Gripa, alertă maximă! Medicii fac apel la simţul civic al ieşenilor
Dimensiune font:
* ,,Există o creştere bruscă a numărului de cazuri. Dacă avem simptome, să purtăm mască”, transmit medicii
În ultimele săptămâni, tot mai mulţi ieşeni au început să ajunge la Spitalul de Boli Infecţioase ,,Sf. Parascheva” din Iaşi din cauza gripei. Conform cadrelor medicale, este vorba despre o creştere bruscă şi îngrijorătoare. „Din nefericire, observăm o creştere bruscă a numărului de cazuri. Până acum, am avut 43 de cazuri de gripă, de la jumătatea lui decembrie. Este destul de mult. Sunt 43 de pacienţi externaţi, trataţi. Remintim că gripa este cea mai severă viroză respiratorie, iar 32 dintre ei au avut diagnostic principal de gripă. În momentul de faţă avem doi pacienţi cu observaţii gripă şi 30 de pacienţi cu gripă. Vorbim de forme mai severe, pacienţii având nevoie de internare”, a precizat dr. Florin Roşu, manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
,,Netratată, poate fi letală”
Medicii îi îndeamnă pe ieşeni să trateze gripa cu maximă seriozitate deoarece, în anii trecuţi, au fost înregistrate decese chiar şi în rândul persoanelor tinere. „Îi sfătuim pe ieşeni să vină la spital, unde le facem o foaie de zi şi beneficiază de consult de specialitate, analize şi de tratament. Gripa se tratează, dar, netratată, poate fi letală. Am avut cazuri, în anii trecuţi, la pacienţi tineri, cărora nu am mai avut ce să le facem, fiind îngrijiţi chiar şi în Terapie Intensivă. Recomandarea mea este să ne vaccinăm, dar înainte de vaccinare să facem un consult de specialitate, să vedem dacă putem fi vaccinaţi în momentul respectiv. Dacă avem simptomatologie specifică unei gripe nu facem vaccinul în momentul respectiv. Vaccinul trebuie făcut în momentul în care suntem aparent sănătoşi”, adaugă medicul ieşean.
,,Nu este târziu să ne vaccinăm”
Cadrele medicale îi îndeamnă pe ieşeni să se vaccineze antigripal şi să evite, cel puţin pentru o perioadă, spaţiile aglomerate. „Nu este niciodată târziu să ne vaccinăm, cine nu a făcut-o o poate face în continuare. Este de recomandat acest lucru cu este şi evitarea spaţiilor aglomerate. Dacă avem simptome, trebuie să avem spirit civic şi să purtăm mască de protecţie, pentru a proteja celelalte persoane. Totodată, nu urmăm tratamente băbeşti sau ne ce recomandă familia şi prietenii. Trebuie urmat tratamentul indicat de către medic”, mai spune dr. Florin Roşu.
Gerul împiedică răspândirea virusului gripal
Scăderea bruscă a temperaturilor din termometre este un factor îmbucurător, susţin cadrele medicale. Astfel, gerul ajută la împiedicarea răspândirii virusului gripal. „Din fericire, gerul duce la o scădere a numărului de copii virale, dar nu tot timpul duce la o scădere a numărului de îmbolnăviri. În momentul în care temperaturile sunt foarte scăzute, boala începe să scadă din intensitate”, a încheiat dr. Florin Roşu. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau