„Mulți dintre noi nu suntem conștienți de capacitatea de a depăși obstacole nici măcar la vârsta adultă”

1georgiana zaharia

Dimensiune font:

| 09-01-2025 20:43

 susține Georgiana Zaharia, coach și inițiatorul unui program de dezvoltare personală dedicat adolescenților

Dezvoltarea personală în adolescență joacă un rol esențial în formarea identității și a caracterului fiecărui tânăr. Prin explorarea pasiunilor, gestionarea emoțiilor și cultivarea abilităților sociale, adolescenții își pot construi încrederea în sine și o fundație solidă pentru viitor. Într-o etapă marcată de schimbări rapide, sprijinul și ghidarea adecvată pot transforma provocările în oportunități de creștere personală și succes pe termen lung. Despre toate acestea am discutat cu Georgiana Zaharia, fondatorul unui astfel de program.

- Care sunt obiectivele principale ale programului?

- Programul „Descoperă-ți SuperPuterea! Abilități de viață pentru Adolescenți” se adresează tinerilor de liceu (15-19 ani). Prin urmare, l-am gândit în așa manieră încât să îi pot ghida în cunoaștere și autocunoaștere, dezvoltarea inteligenței emoționale și sociale, potențarea unor soft skills esențiale - precum comunicarea, relaționarea, gestionarea emoțiilor, depășirea fricilor, creșterea încrederii în sine, stabilirea de obiective, identificarea de resurse interne și externe. Pe scurt, oferirea unui bagaj de bază pentru un adolescent care, în scurt timp, va porni în viață pe propriile forțe. În calitate de coach, îmi propun să ofer o resursă complementară educației de acasă și școlii formale, astfel încât acești adolescenți să își cunoască și să își folosească potențialul real. Voi sublinia „să își folosească” deoarece în program pun accentul pe aplicarea lucrurilor pe care le descoperă sau le învață, astfel încât să și vadă rezultate concrete în viețile lor.

- Ce abilități specifice vor dezvolta participanții în cadrul programului?

- Sunt câteva abilități pe care le vor dezvolta cu toții (cele pomenite mai sus), ca urmare a modului în care le-am gândit această călătorie de 10 săptămâni, însă ei vor avea și călătoria lor individuală, în funcțiile de propriile înclinații și trăsături de personalitate. Prin urmare, dincolo de rezultatele previzibile (vor comunica mai bine, vor ști să relaționeze cu diverse tipuri de oameni, vor ști să se organizeze mai eficient, vor avea mai multă încredere în ei), întotdeauna apar și rezultate imprevizibile în plus, în funcție de modul în care asimilează fiecare experiența (spre exemplu o inteligență socială mai mare sau dezvoltarea spiritului de echipă).

- Cum este structurat programul și cât durează?

- Programul este structurat pe câte o sesiune de grup de 2 ore pe săptămână, timp de 10 săptămâni. Conține cinci module: 1. Cunoaștere și Autocunoaștere, 2. Descoperirea capacităților ascunse, 3. Comunicarea, 4. Reziliența, 5. Curajul de a acționa. Momentan sesiunile se desfășoară online și le-am gândit cu maxim 10 participanți, pentru a putea lucra eficient cu fiecare. Am gândit totul în așa fel încât să obțin eficacitate maximă: durata programului ține de plasticitatea lor neuronală la această vârstă (care este foarte crescută), toate sesiunile sunt în mod predominant practice (astfel încât ei să rămână cu niște abilități propriu-zise, nu doar cu teorie), însăși ideea de grup este destinată dezvoltării unor abilități care nu pot evolua la fel în sesiunile 1 la 1 (precum inteligența emoțională sau încrederea în sine).

- Ce metode de lucru utilizați pentru a-i motiva și implica pe adolescenți?

- Metodele și tehnicile sunt adaptate structurii creierului lor de la această vârstă și modului în care văd ei lumea acum. Cu alte cuvinte, am grijă să-mi adaptez abordarea nevoilor lor psihologice specifice: cele de conexiune, statut, fairplay, certitudine, autonomie. Pentru adolescenții care lucrează cu mine este ușor să-și găsească motivația, pentru că acest program a fost gândit cu și pentru ei, literalmente. Adică în etapa de documentare am făcut inclusiv consultări cu tinerii care au lucrat cu mine, pentru a le afla nevoile și temele de interes. De asemenea, am o abordare deschisă și corectă față de ei. Atunci când se simt respectați, tinerii vor fi motivați întotdeauna.

- Cum adaptați programul nevoilor individuale ale fiecărui adolescent?

- Există, într-adevăr, și o dimensiune individuală a programului, deși este un format de grup. Am luat în calcul faptul că fiecare tânăr este diferit și am creat activități potrivite pentru toți sau care pot fi adaptate în funcție de nevoile lor. spre exemplu, unele exerciții sunt individuale - astfel încât fiecare să-și poată aborda propriile provocări. De asemenea, atunci când lucrăm teme foarte personale, las la alegerea lor măsura în care împărtășesc lucruri despre ei.

- Ce fel de rezultate concrete se pot aștepta la finalul programului?

Rezultatele sunt minunate de fiecare dată, îi văd cum înfloresc. Toți pleacă cu achiziții în funcție de zonele pe care au simțit nevoia să pună accentul sau unde am observat eu că trebuie insistat. În mod concret: cei care nu aveau curaj să-și spună părerea prind încredere, cei cu stimă de sine scăzută află că sunt valoroși, cei dezorientați își descoperă înclinații și posibile cariere, capătă reziliență la eșec etc.

- Cum este implicată familia în acest proces de dezvoltare?

- În mod ideal, mi-aș fi dorit un proces pararel pe care să îl parcurgă și cel puțin unul din părinți, astfel încât să-și poată sprijini adolescentul și între sesiuni. De asemenea, relația cu familia este foarte importantă pentru evoluția adolescentului în general și este o temă la care lucrăm. Însă măsura în care se implică fiecare membru al familiei rămâne la latitudinea sa. Procesul funcționează oricum, pentru că îi încarc cu resurse pe acești copii.

- Ce experiență aveți în lucrul cu adolescenții și ce vă motivează să lucrați cu această categorie de vârstă?

- Experiența mea cu adolescenții pornește din perioada în care am început să predau, în urmă cu 15 ani. Coaching propriu-zis fac de doi ani cu ei, însă experiențele anterioare mă ajută foarte mult să îi înțeleg și să lucrez cu ei în mod eficient. Dincolo de coaching mă implic în comunitate prin workshopurile pe care le desfășor în liceele din Iași, iar în toamna care a trecut am reușit chiar să închei un acord de cooperare în acest sens cu Inspectoratul Școlar Județean Iași. Ceea ce mă motivează ține de experiența personală de viață - știind pe propria piele cât de important este ghidajul potrivit la această vârstă, dar și ceea ce observ în jur - modul în care evoluează societatea și măsura în care pot face față niște nespecialiști (precum părinții, care au grijile lor). Cu atât mai mult în prezent, când viitorii adulți au nevoie mai mult ca oricând să dezvolte niște abilități personale bine conturate, într-o piață a muncii care nu mai cere neapărat doar pregătire teoretică într-un anumit domeniu. Soft skills au trecut pe primul loc cam la orice interviu. Prin urmare, îmi doresc niște viitori adulți adaptați la societatea de mâine, nu la cea de ieri. Probabil că acestă perspectivă a mea este influențată și de studiile în isorie și antropologie pe care le am, care implică înțelegerea unor structuri sociale și previzionarea evoluției lor.

- Cum abordați provocările specifice cu care se confruntă adolescenții în prezent, cum ar fi stresul academic sau influența rețelelor sociale?

- Îi înzestrez cu abilități și îi ajut să-și descopere resursele. Mulți dintre noi nu suntem conștienți de capacitatea de a depăși obstacole nici măcar la vârsta adultă. De aceea îi ajut să-și găsească forța interioară prin diferite tehnici și exerciții practice, pe care îi îndemn să le aplice în viața de zi cu zi. Cele mai importante lucruri care îi ajută să gestioneze stresul și imaginea deformată despre viață pe care o oferă rețelele soiale sunt cunoașterea propriilor calități și forța de a depăși provocările. Le arăt că mintea lor controlează felul în care reacționează la astfel de stimuli și îi învăț cum să și-o folosească.

- Sunt disponibile materiale sau resurse suplimentare pentru participanți, precum ghiduri sau exerciții practice?

- Sigur, întregul program se bazează pe exerciții practice, pe care le facem la fiecare sesiune. De asemenea, adaptez aceste exerciții și resursele suplimentare în funcție de nevoile specifice ale fiecărui grup, dar și în funcție de cerințele lor. Spre exemplu dacă vor să dezvolte în mod deosebit o anumită arie - insistăm pe aceea, le fac recomandări de lecturi sau de videoclipuri și de tehnici speciale etc.

- Ce feedback ați primit de la participanți anteriori sau de la părinții acestora?

- Tinerii mi-au transmis de fiecare dată faptul că au plecat cu achiziții importante pentru ei și că s-au simțit foarte comfortabili cu abordarea mea. Pot fi citite și testimonialele unora dintre ei pe site (educoach.ro). Le place abordarea practică - ușor aplicabilă în situații concrete din viața lor, respectul pentru identitatea fiecăruia și interesul real pe care îl simt din partea mea. Pentru părinți este important faptul că îi văd evoluând și că cineva are grijă de copii lor fără să îi judece, fără critică.

- Există posibilitatea ca adolescenții să continue dezvoltarea personală după finalizarea programului, prin alte module sau activități?

- Sigur că da. Pot veni în sesiuni 1 la 1 pentru a lucra în continuare ariile pe care simt nevoia să pună accentul sau pur și simplu pentru a aborda teme ce nu puteau fi discutate la grup. De asemenea, mai organizez Școala de Vară pentru Tineri la care se pot înscrie în vacanță. În timp, îmi propun să dezvolt și alte cursuri dedicate adolescenților, în funcție de nevoile pe care le voi descoperi sau la propunere (mi s-a întâmplat, spre exemplu, să creez workshopuri la propunerea unor școli sau profesori, pe teme identificate de ei).

- Cum evaluați progresul participanților pe parcursul programului?

- Întotdeauna descopăr cu bucurie că, atât timp cât abordarea este una potrivită lor, tinerii înfloresc. Toți progresează frumos. Acesta este și motivul pentru care am gândit programul cu un număr limitat de participanți: pentru a-i putea ghida cu adevărat și pentru a le acorda atenția de care au nevoie fiecare.

- Ce diferențiază acest program de alte inițiative similare?

- Nu am cunoștință despre existența unui program pentru adolescenți similar, nu de această complexitate. Există inițiative pe teme punctuale, precum: leadership, public speaking, educație financiară... Însă ca program amplu pentru dezvoltarea personală a adolescenților pe atât de multe arii ale vieții nu știu să mai fie în Iași, am auzit de unul singur în România. Dincolo de asta, principalele diferențe se referă la personalizare și la complexitate. Prin acest program îmi propun să ghidez niște tineri în dezvoltarea lor autentică pe mai multe planuri. De aceea, întotdeauna mă adaptez la tipologiile de personalități pe care le am în program, nu folosesc un set de tehnici fix, pe oricine. Mă interesează ce funcționează mai bine pentru fiecare. De aceea, este posibil ca de la o grupă la alta să folosesc tehnici noi. Este o muncă mare în spate, însă merită pe deplin, având în vedere rezultatele reale pe care le obțin astfel.

- Programul include și componente legate de orientare în carieră sau descoperirea pasiunilor?

- Autocunoașterea este o componentă importantă a programului, iar descoperirea capacităților personale și a unor potențiale cariere face parte din proces în mod implicit. Prin urmare, da: tinerii pleacă din program și cu o idee, cel puțin, despre ce ar putea face în viitor. În ultimul modul ne ocupăm de asta în mod explicit, ghidându-i să-și fixeze și niște obiective concrete, cu pași de acțiune.

Georgiana Zaharia este un coach certificat cu o experiență de peste 15 ani în diverse medii profesionale, inclusiv cercetare și învățământ. A absolvit mai multe cursuri de coaching și dezvoltare personală, devenind coach profesionist certificat și trainer, cu experiență în lucrul individual, de grup și de echipă. În cadrul programelor sale pentru adolescenți, precum „Descoperă-ți Superputerea!” și Școala de Vară „Îmi construiesc viitorul prin gestionarea emoțiilor”, sprijină tinerii în autocunoaștere și în depășirea barierelor mentale și emoționale. Metodologia sa unică, dezvoltată pe baza experienței și a datelor științifice, ajută participanții să-și identifice blocajele, să-și descopere potențialul real și să-și direcționeze focusul către obiectivele personale. Prin aceste inițiative, pregătește tinerii pentru viitor, oferindu-le abilități de viață esențiale pentru o societate în schimbare.

 

Georgiana Zaharia este un coach certificat cu o experiență de peste 15 ani în diverse medii profesionale, inclusiv cercetare și învățământ. A absolvit mai multe cursuri de coaching și dezvoltare personală, devenind coach profesionist certificat și trainer, cu experiență în lucrul individual, de grup și de echipă. În cadrul programelor sale pentru adolescenți, precum „Descoperă-ți Superputerea!” și Școala de Vară „Îmi construiesc viitorul prin gestionarea emoțiilor”, sprijină tinerii în autocunoaștere și în depășirea barierelor mentale și emoționale. Metodologia sa unică, dezvoltată pe baza experienței și a datelor științifice, ajută participanții să-și identifice blocajele, să-și descopere potențialul real și să-și direcționeze focusul către obiectivele personale. Prin aceste inițiative, pregătește tinerii pentru viitor, oferindu-le abilități de viață esențiale pentru o societate în schimbare.

 

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
David Popovici vrea sa-l impace pe CTP.
09/01/2025 16:45

David Popovici şi-a cumpărat un Porsche Spyder in valoare de 150.000 de euro. În timp ce unii l-au incurajat să-şi facă plăcerile şi să-şi trăiască tineretea, au existat voci care l-au criticat ...

 Alege anvelope all-season pentru o eficiență mai mare a mașinii tale
09/01/2025 16:44

 Alege anvelope all-season pentru o eficientă mai mare a masinii tale Anvelopele joacă un rol crucial in siguranta si performanta masinii tale. Alegerea tipului potrivit de anvelope poate influenta semn ...

Recomandări şi accesorii esențiale pentru o viață activă alături de animalul tău de companie
08/01/2025 13:54

 Poză de Cong H pe pexels.com  Într-o lume in care stilul de viată activ devine tot mai popular, este important să nu uiti de prietenul tău necuvantător. Fie că este vorba de o plimbare l ...

Ghid Complet pentru Alegerea și Utilizarea Benzilor LED și a Profilurilor de Aluminiu
08/01/2025 13:06

Ghid Complet pentru Alegerea si Utilizarea Benzilor LED si a Profilurilor de Aluminiu   Benzile LED au devenit un element esential pentru iluminarea modernă, oferind un amestec ideal intre estetic ...

Încălțămintea de piele de iarnă și impactul său asupra sănătății picioarelor
08/01/2025 11:59

Încăltămintea de piele de iarnă si impactul său asupra sănătătii picioarelor Încăltămintea de piele este mai mult decat o alegere de stil. Este o investitie in sănătatea picioarelor tale ...

Puterea vindecătoare a oxigenului. Ce este ozonoterapia
07/01/2025 17:01

Ozonoterapia, o metodă medicală bazată pe utilizarea ozonului, castigă din ce in ce mai mult teren in domeniul sănătătii alternative. Această practică, cunoscută pentru potentialele sale beneficii in ...

 Mușcatele – flori cu povești și energie vindecătoare
07/01/2025 12:40

Printre florile care insufletesc ferestrele caselor si curtile mănăstirilor, muscatele ocupă un loc aparte. Simplitatea si eleganta lor au captivat generatii intregi, dar aceste plante nu sunt doar simple de ...

Care poziție de somn este dăunătoare pentru creier? Ce boli pot să apară
06/01/2025 14:38

Un studiu revolutionar prezentat la Conferinta internatională 2024 a Asociatiei Alzheimer a scos la iveală o posibilă legătură intre dormitul pe spate si un risc crescut de boli neurodegenerative. Avand i ...

Cât trăiesc pisicile? Factorii de care depinde durata de viață a felinelor și de ce se spune că au 9 vieți
06/01/2025 14:24

Durata medie de viată a pisicilor este cuprinsă intre 13 si 17 ani, spun specialistii de la petmd.com. Unele feline ajung să trăiască 20 de ani sau chiar mai mult. O pisică este considerată bătrană dup ...

Peștișorul de sticlă și amintirile care nu pleacă niciodată
02/01/2025 14:33

Există in fiecare suflet dorinte ce au prins aripi si s-au ridicat spre cer, dar si dorinte tăcute, asteptand cu răbdare să fie descoperite, ca niste comori ascunse sub apele vietii. Uneori, implinirea lor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei