muzică simfonică in luna noiembrie, desfăsurate in atmosfera elegantă a Casei de Cultură a Studentilo ...

Revoluția roboților redefinește piața muncii la Iași
19/11/2024 13:35

La Iasi, oras unde traditia si modernitatea se intrepătrund, schimbările tehnologice incep să contureze un viitor in care masinile si inteligenta artificială devin tot mai prezente in viata de zi cu zi. &Ic ...

UAT Comuna AGĂȘ anunță finalizarea proiectului  “Extindere, reabilitare, dotare și construire teren de sport la școala gimnazială din sat AGĂȘ, Comuna AGĂȘ, județul BACĂU”,
19/11/2024 13:06

 COMUNICAT DE PRESĂ  19 noiembrie 2024 FINALIZAREA PROIECTULUI EXTINDERE, REABILITARE, DOTARE SI CONSTRUIRE TEREN DE SPORT LA SCOALA GIMNAZIALĂ DIN SAT AGĂS, COMUNA AGĂS, JUDETUL BACĂU ...

Incendiu devastator în Botoşani: Casă, bucătărie de vară şi adăpost de animale, mistuite de flăcări
19/11/2024 10:17

Un incendiu violent a mistuit, marţi dimineaţă, o intreagă gospodărie din localitatea Suharău, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani Potrivit acestora, ...

'Școala' s-a lăsat cu cătușe: Zeci de persoane, reținute după acțiunea IGPR-DIICOT
19/11/2024 09:35

In cadrul actiunii „Scoala”, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism – Serviciul Teritorial Iasi au dispus retinerea a 29 de inculpati, anuntă DIICOT ...

A fost declanșată operațiunea de curățare de droguri a școlilor ieșene
19/11/2024 09:15

* 110 persoane au ajuns, luni, la audieri, 70 dintre acestea fiind doar consumatori * multi tineri, inclusiv minori, au fost luati direct de la scoală * cel mai mic consumator documentat are in jur de 13 ani, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei