Iaşul, campion la sortarea deșeurilor, dar acest lucru nu este suficient!
Dimensiune font:
* „Trebuie să punem la dispoziție platforme corespunzătoare, mașini de colectare separată. În Iași, această fază este implementată în proporție 100% și acum vine rândul populației să răspundă”, a adăugat Cătălin Neculau, director al Salubris SA
Poluarea mediului încojurător este o problemă de actualitate la nivel mondial iar oamenii încearcă să identifice metode prin care să îmbunătăţească calitatea vieţii. În Iaşi, reprezentanţii Salubris SA fac eforturi pentru ca populaţia să înţeleagă că este necesar să sorteze gunoiul produs în gospodărie. Astfel, o soluţie identificată este educarea populaţiei tinere, ce poate reprezenta schimbarea în viitor.
„Facem acțiuni începând de la grădinițe, în școli primare, gimnaziu și licee. În ultimii ani, din ce în ce mai multe facultăți vin către noi, cu rugămintea de a-i accepta în centrele de colectare, în stațiile de sortare, în depozitele de deșeuri, pentru a înțelege mecanismul de colectare separată. Suntem în campanii inclusiv pentru populația municipiului Iași, la punctele de colectare”, a precizat Cătălin Neculau, director Salubris SA Iaşi.
Există anumite penalități de care cetățenii ar trebui să țină cont
Conform statisticilor, Iașul este fruntaș, la nivel național, când vine vorba despre colectarea selectivă a deșeurilor. Cu toate acestea, susțin reprezentanții Salubris SA, acest lucru nu este suficient, întrucât normele Uniunii Europene nu sunt îndeplinite. „În primul rând administrația, prin compania de salubrizare, trebuie să facă toate eforturile și să pună la dispoziția populației mijloace pentru management corespunzător. Trebuie să punem la dispoziție platforme corespunzătoare, mașini de colectare separată. În Iași, această fază este implementată în proporție 100% și acum vine rândul populației să răspundă”, a adăugat Cătălin Neculau, director al Salubris SA.
Totodată, directorul companiei de salubrizare din Iaşi a subliniat faptul că doar cei mici, ce pot fi educaţi mai uşor, îi pot trage de mâneca şi pe adulţii iresponsabili. „Trebuie ca oamenii să știe că au obligația legală de a colecta selectiv, dar și obligația morală. Am început să facem această conștientizare și ne interesează să ajungem în mintea și sufletul copiilor. Ei sunt vectorii care pot influența și adulții. De multe ori, copiii ajung să îi tragă pe părinți de mânecă, conform feedback-ului venit de la părinți”, a mai spus directorul Salubris SA Iaşi.
Conform conducerii companiei de salubrizare, există anumite penalități de care cetățenii ar trebui să țină cont.
Totodată, de menționat este că acestea se vor dubla în următoarea perioadă, iar taxele de salubrizare vor crește considerabil dacă populația nu va lua măsuri pentru îndreptarea situației. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau