Migrația personalului medical ia amploare
Dimensiune font:
Fenomenul migraţiei personalului medical a început să capete iar amploare în ultima perioadă. Dacă până acum rezidenţii şi tinerii specialişti erau cei mai dispuşi să îşi caute de lucru în ţări sau regiuni mai generoase financiar, de la o vreme se remarcă şi o decizie a cadrelor medicale de a-şi lăsa locurile de muncă din spitalele din Iaşi pe locuri mai bine plătite în spitalele din străinătate. Cele mai preferate sunt cele de până acum: Italia, Franţa şi Germania.
Cei de la Sindicatul Sanitas spun că tendinţa de migraţie a personalului medical a revenit la un nivel alarmant, din cauza scăderii continue a puterii de cumpărare. „Toată lumea spune că se dă o creştere de 10% la bugetari. Ei bine, asistenţilor medicali nu li se acordă aceşti 10%. Din punctul nostru de vedere, cu această sumă ar trebui să fie acoperită inflaţia. Ni se spune că sunt salarii foarte mari, că ni s-a acordat toată majorarea salarială încă din 2018. Între timp preţurile au luat-o razna, inflaţia a crescut. De aceea nu trebuie să ne mire că reapare fenomenul migraţiei personalului medical”, a spus preşedintele Sindicatului Sanitas, Iulian Cozianu.
Printre cei nemulţumiţi de salariile din sistemul sanitar ieşean se află nu doar proaspăt absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare sau a facultăţii de profil, ci şi asistenţi medicali cu ani mulţi pe statele de plată. „În ultimii ani de zile, după creşterile salariale din 2018, fenomenul migraţiei cadrelor medicale din spitale a mai stagnat dar, din păcate, au reînceput să apară de prin octombrie 2022. Sunt mulţi oameni cu experienţă care vor să plece. Ei sunt scheletul şi stâlpul sistemului sanitar ieşean dar preferă să plece la condiţii de lucru mai bune şi la o remuneraţie mai bună”, a spus Iulian Cozianu.
Cel puţin o dată pe săptămână sunt cadre medicale care vin să ceară concediu fără plată pentru o anumită perioadă. „Aşa ne dăm seama, pentru că altfel nu ne spun, că reapare migraţia personalului medical. De-o vreme încoace observ că încep să apară ba la săptămână, ba câte două săptămâni. Sunt din toate unităţile cei care vin să ceară concediu fără plată. Acele cereri sunt semnate şi de noi, ca semnatari ai Contractului Colectiv de Muncă. Redevine o activitate nu tocmai plăcută pentru sistemul sanitar. După ce stau câteva luni, se acomodează, mulţi nu se mai întorc”, a spus liderul Sanitas. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau