Manaria prin care 27 de ziaristi din Botosani au sarit randul la vaccinare. Batranii din centrele de ingrijire au fost lasati pe margine

00000 images

Dimensiune font:

| 16-03-2021 23:15

"Buna seara! Vreau sa stiu daca vrea cineva dintre dv sa se vaccineze maine". "Cine vrea va rog sa imi spuneti ca dim sa centralizez". Fix acestea au fost cele doua mesaje pe care directorul Directiei de Sanatate Publica a judetului Botosani, Monica Adascalitei, le-a transmis jurnalistilor din judet care acopera domeniul sanatatii pe un grup de WhatsApp in seara zilei de 13 ianuarie, la ora 21.17 si 21.18.

A doua zi, angajatii Centrului de Vaccinare de la Spitalul Judetean de Urgenta Mavromati din Botosani imunizau un grup de 27 de oameni, grup format din reporteri si cameramani, dar si sefi de redactie sau chiar un om de afaceri local care este si patron de site de stiri locale. Cu totii au fost programati chiar de sefa DSP, care le-a cerut datele necesare programarii.

Nu este clar cum au fost programati, cel mai probabil direct in Registrul National de Vaccinare, nu prin Platforma de inscriere in vederea vaccinarii, care era rezervata, la acel moment, exclusiv cadrelor medicale. Procesul de vaccinare in Romania era atunci in faza I, prin platforma nu se puteau inscrie decat angajati din sistemul de sanatate.

Conform unei statistici oficiale date publicitatii in 25 ianuarie, deci la 11 zile dupa vaccinarea lotului de jurnalisti de la Botosani, niciunul dintre cei 20 de batrani gazduiti in azilurile de stat botosenene nu-si primise inca vaccinul, desi isi manifestasera dorinta de a se vaccina. Alti 99 de adulti cu dizabilitati aflati tot in grija statului isi asteptau randul pentru imunizare. Nici macar toti angajatii care lucrau direct cu acesti beneficiari si care-si doreau vaccinul nu fusesera imunizati.

In schimb, in lotul programat la vaccinare direct prin grija sefei DSP se regaseste, de exemplu, directorul site-ului stiri.botosani.ro, Daniel Bucatariu, care este om de afaceri si care, pana la jumatatea anului trecut, a fost presedintele Clubului Rotary - Filiala Botosani.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, s-a vaccinat public in data de 15 ianuarie 2021, intr-un demers menit sa dea startul formal etapei a doua de imunizare.

In urma cu o saptamana, o echipa de jurnalisti de la Recorder a publicat un material de presa in care, printre "anomaliile" inceputului campaniei de vaccinare, se regasea si vaccinarea, in 14 ianuarie, a unui numar de 27 de persoane, toti trecuti in registrul national de vaccinare ca jurnalisti. Deci eligibili abia catre finalul etapei a II-a, desi, la acel moment, nimeni in afara cadrelor medicale nici macar nu se putea programa. Etapa a II-a avea sa inceapa a doua zi, pe 15 ianuarie. Tot atunci urma sa se deschida si platforma pentru programarea celor din etapa a II-a: in 15 ianuarie, la ora 15.00.

Roxana Aiacoboaei, jurnalist botosanean care se ocupa de domeniul "sanatate", a marturisit, intr-un comentariu pe Facebook, ca s-a aflat intre cei 27 de oameni imunizati ca jurnalisti pe 14 ianuarie. Ea a scris ca sefa DSP, Monica Adascalitei, a anuntat pe grupul de WhatsApp cu jurnalistii ca "au ramas flacoane neconsumate dintr-o transa de Pfizer", vaccin care trebuie pastrat maximum cinci zile la o temperatura mai mare de -80 de grade Celsius, iar 14 ianuarie era ultima zi in care mai puteau fi folosite.

"Cum niciun cadru medical nu a mai dorit, la acel moment, sa se vaccineze, oficialul a propus sa se imunizeze oameni de presa", a scris Aiacoboaei pe Facebook.

Contactata joi, 11 martie, de Ziare.com, sefa DSP Botosani, Monica Adascalitei, a explicat de unde surplusul de doze de vaccin: chiar pe 14 ianuarie, producatorul vaccinului a anuntat ca dintr-un flacon se pot face sase doze, nu cinci, astfel ca sticlutele deja scoase de la -80 de grade ajungeau brusc pentru mai multe persoane decat erau estimate initial.

"Noi cand aducem (flacoane de vaccin. n.r.) la Botosani, aducem din centrul regional Iasi. Cand le scoatem de la -80 de grade la Iasi, ele trebuie consumate in maximum cinci zile, ce nu e administrat se arunca", a declarat Adascalitei.

Despre faptul ca a ales sa cheme la vaccinare oameni din presa locala in detrimentul batranilor aflati in grija statului, in azilurile DGASPC, Adascalitei a raspuns ca, la momentul respectiv, DSP Botosani nu formase inca ceea ce se numeste "caravana de vaccinare", respectiv echipe mobile care se deplaseaza cu masina frigorifica pentru a pastra corespunzator vaccinul pana la injectarea beneficiarilor.

"Dozele nu puteau sa plece din centru pentru ca nu aveam masina-frig. Ati vrea sa va vaccinati cu un vaccin tinut in conditii improprii?", a intrebat, in apararea ei, Adascalitei.

Intrebata cum a ajuns sa cheme la vaccinare oameni din presa locala, aceasta a raspuns ca cei 27 erau programati oricum in ziua de 15 ianuarie, in prima zi a fazei a doua a procesului de vaccinare, deci nu a facut decat sa ii roage sa vina la vaccin mai devreme cu o zi.

"Am inceput sa-i sunam pe cei care erau programati, asa am ajuns si la cei 27. (...) Am devansat cu o zi, oamenii erau programati in platforma, si-au dat acceptul sa vina cu o zi mai devreme. Era ora trei dupa-amiaza, la inchiderea centrului dozele ar fi trebuit sa fie aruncate", a mai spus sefa DSP Botosani, care nu a negat faptul ca ea insasi i-a contactat pe grupul de WhatsApp.

Aici, insa, Adascalitei a mintit de mai multe ori. Cei 27 de oameni din presa locala botosaneana nu puteau fi programati prin platforma, pentru ca aceasta nu era deschisa decat pentru medici in seara zilei de 13 ianuarie, atunci cand a trimis de fapt mesajul. Pana in ziua de 15 ianuarie la ora 15.00, platforma a putut fi folosita doar pentru programarea cadrelor medicale.

La finalul discutiei, Adascalitei a tinut sa intareasca faptul ca cei 27 erau cu totii "jurnalisti care fac teren". "Nu am luat oameni din faza III", a conchis aceasta.


Ziare.com a obtinut, de la surse din presa botosaneana, informatii despre cei din lotul de 27 de oameni de presa.

"Din redactia doamnei Aiacoboaei, de exemplu, stiu ca a fost dansa, care este reporter pe sanatate, au mai fost si alti doi colegi de-ai ei, editori, si chiar si directorul publicatiei, care nu face teren. Cel mult merge la intalniri pentru a semna contracte", a declarat una dintre sursele consultate de Ziare.com.

Este vorba de omul de afaceri Daniel Bucatariu, care este si managerul unui site de stiri locale si care a fost, pana la jumatatea anului trecut, presedintele filialei Botosani a Clubului Rotary, un club al oamenilor de afaceri care se ocupa, cel putin formal, cu diferite acte caritabile.

Contactat de Ziare.com, Bucatariu a admis ca este intre cei vaccinati in 14 ianuarie, insa a sustinut ca este jurnalist care chiar face teren.

Din partea Monitorului de Botosani au fost vaccinati reporterul care se ocupa de sanatate, dar si redactorul-sef, Catalin Moraru, si sotia acestuia, Irina Siminiceanu, care atunci lucra la ziarul condus de sotul sau, iar astazi este consilier al prefectului de Botosani.

Moraru a declarat, pentru Ziare.com, ca a primit "oferta" de a se vaccina in 14 ianuarie si a ales sa-i dea curs. "Daca as fi stiut ce imi spuneti astazi despre batranii din aziluri care nu fusesera vaccinati nu as fi acceptat", a declarat acesta.

Conform mesajelor obtinute de Ziare.com, Adascalitei a cerut datele de identificare ale tuturor celor care vor sa se vaccineze.

Oamenii si-au contactat colegii si i-au dat Monicai Adascalitei, pe acelasi grup de WhatsApp, datele celor care doreau sa se vaccineze: nume, serie si numar de buletin, CNP, adresa de email si telefon. A doua zi au fost chemati la spital pentru a primi injectia.

Niciunul dintre cei contactati de Ziare.com din grupul celor 27 de oameni de presa vaccinati in 14 ianuarie nu fusese, de fapt, programat pentru vaccinare.

Ziare.com a contactat-o din nou pe Monica Adascalitei luni, 15 martie. Aceasta s-a scuzat, spunand ca este la spital pentru o problema personala, dar a apucat sa explice, neconvingator, ca stia ca cei 27 isi exprimasera intentia de a fi vaccinati. "Nu stiu daca erau programati, nu i-am programat eu cu mana mea, le-am cerut datele pentru a fi pusi pe o lista la centrul de vaccinare, vorbiti cu seful vaccinarii pe judet sau transmiteti-mi intrebarile in scris si va voi raspunde in scris", a spus sefa DSP Botosani.

Monica Adascalitei este medic de medicina generala la UPU Botosani din anul 2008. A fost numita director al DSP Botosani in 29 aprilie 2020, prin ordin al ministrului Sanatatii de atunci, Nelu Tataru. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei