Generația Z schimbă jocurile muncii în companii

generatia-IS

Dimensiune font:

| 13-11-2024 17:44

 * pentru mulți angajatori și lideri de echipă, întâlnirea cu tinerii din Generația Z devine o provocare: cum pot organizațiile tradiționale să-și adapteze structurile și cultura pentru a atrage și reține talentele acestei generații care prețuiește autenticitatea, flexibilitatea și o etică a muncii bazată pe echilibru?


În era transformării digitale, o nouă generație de tineri pătrunde în câmpul muncii, aducând cu sine o suită de așteptări, valori și aspirații care redesenează peisajul organizațional. Generația Z, cu cei născuți între 1997 și 2012, a crescut într-o lume conectată, marcată de progrese tehnologice rapide și de acces nelimitat la informații. Aceasta nu doar că a schimbat paradigma de învățare și socializare, dar a modelat și percepțiile asupra muncii și valorilor care îi ghidează pe tineri.

Pentru mulți angajatori și lideri de echipă, întâlnirea cu tinerii din Generația Z devine o provocare: cum pot organizațiile tradiționale să-și adapteze structurile și cultura pentru a atrage și reține talentele acestei generații care prețuiește autenticitatea, flexibilitatea și o etică a muncii bazată pe echilibru?

Portretul Generației Z - flexibilitate și autonomie

O trăsătură esențială a Generației Z este setea de flexibilitate. Învățați încă de mici să aibă acces la resurse oricând și oriunde, acești tineri valorizează puternic autonomia la locul de muncă. Conform unui studiu realizat de Deloitte în 2023, 72% dintre tinerii din Generația Z consideră flexibilitatea un criteriu esențial atunci când aleg un loc de muncă. Ei nu se simt motivați să fie legați de un birou opt ore pe zi și privesc cu scepticism locurile de muncă ce refuză să ofere un program flexibil sau posibilitatea de a lucra de acasă.

Pentru mine, capacitatea de a-mi organiza programul este la fel de importantă ca și salariul. Productivitatea mea crește când știu că am libertatea să îmi împart orele așa cum îmi convine, iar angajatorul are încredere că voi duce proiectele la bun sfârșit”, spune Andreea, o tânără de 24 de ani care lucrează în marketing digital. Din acest motiv, numeroase organizații și-au regândit politicile de muncă pentru a răspunde acestei nevoi. Flexibilitatea a devenit un punct central în ofertele de angajare, iar lucrul de acasă, cândva privit ca o excepție, a devenit norma în multe companii. Totuși, această schimbare nu este lipsită de provocări: pentru unii angajatori, adaptarea la un model hibrid de lucru implică regândirea modului în care sunt evaluate performanțele, precum și încrederea în angajați.

Work-Life Balance, un echilibru delicat

Pentru Generația Z, succesul profesional nu înseamnă sacrificarea vieții personale, iar conceptul de work-life balance nu mai este un ideal, ci un standard de bază. Spre deosebire de generațiile anterioare, care erau obișnuite să lucreze ore suplimentare pentru a-și demonstra loialitatea și dedicația, tinerii din Generația Z își doresc să fie recompensați printr-un program de lucru echilibrat, care să le permită să își dezvolte interesele personale și să aibă timp pentru familie și prieteni.

Pentru mine, este important să pot închide laptopul după program și să nu fiu stresată că am pierdut ceva important. Vreau să îmi construiesc o carieră, dar nu în detrimentul sănătății mele mintale”, afirmă Radu, un tânăr de 25 de ani care activează în domeniul IT. Această dorință a tinerilor pentru echilibru îi pune pe angajatori într-o situație de adaptare. Organizațiile moderne încep să înțeleagă că un angajat odihnit și echilibrat din punct de vedere emoțional este un angajat productiv și loial. În consecință, multe companii au implementat programe de well-being, terapii psihologice și chiar workshopuri de gestionare a stresului, în încercarea de a susține sănătatea mentală a tinerilor angajați.

Salariu și valoare

Deși așteptările salariale ale Generației Z sunt importante, banii nu reprezintă singurul criteriu de evaluare a unei oferte de muncă. Spre deosebire de generațiile anterioare, care valorau stabilitatea financiară și beneficiile materiale, tinerii din Generația Z caută mai degrabă oportunități de dezvoltare personală și profesională. Ei își doresc să lucreze într-un mediu care îi provoacă, unde pot învăța și își pot pune în aplicare creativitatea și ideile inovatoare.

Aș prefera un job care îmi oferă șansa să învăț lucruri noi și să evoluez decât un salariu mai mare la un loc de muncă unde fac aceleași lucruri în fiecare zi”, spune Elena, o absolventă de 22 de ani. În această lumină, multe companii și-au ajustat politicile de resurse umane, oferind programe de mentorat, oportunități de formare continuă și sesiuni de feedback constructiv. Însă angajatorii sunt adesea puși în dificultate de dorința acestor tineri de a schimba frecvent locul de muncă, căutând mereu noi provocări și perspective. Adaptabilitatea organizațională devine astfel esențială, pentru a reține aceste talente, oferindu-le un mediu dinamic și satisfacție profesională.

Impactul asupra culturii organizaționale: Dinamică și Transformare

Noua generație de angajați transformă cultura organizațională prin valori fundamentate pe autenticitate, incluziune și transparență. Generația Z vrea să lucreze pentru companii care își asumă o responsabilitate socială și respectă diversitatea. Sunt tineri care se implică în campanii de activism social și care consideră că fiecare organizație trebuie să aibă o misiune clară, centrată pe impactul pozitiv asupra comunității și mediului.

Din acest motiv, multe organizații și-au dezvoltat strategii de responsabilitate socială, integrând valori etice și proiecte ecologice în structura lor de bază. Implicarea Generației Z în astfel de activități a adus o prospețime de atitudine în cultura organizațională, făcând-o mai deschisă, transparentă și empatică. Totodată, organizațiile care nu răspund acestor așteptări riscă să fie percepute ca fiind învechite și neadaptate vremurilor.

Ceea ce aștept de la o companie este să fie responsabilă nu doar față de angajați, ci și față de mediu și societate. Nu mai suntem dispuși să acceptăm standarde duble; vrem să lucrăm pentru un angajator cu integritate”, spune Claudiu, un tânăr antreprenor de 23 de ani.

Generația Z vine în câmpul muncii cu o abordare revoluționară, iar angajatorii sunt nevoiți să facă schimbări majore pentru a atrage și a reține aceste talente. Flexibilitatea, work-life balance-ul, dezvoltarea personală și o cultură organizațională etică devin elemente fundamentale pentru retenția și motivarea tinerilor angajați.

Adaptarea la noua mentalitate a Generației Z implică o serie de provocări, dar, în același timp, este o oportunitate pentru companii de a-și transforma cultura organizațională și de a deveni mai relevante în contextul modern. Este o perioadă de tranziție și inovație, care promite să contureze viitorul muncii într-un mod mult mai uman, empatic și adaptabil decât am văzut până acum.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Dotări cu aparatură de ultimă generaţie la Institutul Regional de Oncologie Iași printr-un proiect cu fonduri UE
14/11/2024 00:27

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi implementează un proiect finanţat cu fonduri nerambursabile in valoare de de peste 67,8 milioane de lei, prin care se vor achiziţiona peste 170 de echipamente de ...

Două dosare DNA pentru Eusebiu Diaconu: Angajare dubioasă și achiziții frauduloase la Căminul de Bătrâni din Bacău
14/11/2024 00:20

Fostul consilier local Eusebiu Diaconu se află intr-o situatie tot mai complicată, fiind cercetat de procurorii DNA Bacău pentru constituirea unui grup infractional organizat in legătură cu achizitiile de ...

La un pas de carnagiu pe un drum din judeţ. Planul Roşu a fost activat
13/11/2024 20:40

* in urma ciocnirii dintre un autoturism si un microbuz scolar cu 14 elevi, la Ciortesti, au rezultat două victime, un bărbat in varstă de 44 ani şi o fată in varstă de 15 ani, care a suferit un traumatis ...

De Ziua Națională, Primăria va preda cheile apartamentelor sociale
13/11/2024 20:40

Primăria Municipiului Iasi face in această perioadă ultimele lucrări si demersuri pentru finalizarea blocurilor de locuinte sociale si convenabile C1 si C2 din zona Grădinari. Acestea vor fi predate către ...

Aparatură de ultimă generaţie pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor oncologici
13/11/2024 20:38

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi implementează proiectul „ONCO-PERFMED - Performanţă pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iaşi”, finanţat cu fonduri neramb ...

Primarul Iașului: „Voi interzice circulația mașinilor în caz de ninsori abundente”
13/11/2024 20:37

* „Pentru unii vin alegerile, pentru mine vine iarna. Încălzirea orasului si pregătirea pentru deszăpezire sunt principalele actiuni pe care le acum acum. Suntem pregătiti in functie de cum vine ...

Firmele de utilități, somate să închidă șantierele și să refacă domeniul public afectat de lucrări
13/11/2024 20:36

  * „În ultima lună au fost date 44 de somatii pentru refacerea domeniului public ca urmare a interventiilor pentru remedierea avariilor ori pentru executarea unor lucrări de extinderi, bran ...

Mâinile care rezistă. Meseriile tradiționale supraviețuiesc cu greu în fața valului de automatizare
13/11/2024 15:24

În timp ce automatizarea continuă să remodeleze peisajul economic, viitorul muncii manuale pare mai putin previzibil. Pentru unii, tehnologia este o unealtă care le permite să isi ducă mai departe mu ...

  Lansare de carte umoristică la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”
13/11/2024 14:27

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi organizează, in colaborare cu Societatea Scriitorilor Fără Frontiere, un eveniment special de lansare a cărtii „No, ghini!” semnată de e ...

„Culorile Maramureșului”, expuse la Palatul Culturii
13/11/2024 14:09

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi prezintă o nouă expozitie de artă dedicată maestrului Traian Biltiu-Dăncus, care aduce in prim-plan specificul cultural al regiunii Maramures, sub titlu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei