În week-end, la Iași, poluarea a fost de zece ori mai mare faţă de limita stabilită la nivel european
Dimensiune font:
Un fizician ieșean atrage atenţia asupra unui fenomen, inversiunea termică, care ne poate afecta grav din cauza poluării. Silviu Gurlui, conferenţiar universitar la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași spune că în noaptea de vineri spre sâmbătă poluarea a atins cote foarte mari în Iaşi la PM 10, PM 2,5, NO, benzen şi toluen.
Fizicianul consideră că motivul este inversiunea termică, fenomen care face ca mixtura de poluaţi să se cumuleze la sol şi să se transforme. Măsurătorile făcute de acesta arată că poluarea a crescut de până la zece ori faţă de limita stabilită la nivel european. „Inversiunea termică este un fenomen natural care constă în creşterea temperaturii pe verticală. În mod normal, temperatura scade pe verticală. Dacă temperatura este mai mare la înălţime mai mare faţă de sol, atunci are loc o blocare, o acumulare, a acelor poluanţi care există la sol şi cresc în timp. Acumularea se amplifică cu atât mai mult cu cât nu sunt mişcări ale maselor de aer. Adică dacă nu bate vântul foarte mult sau deloc”, susține Silviu Gurlui.
Astfel de acumulări sunt cel mai adesea întâlnite în aşa zisele zone ticsite, adică în zonele urbane unde sunt multe blocuri, maşini, şi oameni. „Aceste probleme apar acolo unde este poluare. El este întâlnit înperioada de toamnă şi în cea de iarnă spre primăvară. Aceste acumulări în timp se transformă în compuşi care pot deveni şi mai agresivi cu noi oamenii, cu animalele şi vegetaţia deopotrivă. Era de aşteptat ca în această perioadă să crească nivelul poluării însă nu ne aşteptam să fie atât de mari. Ne aşteptăm să fie niveluri şi mai mari”, a spus Silviu Gurlui.
De aceea nu este bine ca dimineaţa şi seara să staţi prea mult în aer liber deoarece riscul de îmbolnăvire este foarte ridicat. „Populaţia trebuie să ştie că în perioada aceasta de poluare maximă trebuie evitată şi trebuie să stăm cât se poate de mult în casă. Trebuie evitate ieşirile în aer liber, dar nici pe de parte să renunţăm să facem sport. Practic, sunt anumite intervale de timp în care ar trebui să evităm să ne plimbăm în aer liber: dimineaţa, între 7 şi 10, şi seara, între 19 şi 23”, spune Silviu Gurlui.
Acesta a mai spus că riscul de îmbolnăvire este foarte mare în cazul în care nivelul poluării este foarte ridicat. „De aceea trebuie investigată compoziţia chimică, amprenta poluantului, nu particula luată ca întreg, ci din ce e compusă acea particulă. Trebuie să înţelegem că exact acum, seara, la o poluare aşa de mare riscul de a ne îmbolnăvi este maxim”, a mai spus Silviu Gurlui. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau