Marile investiții, periclitate de scumpirea materialelor de construcţie

1 scumpire proiecte

Dimensiune font:

| 19-07-2022 16:01

 * firmele de construcții se confruntă cu o problemă încă nerezolvată: prețurile la materialele au crescut considerabil * antreprenorii resimt puternic scumpirile în proiecte și pe șantiere, iar mulţi vor să se retragă * salvarea nu poate veni decât din partea Guvernului, fie prin acte normative care să permită actualizarea preţurilor, fie prin suportarea diferenţelor de la bugetul de stat

 Mare parte din proiectele publice au fost reevaluate pe fondul scumpirilor din ultimele luni. Spitalul Regional de Urgențe, pavilionul nou al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, extinderea şi modernizarea rețelelor electrice din Galata, toate acestea sunt proiecte care necesită suplimentarea bugetului inițial întrucât exista diferențe majore între costurile estimate anterior și cele actuale. Pentru a nu pune în pericol investițiile, autoritățile încearcă să caute soluții astfel încât cazurile survenite la nivel naţional – proiecte abandonate de constructori din cauza subfinanţării – să nu se înregistreze şi la Iaşi. Firesc, o astfel de situaţie, ar presupune, dincolo de suplimentarea bugetelor alocate, reluarea de proceduri și licitații. „Sunt diferenţe între ceea ce scrie în contract, adică ceea ce trebuie să execute constructorii și valoarea contractului. Mulţi constructori caută modalități de a se retrage, însă având în vedere actele normative care permit actualizarea prețurilor, noi sperăm că vom ajunge la înțelegere în majoritatea cazurilor și nu vor părăsi șantierele”, a spus Vasile Asandei, director ADR Nord-Est .

Ordonanţele salvatoare

În unele situații au fost găsite soluții financiare, însă majoritatea UAT-urilor cer în continuare ajutor întrucât costurile sunt prea mari. „Sunt cel puțin două tipuri de măsuri: unele pe care trebuie să le luăm asupra proiectelor care se află în curs de implementare și altele asupra proiectelor aflate în pregătire. În cazul celor aflate în implementare, utilizând clauzele contractuale și prevederile legale adoptate de Guvern sau Parlament în ultima perioadă, constructorii pot solicita actualizarea prețurilor contractelor pentru creșterea, dincolo de așteptări sau de prevederi, a prețurilor materialelor de construcții sau resurse umane”, a declarat Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași. De altfel, pentru rezolvarea problemelor generate de creșterile globale de prețuri, Ministerul Dezvoltării a inițiat o nouă Ordonanță de Urgență care prevede ajustarea valorilor din contractele de investiții publice. „Există probleme de acest fel. După cu știți, prețurile materialelor de construcții au crescut și cresc în continuare. Am fost înștiințați că sunt constructori care nu mai facă față acestor prețuri, dar există două acte normative care permit actualizarea acestor prețuri și sper ca în viitor chiar să apară un al treilea. Se lucrează deja la modificarea Ordonanței 64 în așa fel încât să evităm întreruperea lucrului și nefinalizarea acestor proiecte”, a spus Vasile Asandei, director ADR Nord-Est.

Și investițiile finanţate din bugetele locale au de suferit de pe urma creșterii prețurilor la materialele de construcții. „Întâmpinăm dificultăți în a finanța aceste majorări. Acolo unde sunt majorări. În proiectele europene mai pot fi utilizate rezervele din proiect, dar pe investițiile din fondurile proprii e mai complicat. Iar la proiectele europene, după ce se termină această rezervă, este o problemă pentru că bugetele noastre nu au fost actualizate sau majorate. De aici și solicitarea noastră ca aceste majorări să poată fi suportate de la bugetul de stat. Aceste creșteri trebuie suportate de undeva și trebuie prevăzute aceste creșteri de buget”, a mai spus Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.

Costuri mai mari la Spitalul de Boli Infecțioase

Studiul de fezabilitate pentru construirea noului pavilion la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf.Parascheva” din Iași a fost revizuit. Sectorul materialelor de construcții traversează o perioadă caracterizată de un nivel ridicat al cererii, motiv pentru care Compania Națională de Investiții, instituția care alocă cea mai mare parte din bugetul construirii unității, a decis că este necesară revizuirea unor părți de proiect. „Constrângerile vin dinspre limitările de capacitate de producție și dinspre creșterile semnificative de prețuri la principalele elemente care determină costul de producție - gazul, energia electrică, combustibilii, lemnul. În contextul prezentat și în urma analizelor și discuțiilor avute în comisiile de specialitate ale Companiei Naționale de Investiții, s-a stabilit că este necesară revizuirea părții economice cu prețurile actuale, pentru ca investiția să fie încontinuare implementată. Caracteristicile tehnice, soluția constructivă și de finisaje nu se modifică” se arată în proiectul de hotărâre. Pavilionul 8 va fi construit pe terenul pe care se află cabina poartă, sera, beciul, garajul și grajdul-magazie. Pentru construirea noii unități, Consiliul Județean Iași va aloca 7.534.835,08 lei, iar 268.894.703 lei vor veni de la Compania Națională de Investiții.

Extinderea lucrărilor la rețelele electrice

În urmă cu o lună, autoritățile locale și reprezentanții SC DelGaz Grid SA au semnat un act adițional privind ajustarea prețului restului de material de executat în cadrul contractului care vizează proiectarea și execuția lucrărilor de extindere a rețelelor electrice în zona Galata. Lucrările au început în toamna anului trecut, contractul dintre asocierea dintre Municipiul Iași și SC DelGaz Grid SA, pe de o parte, și SC General Tehnic SRL Iași având o valoare inițială de 6.623.247 lei, suma fiind suportată în părți egale de municipalitate și furnizorul de electricitate. Dată fiind scumpirea masivă a materialelor, Primăria și SC DelGaz Grid SA au semnat un act adițional potrivit căruia restul lucrărilor de executat are o valoare de 6.769.218 lei, fără TVA, din care materialele de 3.443.750,67 lei, fără TVA. „Prin acest proiect vor fi realizați 6,32 kilometri de linii electrice subterane de 20 kV și 14,4 kilometri de linii electrice subterane de 0,4 kV, la care se adaugă patru puncte de transformare și firide. Investiția vine ca urmare a solicitărilor venite din partea cetățenilor consultați în cadrul dezbaterii publice inițiate de municipalitate pe marginea Bugetul municipiului Iași pe anii precedenți, dar și a cererilor făcute de aceștia prin alte canale de comunicare”, au transmis autoritățile locale.

SRU mai înghite 250 milioane de euro

Şi costurile pentru ridicarea Spitalului Regional de Urgențe s-au dublat. „Sperăm ca, în luna martie, anul viitor, să primim cerere pentru autorizația de construire. Luna martie, să spunem, ar fi luna care ar putea duce la finalizarea cel puțin a părții de infrastructură sau a întregii structuri a Spitalului Regional de Urgență, în felul acestea, să poată demara și procedura de autorizare. Valoarea investiţiei se ridică la peste 500 de milioane de euro (de la 250 milioane euro, inițial  – n.r.). S-a făcut deja o actualizare a studiului de fezabilitate, cu noile prețuri la materiale, după cum a evoluat piața la nivel mondial. Cele peste 500 milioane de euro trebuie suportate din cele 2 surse de finanțare: din fonduri nerambursabile și din împrumutul contractat de Guvernul României”, a spus Mihai Chirica, primarul municipiului Iași. Ruxandra CAȘU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Accident violent pe DN 24, între Vaslui și Iași. O motocicletă și un autoturism au luat foc după ce s-au ciocnit: trei persoane au murit
19/05/2024 19:53

Accidentul s-a produs duminică după-amiază, pe DN24, intr-o curbă periculoasă, pe drumul dintre Vaslui si Iasi, pe raza teritorială a comunei Codăesti, au anuntat reprezentantii Inspectoratului pentru Si ...

Bani şi vehicule și aproape şase tone de motorină, ridicate de poliţiştii din Suceava după 25 de percheziţii
19/05/2024 17:13

Aproape şase tone de motorină, bani şi vehicule au fost ridicate de poliţiştii din Suceava după ce au fost făcute 25 de percheziţii domiciliare. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului ...

„Încrederea joacă un rol important în orice afacere te implici”
19/05/2024 16:44

 În era contemporană, caracterizată de o competitivitate accentuată si de o piată globalizată, afacerile de servicii pentru clienti (customer services) au devenit un pilon esential pentru succes ...

„Fiți egoiste cu voi. Puneți-vă pe primul loc”
19/05/2024 16:18

„Împreună ne este mai bine” a fost unul din mesajele primei conferinte a Clubului Inner Wheel Iasi si care a reunit aproximativ 200 de doamne in spatiul generos al Hotelului Traian. Înt ...

Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
19/05/2024 09:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
19/05/2024 08:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei