Gustările, tot mai nocive pentru copii

15-idei-de-gustari-sanatoase-pentru-copii

Dimensiune font:

| 05-09-2022 10:15

A început şcoala. Ce trebuie să mănânce un copil? Un copil care ia micul dejun acasă și care are o masă de prânz consistentă, nu are nevoie de gustări foarte încărcate energetic. În prezent, copiii au mai multe gustări ca niciodată. Părinților le revine sarcina de a obișnui din primii ani de viață cu mâncăruri sănătoase, cât mai sărace în zaharuri rafinate și în grăsimi nesănătoase, lăsând opțiunile nesănătoase ca excepții.

Una din provocările începutului de an şcolar o reprezintă trecerea bruscă de la programul lejer de vacanță, la organizarea riguroasă începând de la micul dejun şi până la temele pentru acasă.

“Alimentația școlarilor și a adolescenților poate reprezenta o provocare, importanța acesteia fiind extrem de mare atât pe termen scurt, pentru funcționarea la parametri optimi în viața de zi de zi, cât și pe termen lung, pentru menținerea sănătății fizice și psihice. Unul dintre cele mai nesănătoase obiceiuri alimentare pe care îl regăsim la școlari este nerespectarea meselor principale ale zilei și, în special, lipsa micului dejun, fenomen fiind tot mai des întâlnit cu înaintarea către adolescență. Mai mult, acest obicei pare să fie mai frecvent în cazul familiilor cu un nivel socio-economic scăzut”, a spus Adina Rusu, nutriţionist dieteician.

Copiii tind să preia acest comportament de la părinți, rolul acestora fiind fundamental în dobândirea de către cei mici a acestui obicei.

În ceea ce privește obiceiurile alimentare, influența modelului parental este evidentă și în cazul adolescenților.

“Micul dejun poate fi considerat cea mai importantă masă a zilei, mai ales pentru şcolari. Consumul unei mese înainte de a începe ziua de școală se asociază cu o îmbunătățire a atenției și concentrării, cu rezultate mai bune la teste, cu mai multă energie, cu un aport mai crescut de vitamine și de minerale și chiar cu o greutate corporală mai sănătoasă. Micul dejun este în mod special important pentru școlarii mici al căror creier consumă jumătate din energia totală a organismului. Elevii care consumă un mic dejun sănătos se pot concentra mai bine asupra sarcinilor primite și sunt mai puțin distrași de influențele exterioare sau de ceilalți elevi. De asemenea, sunt capabili să înțeleagă mai ușor ceea ce li se predă și rețin mai bine informațiile primite”, a spus Adina Rusu.

Elevii care iau micul dejun tind să aibă rezultate mai bune la testele de matematică, citire sau știință.

„Acest lucru poate fi determinat de faptul că micul dejun furnizează energia necesară pentru a crește aptitudinile cognitive, abilitățile de gândire și viteza cu care cei mici pot rezolva probleme. Copiilor flămânzi le lipsește energia necesară și motivația pentru a participa la activitățile din clasă, în timp ce malnutriția și deficitul de micronutrienți le afectează sănătatea fizică, psihică și socială”, a spus Adina Rusu.

Dar beneficiile micului dejun nu se rezumă doar la performanțele școlare. Cei care mănâncă dimineață cu regularitate au un aport cu 20 până la 60% mai mare de fier și de vitamine B și D, comparativ cu școlarii care sar peste această masă. În plus, cei care consumă micul dejun tind să aibă un aport mai crescut de fibre și mai redus de grăsimi și de colesterol.

“Consumul micului dejun este asociat și cu o greutate corporală mai bună și cu un risc mai redus de obezitate la copii. Este foarte important ca la micul dejun să se opteze pentru alimente cu un indice glicemic scăzut, bogate în fibre și în proteine de bună calitate. De exemplu, o cană de lapte cu cereale integrale sau un mic dejun care să includă pâine integrală, legume și ou fiert, brânzeturi sau produse tartinabile sănătoase, cum ar fi humusul sau untul de arahide, pot reprezenta opțiuni echilibrate pentru un mic dejun rapid și sănătos. Un astfel de mic dejun, bogat în fibre, este asociat cu o mai bună sațietate, ajutând la reducerea consumului de gustări nesănătoase pe parcursul zilei”, a spus Adina Rusu.

Este bine ca la şcoală copiii să aibă gustări din fructe, legume, nuci, migdale, fistic, caju sau alte oleaginoase, precum și, ca excepție, din batoane de cereale sau biscuiți integrali, acestea din urmă alese cu un conținut cât mai redus de zahăr.

Laura RADU 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Dotări cu aparatură de ultimă generaţie la Institutul Regional de Oncologie Iași printr-un proiect cu fonduri UE
14/11/2024 00:27

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi implementează un proiect finanţat cu fonduri nerambursabile in valoare de de peste 67,8 milioane de lei, prin care se vor achiziţiona peste 170 de echipamente de ...

Două dosare DNA pentru Eusebiu Diaconu: Angajare dubioasă și achiziții frauduloase la Căminul de Bătrâni din Bacău
14/11/2024 00:20

Fostul consilier local Eusebiu Diaconu se află intr-o situatie tot mai complicată, fiind cercetat de procurorii DNA Bacău pentru constituirea unui grup infractional organizat in legătură cu achizitiile de ...

La un pas de carnagiu pe un drum din judeţ. Planul Roşu a fost activat
13/11/2024 20:40

* in urma ciocnirii dintre un autoturism si un microbuz scolar cu 14 elevi, la Ciortesti, au rezultat două victime, un bărbat in varstă de 44 ani şi o fată in varstă de 15 ani, care a suferit un traumatis ...

De Ziua Națională, Primăria va preda cheile apartamentelor sociale
13/11/2024 20:40

Primăria Municipiului Iasi face in această perioadă ultimele lucrări si demersuri pentru finalizarea blocurilor de locuinte sociale si convenabile C1 si C2 din zona Grădinari. Acestea vor fi predate către ...

Aparatură de ultimă generaţie pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor oncologici
13/11/2024 20:38

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi implementează proiectul „ONCO-PERFMED - Performanţă pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iaşi”, finanţat cu fonduri neramb ...

Primarul Iașului: „Voi interzice circulația mașinilor în caz de ninsori abundente”
13/11/2024 20:37

* „Pentru unii vin alegerile, pentru mine vine iarna. Încălzirea orasului si pregătirea pentru deszăpezire sunt principalele actiuni pe care le acum acum. Suntem pregătiti in functie de cum vine ...

Firmele de utilități, somate să închidă șantierele și să refacă domeniul public afectat de lucrări
13/11/2024 20:36

  * „În ultima lună au fost date 44 de somatii pentru refacerea domeniului public ca urmare a interventiilor pentru remedierea avariilor ori pentru executarea unor lucrări de extinderi, bran ...

Generația Z schimbă jocurile muncii în companii
13/11/2024 17:44

În era transformării digitale, o nouă generatie de tineri pătrunde in campul muncii, aducand cu sine o suită de asteptări, valori si aspiratii care redesenează peisajul organizational. Generatia Z, ...

Mâinile care rezistă. Meseriile tradiționale supraviețuiesc cu greu în fața valului de automatizare
13/11/2024 15:24

În timp ce automatizarea continuă să remodeleze peisajul economic, viitorul muncii manuale pare mai putin previzibil. Pentru unii, tehnologia este o unealtă care le permite să isi ducă mai departe mu ...

  Lansare de carte umoristică la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”
13/11/2024 14:27

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi organizează, in colaborare cu Societatea Scriitorilor Fără Frontiere, un eveniment special de lansare a cărtii „No, ghini!” semnată de e ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei