Iașul va achiziționa încă 25 de autobuze electrice!
Dimensiune font:
* capacitatea unui asemenea autobuz este de 88 de locuri, din care 32 pe scaune, ele adăugându-se celorlalte 65 de unități de transport electrice care circulă deja pe traseele din oraș * autonomia dezvoltată în condiții normale de trafic ajunge la 200 de km * autobuzele sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, panouri de informare a pasagerilor şi aparate de numărat călătorii
În prezența conducerii Primăriei și a reprezentanților firmei Anadolu Automobile România, la Iași a fost semnat marți contractul privind achiziționarea a încă 25 de autobuze electrice în lungime de 10 metri, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană nerambursabilă, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Documentul a fost semnat, din partea beneficiarului, respectiv Primăria Municipiului Iași, de către primarul Mihai Chirica, iar din partea furnizorului de către Maria Magdalena Peșu, reprezentanta firmei Anadolu Automobile România.
Valoarea totală a contractului este de 70,7 milioane de lei inclusiv TVA, respectiv 14 milioane de euro, cele 25 de autobuze urmând să se alăture celorlalte unități de transport electrice care circulă în municipiu. „Semnarea acestui contract reprezintă un nou pas înainte în modernizarea transportului public din municipiul Iași. Este vorba despre 25 de autobuze electrice în lungime de 10 metri, după modelul celor pe care le vedem circulând în prezent în orașul nostru. Achiziționarea acestor unități de transport electrice s-a făcut cu fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, valoarea proiectului ridicându-se la circa 14 milioane de euro. Continuăm să modernizăm transportul public din municipiu, ne dorim o mai mare eficiență în acest sector și, desigur, așteptăm ca cele 25 de autobuze să ajungă cât mai repede la Iași. Capacitatea unui autobuz este de 88 de locuri, din care 32 pe scaune, ele adăugându-se celorlalte 65 de unități de transport electrice care circulă deja pe traseele din oraș”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Cele 25 de autobuze electrice ar putea ajunge la Iași până la sfârșitul acestui an
În ceea ce privește termenul de livrare a celor 25 de autobuze electrice, șeful municipalității a afirmat că acesta a fost stabilit pentru jumătatea anului viitor. „Termenul de furnizare este foate important. Din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții furnizorului a rezultat că până la sfârșitul acestui an ar putea livrate toate cele 25 de unități. Noi, însă, am trecut în contract o marjă de siguranță pentru luna iunie 2025. Pe măsură ce unitățile de transport vor sosi la Iași, ele vor intra în probe, după care vor fi introduse treptat pe trasee ”, a spus primarul, care a adăugat că în cel mai scurt timp municipalitatea urmează să semneze contractul privind achiziționarea a încă 18 tramvai noi. „Foarte probabil, tot în această lună vom semna și contractul privind achiziționare a încă 18 tramvaie noi, care se vor alătura astfel celorlate 32 existente deja pe trasee”, a precizat edilul.
Autobuzele au o autonomie de funcționare de 200 de km
„Până în prezent, compania noastră a livrat peste 500 de autobuze electrice și avem în continuare în derulare contracte pentru livrarea a încă o sută de autobuze în acest an. Am livrat până acum autobuze electrice în Brașov, Timișoara, Zalău, Slatina și în alte multe alte orașe din România. Deja avem o experiență vastă în acest doemniu, pentru că ne ocupăm cu livrarea și întreținerea de autobuze electrice în orașele din România încă din anul 2019. Avem specialiști școlarizați care se ocupă de întrețienrea bateriilor, a motoarelor electrice și a tuturor sistemelor care compun aceste unități de transport ecologice. Pentru municipiul Iaşi, contractul prevede livrarea unui număr de 25 de autobuze electrice, cu o lungime totală de 10,7 metri, dotate fiecare cu câte două uși duble, cu baterii de 350 Kwh și motoare de 250 de KW, autonomia dezvoltată în condiții normale de trafic fiind în jur de 200 de km. Autobuzele sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, panouri de informare a pasagerilor şi aparate de numărat călătorii”, a afirmat, la rândul său, Maria Magdalena Peșu, reprezentanta firmei Anadolu Automobile România.
Reducerea emisiilor de carbon, principalul avantaj al autobuzelor electrice
„Scopul achiziționării acesor autobuze electrice este cel de reducere a emisiilor de carbon în oraș. Traseele pe care vor circula autobuzele vor fi stabilite în funcție de necesități, ele urmând să le înlocuiască pe trasee pe cele care circulă în prezent cu motorină, în vederea reducerii efectelor emisiilor de gaze cu efect de seră. Autobuzele electrice care circulă la Iași s-au comportat bine în această iarnă, chiar neașteptat de bine aș putea spune, în sensul că au rezistat în trafic în jur de 6 – 7 ore, în funcție de perioada din zi în care s-au aflat pe traseu”, a declarat Cristian Stoica, directorul general al Companiei de Transport Public (CTP).
El a afirmat că, în ceea ce privește personalul care urmează să deservească cele 25 de noi autobuze electrice, compania are în vedere angajarea de noi șoferi și recalificarea unora dintre actualii angajați. „Nu trebuie să uităm că la CTP salariile au crescut în acest an. Cu alte cuvinte, noi încercăm să menținem o oferă de salarizare atractivă pentru cei care doresc să lucreze în cadrul societății noastre ca șoferi de autobuz. Important este și faptul că noi le oferim acestor salariați o anumtă stabilitate pe termen lung, lucru deosebit de important pentru cei care au familie”, a mai precizat Cristian Stoica. Laura RADU, Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau