Incendierea sau îngroparea deșeurilor va fi pedepsită cu închisoarea
Dimensiune font:
Persoanele care vor arunca sau incendia deșeuri în spații deschise vor putea face și închisoare. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care a emis o ordonanță de urgență privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deșeurilor. Una dintre principalele prevederi ale actului normativ se referă la incriminarea unor fapte cu impact negativ asupra mediului, calității aerului și sănătății populației. Aceste cazuri sunt întâlnite și pe raza județului Iași, în ciuda avertismentelor emise de către autorități. Cele mai recente cazuri au fost identificate zilele trecute, când Detașamentului 1 de Pompieri a intervenit în municipiul Iași, pe Șoseaua Arcu, pentru stingerea unui incendiu în urma căruia au ars aproximativ 200 de kg de deșeuri menajere. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul în spații deschise. Zeci de kilograme de deșeuri au ars și în cartierul Tudor Vladimirescu, unde, pentru stingerea incendiului au intervenit pompierii de la Detașamentul 2 Iași.
Amenzi mai mari pentru cetățeni și firme
În curând, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani, conform unui proiect de lege aflat în dezbatere. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 lei pentru persoanele juridice), care însă nu era aplicată corespunzător din cauza lipsei unei reglementări clare a respectivei acțiuni.
De asemenea, a fost interzisă arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Pentru astfel de fapte amenzile se vor ridica la valori cuprinse între 7.000 și 15.000 lei pentru persoanele fizice și între 50.000 și 100.000 lei pentru persoanele juridice. De asemenea, aceleași sancțiuni îi vizează și pe proprietarii terenurilor care nu iau măsuri pentru prevenirea arderilor. „O altă prevedere importantă a ordonanței de urgență definește cadrul legal pentru ca autoritățile publice locale (UAT, CJ, ADI) să poată expropria terenurile necesare pentru gestionarea integrată a deșeurilor. Modificarea legislativă înlesnește preluarea terenurilor necesare dezvoltării sistemelor integrate de gestionare a deșeurilor, pentru care România primește finanțare europeană. Astfel a fost reglementată situația de realizare a procedurilor de expropriere pentru cauze de utilitate publică”, a adăugat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau