Marile investiții, periclitate de scumpirea materialelor de construcţie

1 scumpire proiecte

Dimensiune font:

| 19-07-2022 16:01

 * firmele de construcții se confruntă cu o problemă încă nerezolvată: prețurile la materialele au crescut considerabil * antreprenorii resimt puternic scumpirile în proiecte și pe șantiere, iar mulţi vor să se retragă * salvarea nu poate veni decât din partea Guvernului, fie prin acte normative care să permită actualizarea preţurilor, fie prin suportarea diferenţelor de la bugetul de stat

 Mare parte din proiectele publice au fost reevaluate pe fondul scumpirilor din ultimele luni. Spitalul Regional de Urgențe, pavilionul nou al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, extinderea şi modernizarea rețelelor electrice din Galata, toate acestea sunt proiecte care necesită suplimentarea bugetului inițial întrucât exista diferențe majore între costurile estimate anterior și cele actuale. Pentru a nu pune în pericol investițiile, autoritățile încearcă să caute soluții astfel încât cazurile survenite la nivel naţional – proiecte abandonate de constructori din cauza subfinanţării – să nu se înregistreze şi la Iaşi. Firesc, o astfel de situaţie, ar presupune, dincolo de suplimentarea bugetelor alocate, reluarea de proceduri și licitații. „Sunt diferenţe între ceea ce scrie în contract, adică ceea ce trebuie să execute constructorii și valoarea contractului. Mulţi constructori caută modalități de a se retrage, însă având în vedere actele normative care permit actualizarea prețurilor, noi sperăm că vom ajunge la înțelegere în majoritatea cazurilor și nu vor părăsi șantierele”, a spus Vasile Asandei, director ADR Nord-Est .

Ordonanţele salvatoare

În unele situații au fost găsite soluții financiare, însă majoritatea UAT-urilor cer în continuare ajutor întrucât costurile sunt prea mari. „Sunt cel puțin două tipuri de măsuri: unele pe care trebuie să le luăm asupra proiectelor care se află în curs de implementare și altele asupra proiectelor aflate în pregătire. În cazul celor aflate în implementare, utilizând clauzele contractuale și prevederile legale adoptate de Guvern sau Parlament în ultima perioadă, constructorii pot solicita actualizarea prețurilor contractelor pentru creșterea, dincolo de așteptări sau de prevederi, a prețurilor materialelor de construcții sau resurse umane”, a declarat Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași. De altfel, pentru rezolvarea problemelor generate de creșterile globale de prețuri, Ministerul Dezvoltării a inițiat o nouă Ordonanță de Urgență care prevede ajustarea valorilor din contractele de investiții publice. „Există probleme de acest fel. După cu știți, prețurile materialelor de construcții au crescut și cresc în continuare. Am fost înștiințați că sunt constructori care nu mai facă față acestor prețuri, dar există două acte normative care permit actualizarea acestor prețuri și sper ca în viitor chiar să apară un al treilea. Se lucrează deja la modificarea Ordonanței 64 în așa fel încât să evităm întreruperea lucrului și nefinalizarea acestor proiecte”, a spus Vasile Asandei, director ADR Nord-Est.

Și investițiile finanţate din bugetele locale au de suferit de pe urma creșterii prețurilor la materialele de construcții. „Întâmpinăm dificultăți în a finanța aceste majorări. Acolo unde sunt majorări. În proiectele europene mai pot fi utilizate rezervele din proiect, dar pe investițiile din fondurile proprii e mai complicat. Iar la proiectele europene, după ce se termină această rezervă, este o problemă pentru că bugetele noastre nu au fost actualizate sau majorate. De aici și solicitarea noastră ca aceste majorări să poată fi suportate de la bugetul de stat. Aceste creșteri trebuie suportate de undeva și trebuie prevăzute aceste creșteri de buget”, a mai spus Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.

Costuri mai mari la Spitalul de Boli Infecțioase

Studiul de fezabilitate pentru construirea noului pavilion la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf.Parascheva” din Iași a fost revizuit. Sectorul materialelor de construcții traversează o perioadă caracterizată de un nivel ridicat al cererii, motiv pentru care Compania Națională de Investiții, instituția care alocă cea mai mare parte din bugetul construirii unității, a decis că este necesară revizuirea unor părți de proiect. „Constrângerile vin dinspre limitările de capacitate de producție și dinspre creșterile semnificative de prețuri la principalele elemente care determină costul de producție - gazul, energia electrică, combustibilii, lemnul. În contextul prezentat și în urma analizelor și discuțiilor avute în comisiile de specialitate ale Companiei Naționale de Investiții, s-a stabilit că este necesară revizuirea părții economice cu prețurile actuale, pentru ca investiția să fie încontinuare implementată. Caracteristicile tehnice, soluția constructivă și de finisaje nu se modifică” se arată în proiectul de hotărâre. Pavilionul 8 va fi construit pe terenul pe care se află cabina poartă, sera, beciul, garajul și grajdul-magazie. Pentru construirea noii unități, Consiliul Județean Iași va aloca 7.534.835,08 lei, iar 268.894.703 lei vor veni de la Compania Națională de Investiții.

Extinderea lucrărilor la rețelele electrice

În urmă cu o lună, autoritățile locale și reprezentanții SC DelGaz Grid SA au semnat un act adițional privind ajustarea prețului restului de material de executat în cadrul contractului care vizează proiectarea și execuția lucrărilor de extindere a rețelelor electrice în zona Galata. Lucrările au început în toamna anului trecut, contractul dintre asocierea dintre Municipiul Iași și SC DelGaz Grid SA, pe de o parte, și SC General Tehnic SRL Iași având o valoare inițială de 6.623.247 lei, suma fiind suportată în părți egale de municipalitate și furnizorul de electricitate. Dată fiind scumpirea masivă a materialelor, Primăria și SC DelGaz Grid SA au semnat un act adițional potrivit căruia restul lucrărilor de executat are o valoare de 6.769.218 lei, fără TVA, din care materialele de 3.443.750,67 lei, fără TVA. „Prin acest proiect vor fi realizați 6,32 kilometri de linii electrice subterane de 20 kV și 14,4 kilometri de linii electrice subterane de 0,4 kV, la care se adaugă patru puncte de transformare și firide. Investiția vine ca urmare a solicitărilor venite din partea cetățenilor consultați în cadrul dezbaterii publice inițiate de municipalitate pe marginea Bugetul municipiului Iași pe anii precedenți, dar și a cererilor făcute de aceștia prin alte canale de comunicare”, au transmis autoritățile locale.

SRU mai înghite 250 milioane de euro

Şi costurile pentru ridicarea Spitalului Regional de Urgențe s-au dublat. „Sperăm ca, în luna martie, anul viitor, să primim cerere pentru autorizația de construire. Luna martie, să spunem, ar fi luna care ar putea duce la finalizarea cel puțin a părții de infrastructură sau a întregii structuri a Spitalului Regional de Urgență, în felul acestea, să poată demara și procedura de autorizare. Valoarea investiţiei se ridică la peste 500 de milioane de euro (de la 250 milioane euro, inițial  – n.r.). S-a făcut deja o actualizare a studiului de fezabilitate, cu noile prețuri la materiale, după cum a evoluat piața la nivel mondial. Cele peste 500 milioane de euro trebuie suportate din cele 2 surse de finanțare: din fonduri nerambursabile și din împrumutul contractat de Guvernul României”, a spus Mihai Chirica, primarul municipiului Iași. Ruxandra CAȘU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei