Managerul Muzeului Municipal „Regina Maria”, omagiat de Ziua Culturii
Dimensiune font:
* în semn de înaltă apreciere pentru contribuția îndelungată la protejarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și pentru importanta promovare a istoriei și a personalităților României moderne, președintele României a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler dr. Ichim Aurica, muzeograf, istoric și managerul Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași * la inițiativa dr Aurica Ichim, Iașul găzduiește, în colaborare cu Muzeul Brukenthal, o expoziție rarisimă , la Palatul Braunstein * pe simeze sunt expuse 70 de lucrări care poartă semnăturile unor mari artişti români
Cultura este oglinda unei națiuni, un refugiu al sufletului său, un loc în care trecutul și viitorul se întâlnesc într-un dans fascinant al expresiei umane. În România, Ziua Națională a Culturii, celebrată pe 15 ianuarie, de Ziua lui Mihai Eminescu, este un reper în calendarul cultural al țării. Acest moment este dedicat nu doar poezie, ci artei în general, și, mai important, unirii noastre ca națiune prin cultură. „Cultura este un mijloc puternic de a aduce oamenii împreună și de a crea legături între diferite părți ale țării și din diferite medii sociale. Ziua Națională a Culturii și Ziua lui Eminescu reprezintă un prilej perfect de a consolida aceste legături. Atunci când oamenii se reunesc pentru a sărbători arta, poezia și cultura, se creează un sentiment de unitate națională care transcende orice barieră”, a spus dr. Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal „Regina Maria”, la inițitiva căruia Iașul găzduiește, în colaborare cu Muzeul Brukenthal, o expoziție rarisimă , la Palatul Braunstein. Pe simeze sunt expuse 70 de lucrări care poartă semnăturile unor mari artişti români precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Ion Ţuculescu, Oscar Han, Ion Pacea, Ion Jalea.
„Capodopere. Artă din România, de la clasic la contemporan”, este cea mai importantă expoziţie de artă românească organizată în ultimii cinci ani de Muzeul Naţional Brukenthal în municipiul Iaşi. „Este o expoziţie care are un concept inedit chiar şi pentru România, pentru că în decursul vreumii muzeele din ţară au organizat expoziţii cu lucrările unui singur artist. Întrucât colecţia Muzeului Naţional Brukenthal are o colecţie importantă de artă contemporană românească şi artă contemporană, am decis cu managerul Muzeului Municipal, să organizăm o expoziţie intitulată Capodopere. Artă din România, de la clasic la contemporan. E un ciclu de peste un veac şi jumătate de artă Românească”, a spus Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeului Brukenthal din Sibiu.
Momentul a fost salutat și de către Ministerul Culturii, care a transmis un mesaj către Iași, iar întreaga activitate a fost medaliată. În semn de înaltă apreciere pentru contribuția îndelungată la protejarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și pentru importanta promovare a istoriei și a personalităților României moderne, președintele României a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler doamnei dr. Ichim Aurica, muzeograf și istoric.
„O onoare, o recunoaștere a muncii și un semn de mare apreciere oferit Iașului și comunității de istorici și artiști”, a spus, vizibil emoționată, dr Aurica Ichim.
Capodopere de artă din România
Vernisajul s-a bucurat de prezența unui public impresionant, dar și a unor oficialități de marcă, evenimentul fiind salutat de primarul Mihai Chirica, vicarul Mitropoliei Moldovie și Bucovinei, Marian Timofte, directorul Arhivelor Naționale Iași, Florin Cântic, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, Ioan Milică, șefii Jandarmeriei care au asigurat transportul de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, consulul Republicii Moldova la Iași, Ion Coșer, consulul onorific al Franței la Iași, Radu Grădinaru, rectorul Universității de Arte, Aurelia Bălăiță, și mulți ieșeni care iubesc artă. Evenimentul a fost celebrat de un moment oferit de cvartetul Ad Libidum.
„Capodopere. Artă din România, de la clasic la contemporan” este o expoziție dedicată și Zilei Unirii Principatelor Române, o expoziție care arată multiculturalismul din România. „Sunt artiști români, maghiari și sași, o expoziție care arată puterea celor trei provincii românești, dar mai mult este o expoziție care arată unitatea, ciclurile, temele și tendințele din istoria artei din România pentru elevii de la Arte, și studenții de la Arte, este o incursiune, un manual vizual a ceea ce înseamnă istoria artei din România”, a spus Alexandru Constantin Chituţă.
Eminescu, poetul național al României, reprezintă un punct culminant în cultura noastră. Născut pe 15 ianuarie 1850, el a devenit un simbol al lirismului și geniului artistic românesc. Poeziile sale sunt asemenea bijuteriilor literare, ce adâncesc sufletul cititorului și îl fac să reflecteze asupra vieții, iubirii și naturii. De-a lungul timpului, creațiile lui Eminescu au fost surse inepuizabile de inspirație pentru scriitori și artiști, dar și pentru cei care doresc să înțeleagă profunzimea culturii noastre.
Ziua Națională a Culturii, care coincide cu ziua de naștere a lui Eminescu, este o ocazie de a comemora moștenirea sa literară și de a celebra bogăția culturii române. În această zi, teatrele, muzeele, bibliotecile și instituțiile culturale din întreaga țară organizează evenimente speciale pentru a sărbători moștenirea culturală a României. Acest lucru ne amintește de importanța de a îngriji și de a promova cultura noastră pentru generațiile viitoare.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau