Generația Z schimbă jocurile muncii în companii

generatia-IS

Dimensiune font:

| 13-11-2024 17:44

 * pentru mulți angajatori și lideri de echipă, întâlnirea cu tinerii din Generația Z devine o provocare: cum pot organizațiile tradiționale să-și adapteze structurile și cultura pentru a atrage și reține talentele acestei generații care prețuiește autenticitatea, flexibilitatea și o etică a muncii bazată pe echilibru?


În era transformării digitale, o nouă generație de tineri pătrunde în câmpul muncii, aducând cu sine o suită de așteptări, valori și aspirații care redesenează peisajul organizațional. Generația Z, cu cei născuți între 1997 și 2012, a crescut într-o lume conectată, marcată de progrese tehnologice rapide și de acces nelimitat la informații. Aceasta nu doar că a schimbat paradigma de învățare și socializare, dar a modelat și percepțiile asupra muncii și valorilor care îi ghidează pe tineri.

Pentru mulți angajatori și lideri de echipă, întâlnirea cu tinerii din Generația Z devine o provocare: cum pot organizațiile tradiționale să-și adapteze structurile și cultura pentru a atrage și reține talentele acestei generații care prețuiește autenticitatea, flexibilitatea și o etică a muncii bazată pe echilibru?

Portretul Generației Z - flexibilitate și autonomie

O trăsătură esențială a Generației Z este setea de flexibilitate. Învățați încă de mici să aibă acces la resurse oricând și oriunde, acești tineri valorizează puternic autonomia la locul de muncă. Conform unui studiu realizat de Deloitte în 2023, 72% dintre tinerii din Generația Z consideră flexibilitatea un criteriu esențial atunci când aleg un loc de muncă. Ei nu se simt motivați să fie legați de un birou opt ore pe zi și privesc cu scepticism locurile de muncă ce refuză să ofere un program flexibil sau posibilitatea de a lucra de acasă.

Pentru mine, capacitatea de a-mi organiza programul este la fel de importantă ca și salariul. Productivitatea mea crește când știu că am libertatea să îmi împart orele așa cum îmi convine, iar angajatorul are încredere că voi duce proiectele la bun sfârșit”, spune Andreea, o tânără de 24 de ani care lucrează în marketing digital. Din acest motiv, numeroase organizații și-au regândit politicile de muncă pentru a răspunde acestei nevoi. Flexibilitatea a devenit un punct central în ofertele de angajare, iar lucrul de acasă, cândva privit ca o excepție, a devenit norma în multe companii. Totuși, această schimbare nu este lipsită de provocări: pentru unii angajatori, adaptarea la un model hibrid de lucru implică regândirea modului în care sunt evaluate performanțele, precum și încrederea în angajați.

Work-Life Balance, un echilibru delicat

Pentru Generația Z, succesul profesional nu înseamnă sacrificarea vieții personale, iar conceptul de work-life balance nu mai este un ideal, ci un standard de bază. Spre deosebire de generațiile anterioare, care erau obișnuite să lucreze ore suplimentare pentru a-și demonstra loialitatea și dedicația, tinerii din Generația Z își doresc să fie recompensați printr-un program de lucru echilibrat, care să le permită să își dezvolte interesele personale și să aibă timp pentru familie și prieteni.

Pentru mine, este important să pot închide laptopul după program și să nu fiu stresată că am pierdut ceva important. Vreau să îmi construiesc o carieră, dar nu în detrimentul sănătății mele mintale”, afirmă Radu, un tânăr de 25 de ani care activează în domeniul IT. Această dorință a tinerilor pentru echilibru îi pune pe angajatori într-o situație de adaptare. Organizațiile moderne încep să înțeleagă că un angajat odihnit și echilibrat din punct de vedere emoțional este un angajat productiv și loial. În consecință, multe companii au implementat programe de well-being, terapii psihologice și chiar workshopuri de gestionare a stresului, în încercarea de a susține sănătatea mentală a tinerilor angajați.

Salariu și valoare

Deși așteptările salariale ale Generației Z sunt importante, banii nu reprezintă singurul criteriu de evaluare a unei oferte de muncă. Spre deosebire de generațiile anterioare, care valorau stabilitatea financiară și beneficiile materiale, tinerii din Generația Z caută mai degrabă oportunități de dezvoltare personală și profesională. Ei își doresc să lucreze într-un mediu care îi provoacă, unde pot învăța și își pot pune în aplicare creativitatea și ideile inovatoare.

Aș prefera un job care îmi oferă șansa să învăț lucruri noi și să evoluez decât un salariu mai mare la un loc de muncă unde fac aceleași lucruri în fiecare zi”, spune Elena, o absolventă de 22 de ani. În această lumină, multe companii și-au ajustat politicile de resurse umane, oferind programe de mentorat, oportunități de formare continuă și sesiuni de feedback constructiv. Însă angajatorii sunt adesea puși în dificultate de dorința acestor tineri de a schimba frecvent locul de muncă, căutând mereu noi provocări și perspective. Adaptabilitatea organizațională devine astfel esențială, pentru a reține aceste talente, oferindu-le un mediu dinamic și satisfacție profesională.

Impactul asupra culturii organizaționale: Dinamică și Transformare

Noua generație de angajați transformă cultura organizațională prin valori fundamentate pe autenticitate, incluziune și transparență. Generația Z vrea să lucreze pentru companii care își asumă o responsabilitate socială și respectă diversitatea. Sunt tineri care se implică în campanii de activism social și care consideră că fiecare organizație trebuie să aibă o misiune clară, centrată pe impactul pozitiv asupra comunității și mediului.

Din acest motiv, multe organizații și-au dezvoltat strategii de responsabilitate socială, integrând valori etice și proiecte ecologice în structura lor de bază. Implicarea Generației Z în astfel de activități a adus o prospețime de atitudine în cultura organizațională, făcând-o mai deschisă, transparentă și empatică. Totodată, organizațiile care nu răspund acestor așteptări riscă să fie percepute ca fiind învechite și neadaptate vremurilor.

Ceea ce aștept de la o companie este să fie responsabilă nu doar față de angajați, ci și față de mediu și societate. Nu mai suntem dispuși să acceptăm standarde duble; vrem să lucrăm pentru un angajator cu integritate”, spune Claudiu, un tânăr antreprenor de 23 de ani.

Generația Z vine în câmpul muncii cu o abordare revoluționară, iar angajatorii sunt nevoiți să facă schimbări majore pentru a atrage și a reține aceste talente. Flexibilitatea, work-life balance-ul, dezvoltarea personală și o cultură organizațională etică devin elemente fundamentale pentru retenția și motivarea tinerilor angajați.

Adaptarea la noua mentalitate a Generației Z implică o serie de provocări, dar, în același timp, este o oportunitate pentru companii de a-și transforma cultura organizațională și de a deveni mai relevante în contextul modern. Este o perioadă de tranziție și inovație, care promite să contureze viitorul muncii într-un mod mult mai uman, empatic și adaptabil decât am văzut până acum.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:50

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Un taximetrist dezamăgit de femei a încercat să-și dea foc în fața primăriei Suceava
28/12/2024 14:33

Un taximetrist in varstă de 47 de ani s-a stropit sambătă cu combustibil, ameninţand că se sinucide, in fata Primăriei Suceava, pentru că este dezamăgit de femei. Bărbatul aflat in stare de ebrietate ...

Aeroportul Iași, blocat de 7 case din comuna Aroneanu
28/12/2024 13:44

  * „Aeroportul Iaşi are CAT 1 exclusiv din cauza existentei unor obstacole (7 case cu inăltime mai mare decat limita stabilită prin regimul de servituti aeronautice) aflate in comuna Aroneanu, s ...

Un şofer de 22 de ani a provocat un accident mortal, după ce s-a izbit de o maşină, lângă Târgu Frumos. Doi oameni şi-au pierdut viaţa
27/12/2024 19:58

Două persoane au murit după ce două maşini s-au ciocnit vineri in apropierea localităţii ieşene Targu Frumos. In accidentul petrecut pe DJ 280B, intre localităţile Targu Frumos şi Cucuteni, au fost i ...

Costumul popular – simbol al identității naționale, expus la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa
27/12/2024 12:10

Complexul Muzeal National „Moldova”, in parteneriat cu Centrul Cultural Ruginoasa, organizează la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, expozitia „Costumul Popular &ndash ...

O persoană a murit după ce a alunecat în timp ce vizita o cascadă din zona Cotârgași, din Suceava
27/12/2024 10:01

Turistul a alunecat si a căzut in timp ce vizita cascada din Muntii Stanisoarei. O persoană care a alunecat si a căzut in timp ce vizita o cascadă in zona Cotargasi, din Muntii Stanisoarei, a decedat, a an ...

 Posibilităţi infime de angajare pentru şomerii ieșeni
27/12/2024 09:59

Tabloul al locurilor de muncă disponibile in judeţ, transmis de AJOFM Iaşi, arată tot mai groaznic, posibilităţile de angajare a şomerilor fiind tot mai puţine. Doar 412 oportunităţi de angajare, fix ...

„Muzica luminează sufletele oamenilor, poate fi tămăduitoare”
27/12/2024 09:17

Muzica corală este o cale prin care sufletul isi descoperă ecoul, un spatiu sacru unde vocile se intalnesc pentru a crea armonia ce răscoleste si inaltă. În mijlocul acestei arte misterioase, dirijoru ...

Cuscrii s-au măcelărit la Horpaz
27/12/2024 09:07

 Imediat după pandemie, in vara lui 2020, fata lui Neculai I. s-a măritat cu băiatul lui Vasile P. Era deja gravidă, s-a mutat in casa socrilor, intr-o comună din sudul Iaşului. După ce a născut, f ...

Tractoristul comunei era, de fapt, cel mai mare traficant de droguri din judeţ!
27/12/2024 08:59

  Mircea a trecut apoi la punctul doi al planului menit să dejoace orice intenţie a celor de la DIICOT. Şi-a adus de la Iaşi autoturismul proprietate personală, model relativ nou, l-a parcat in drum, ...

Zeci de ieșeni care au exagerat cu mâncarea și băutura, spitalizați în prima zi de Crăciun!
27/12/2024 08:30

* in doar 24 de ore (de la ora 7 a primei zile de Crăciun, la ora 7 a zilei de 26 decembrie) la Unitatea Primiri Urgente Iasi au fost consultati 210 pacienti * dintre acestia, 25 au ajuns pe mainile medic ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei