Lumea dispărută a sacagiilor. Povești din vremurile trecute

sacagii

Dimensiune font:

| 09-06-2024 12:05

În fiecare dimineață, un gest simplu ne definește normalitatea – cel de a roti robinetul de apă. Un gest banal, în lipsa căruia este greu de imaginat o lume civilizată, însă au fost și vremuri în care nu exista. Erau timpurile în care apa era un bun prețios, adus în case de către sacagii, acei oameni dedicați și muncitori care se asigurau că orașele și satele aveau acces la resursele necesare. Această meserie, deși acum dispărută, a jucat un rol crucial în viața cotidiană a oamenilor din trecut.

Meseria de sacagiu a apărut într-o perioadă în care sistemele de distribuție a apei erau inexistente sau rudimentare. În multe orașe, apa era transportată de la fântâni, râuri sau izvoare până la casele oamenilor de către acești sacagii. De multe ori, sacagii foloseau care trase de cai, măgari sau chiar de boi pentru a transporta apa în butoaie mari de lemn. În unele regiuni, sacagii purtau apa în burdufuri făcute din piele de capră sau în vase de lut.

Primele mențiuni despre sacagii apar în documentele medievale, unde aceștia sunt descriși ca fiind esențiali pentru viața orașelor. În Bucureștiul secolelor XVII-XVIII, de exemplu, sacagii erau responsabili de aducerea apei din Dâmbovița sau din izvoarele din apropiere. În multe orașe europene, sacagii erau organizați în bresle, având reguli stricte și fiind recunoscuți pentru importanța lor socială.

Viața de zi cu zi a cărăușilor de apă

A fi sacagiu nu era deloc o muncă ușoară, iar ziua unui astfel de muncitor începea de foarte devreme, înainte de răsăritul soarelui. Ei trebuiau să meargă la sursele de apă, să umple butoaiele sau burdufurile și să înceapă distribuția. Sacagii erau cunoscuți pentru puterea lor fizică și pentru rezistența la efort, având în vedere greutatea pe care o transportau zilnic. La Iași, existența lor era consemnată încă de la prima atestare documentară, printr-un document emis la Curtea lui Alexandru cel Bun. La acea dată alimentarea cu apă se realiza din izvoare neamenajate sau din uluce, budăi, şi fântâni. La 200 de ani distanță, existau captări de ape subterane şi o baie publică, prima de acest fel din ţară.

Sacagii aveau de înfruntat nu doar oboseala, ci și condițiile meteorologice neprielnice. Fie că era vorba de arșița verii sau de frigul iernii, ei erau mereu la datorie. Știau că oamenii depindeau de ei pentru a avea apă proaspătă, esențială pentru băut, gătit și igienă.

Sacagii nu erau doar furnizori de apă, ci și membri respectați ai comunității. Ei aveau relații strânse cu clienții lor și erau adesea implicați în viața socială a orașelor și satelor. În multe cazuri, sacagii deveneau confidenți și prieteni ai oamenilor pe care îi serveau.

În orașele mai mari, sacagii erau organizați în bresle sau asociații profesionale, având reguli stricte și un cod de conduită. Aceste bresle aveau rolul de a proteja interesele sacagiilor, de a reglementa prețurile și de a asigura calitatea apei livrate. Aveau chiar și un patron spiritual, pe Sfântul Ilie.

Sacagii aveau, de asemenea, un rol important în prevenirea incendiilor. În perioadele de secetă sau în orașele unde accesul la apă era dificil, sacagii erau adesea chemați să aducă apă pentru stingerea incendiilor. În multe cazuri, prezența rapidă a sacagiilor putea face diferența între un incendiu controlat și unul devastator.

Sfârșitul unei lumi

Industrializarea și dezvoltarea infrastructurii de apă potabilă au dus treptat la dispariția meseriei de sacagiu. La Iași, prinţul Grigore Alexandru Ghica realizează o serie de fântâni publice şi măreşte debitele vechilor izvoare, apoi, la finele anilor 1800, în paralel cu extinderea lucrărilor de alimentare, s-au făcut și primele lucrări de canalizare. La începutul anilor 1900, inginerul W. H. Lindley a realizat studii hidrogeologice şi a propus alimentarea cu apă a oraşului Iaşi din dreptul comunei Timişeşti, la confluența Văii Nemţişorului cu Valea Moldovei, având ca sursă râul Ozana. Captarea constă într-un dren cu adâncimea de cca. 14 m, de unde apa ajunge gravitaţional printr-o conductă alcătuită aproape în totalitate din fontă, a doua din Europa la acea vreme, ca debit şi ca lungime, asigurându-se în medie 10.000-30.000 m3 apă / zi. Această lucrare a fost începutul modernizării sistemului de alimentare cu apă a Iașului. De fapt, începutul secolului XX a marcat declinul rapid al acestei meserii peste tpt în țară, pe măsură ce tot mai multe gospodării au fost conectate la rețeaua de apă.

Deși sacagii au dispărut ca profesie, moștenirea lor continuă să trăiască prin poveștile și amintirile transmise de la o generație la alta. În unele regiuni, tradiția aducerii apei a fost păstrată sub alte forme. În unele sate, există încă tradiția de a aduce apă din izvoare pentru anumite ceremonii religioase, cum ar fi în amintirea unei persoane dragi care a murit, sau sociale, atunci când se invocă ploile.

Lumea sacagiilor este o parte importantă a istoriei și culturii noastre, oferind o privire asupra modului în care oamenii trăiau și se adaptau la provocările vieții cotidiene în trecut. Cărăușii au fost mai mult decât furnizori de apă; ei au fost membri esențiali ai comunităților lor, contribuind la bunăstarea și siguranța acestora. Amintirea lor merită păstrată și onorată, pentru a ne reaminti de importanța solidarității și a muncii asidue în viața comunității.

Clara DIMA

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Şase persoane, implicate într-un accident rutier produs în municipiul Suceava
22/06/2024 19:31

Şase persoane au fost implicate intr-un accident rutier produs sambătă după amiază in municipiul Suceava. Trei dintre ele au primit ingrijiri medicale la faţa locului, una dintre acestea fiind transportat ...

Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ găzduieşte a şasea ediţie a 'Grădinii cu ii', eveniment care pune în valoare cămaşa tradiţională cu altiţă
22/06/2024 13:08

Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ găzduieşte, duminică, a şasea ediţie a "Grădinii cu ii", eveniment care pune in valoare cămaşa tradiţională cu altiţă. La eveniment vor fi invitate cele 40 de mem ...

Drumul care leagă județele Iași și Neamț va fi modernizat
21/06/2024 11:33

* pe langă DJ 201C, alte patru drumuri judetene vor fi modernizate cu fonduri guvernamentale: DJ 244 D: limita judetului Vaslui – Dolhesti – Ciortesti - Coropceni (intersectia DN 24), DJ 282 B: int ...

Copil dispărut în Siret, la Liteni
21/06/2024 10:43

Un băiat in varstă de 10 ani, a dispărut, ieri, in apele raului Siret, pe raza oraşului Liteni din judeţul Suceava. Căutările pompierilor au fost reluate in această dimineată, după ce echipe de salva ...

Focar de tuberculoză la o grădiniţă privată din Iași
21/06/2024 09:06

Un focar de tuberculoză a fost identificat de medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi la o unitate privată de invăţămant preuniversitar dintr-o localitate de langă municipiul reşedinţă ...

Socola - viața de dincolo de gard
21/06/2024 08:53

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi este un spital monospecialitate – de interes naţional – şi asigură asistenţă medicală de inaltă specialitate bolnavilor din teritoriul aron ...

Fermierii ieşeni au primit sfaturi de la specialişti cum să cultive pepenii
21/06/2024 08:42

Specialistii din cadrul Directiei pentru Agricultură Judeteană (DAJ) au continuat in aceste zile seria intalnirilor in teritoriu cu fermierii, in cadrul campaniei de informare in legătură cu cele mai noi re ...

O nouă ediție a „Marșului Vieții”, la Iași
21/06/2024 08:26

Primăria Municipiului Iasi (PMI), in colaborare Comunitatea Evreilor din Iasi si Rabinul Josef Wasserman din Israel, presedintele Fundatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Iudaismului in Romania, anuntă orga ...

Harta „zonelor reci” din Iași
21/06/2024 08:15

Iesenii nevoiti să străbată orasul la orele amiezii, atunci cand mercurul din termometre atinge cele mai ridicate valori, au la dispozitie cateva locuri in care se pot răcori si feri de arsită, care insă ...

Aeroportul Iaşi a sărbătorit 1 milion de pasageri înregistraţi în acest an, performanţă realizată în doar şase luni
20/06/2024 22:35

Aeroportul Iaşi a sărbătorit, joi, pentru a şasea oară in istoria sa, "pasagerul cu numărul 1 Milion", aceasta fiind o bucureşteancă sosită cu o aeronavă a companiei TAROM, pe ruta Bucureşti (Otopeni ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei