Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cere teren în Moara de Vânt

1mitropolie1

Dimensiune font:

| 22-08-2023 23:59

Municipalitatea intenţionează să atribuie MMB drept de administrare pentru un teren de 7,8 hectare situat în Moara de Vânt * aici se are în vederea construirea unui complex educaţional, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 40 de milioane de euro * primarul Mihai Chirica a oferit ieri primele explicaţii despre necesitatea unei astfel de investiţii, dând de înţeles că municipalitatea ieşeană este deschisă pentru orice altă iniţitivă de acest gen, indiferent dacă vine din zona privată sau din partea altor instituţii de cult

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de astăzi a Consiliului Local se află un proiect de hotărâre ce vizează atribuirea în folosinţă gratuită către Mitropolia Moldovei și Bucovinei - Arhiepiscopia Iaşilor a unui teren situat în zona Moara de Vânt, în suprafaţă de 7,8 hectare. Prin acest demers, Mitropolia Moldovei și Bucovinei are în vedere extinderea Școlii „Varlaam Mitropolitul”, urmărindu-se crearea unui ansamblu de clădiri și zone de recreere. Mai exact ar fi vorba de unități de învăţământ pentru aproximativ 1.000 elevi, ce s-ar întinde pe 3,5 hectare, compuse din grădiniţă pentru 200 copii, structuraţi în trei grupe, cu spații de învățare, de servit masa, de joacă, şcoală primară și gimnaziu pentru 800 de copii, cu spații de învățare, laboratoare, spații pentru activități extra-curriculare, bibliotecă, mediatecă, spații pentru artă, spații de servit masa, spații pentru cadrele didactice și personal auxiliar, liceu, cu săli de curs, laboratoare de științe, spații de întrunire, bibliotecă și mediatecă, spații pentru cadrele didactice și personal auxiliar. La toate acestea s-ar adăuga o fermă  pentru conexiunea copiilor cu natura și gospodăria tradiţională şi unde pot fi amenajate zone de învățare în aer liber și interacţiune cu animale mici și plante, spații experimentale, mini-sere.

Teren de sport, observator astronomic, simulator aviatic

Nu sunt singurele dotări. Exceptând o biserică, care s-ar întinde pe o suprafaţă de 0,5 hectare, MMB intenţionează să amenajeze o bază sportivă, cu terenuri exterioare de fotbal, baschet, handbal, tenis, badminton, piste de alergare, sală de sport pentru handbal, baschet, volei și gimnastică, bazin de înot, toate acestea pe o suprafaţă de 1,5 hectare. O altă dotare ar reprezenta-o  pavilionul destinat explorării spaţiului, compus din muzeul spaţiului, rampă de lansare, simulator aviatic, observator astronomic, ce ar ocupa un hectar. Nu în ultiumul rând, se doreşte amenajarea unui campus și a unui ansamblu administrativ, compus din spații de cazare elevi și profesori, spații administrative, parcări, spații tehnice și alte asemenea, ce ar ocupa 1,5 hectare.

„Nu donăm terenul. Îl dăm în administrare și numai cu condiția realizării campusului școlar”

Proiectul a stârnit controverse, dată fiind suprafaţa mare de teren aflată în discuţie. S-a speculat faptul că municipalitatea intenţioneză să înstrăineze acest teren către MMB, lucru total fals. „Vorbim, așadar, de un proiect generos și ambițios, care necesită o investiție de minim 40 de milioane de euro și care cu greu ar putea fi finalizată într-un orizont de timp mai mic de 10 ani. Mai mult, oricine ar fi citit proiectul de hotărâre ar fi înțeles că nu vrem să donăm terenul respectiv, ci doar îl dăm în administrare și numai cu condiția realizării campusului școlar”, spune primarul Mihai Chirica.  

Edilul-şef a mai punctat faptul că şi alte instituţii de cult sau entităţi pot îmbrăţişa iniţiativa MMB atât timp cât este vorba de educația copiilor, indiferent dacă vorbim aici de zona privată, confesională sau neguvernamentală. „E bine să știți că, în momentul în care am primit proiectul Mitropoliei, am adresat personal și Episcopiei Romano-Catolice de Iași invitația de a propune o inițiativă similară, convins fiind că implicarea Episcopiei nu poate fi decât o garanție a seriozității, sustenabilității și calității. În aceste condiții, doar o gândire strâmbă și tendențioasă ar putea susține că privilegiem Mitropolia! Da, în capitala spirituală a Moldovei, parteneriatul dintre Primărie și Mitropolie este fundamental și ține de identitatea orașului nostru, dar aceeași deschidere am avut-o întotdeauna față de comunitatea catolică, organizațiile protestante și neoprotestante, centrele culturale europene sau ale altor state ale lumii și toate comunitățile etnice din orașul nostru multicultural!”, a mai spus primarul.  

Caz similar în urmă cu un secol

Mihai Chirica s-a mai referit şi la atacurile venite din partea unor politicieni şi canale media după iniţierea acestui proiect de hotărâre. „Asist cu mare tristețe la interpretările tendențioase și atacurile gratuite pe care unii politicieni și unele canale media le lansează împotriva proiectului realizării unui nou complex educaţional în orașul nostru... Omul politic de astăzi speculează, la fel de gratuit, că aș avea un interes personal! Să fim serioși!  Nu sunt cadru didactic, nu am școală personală și ca orice părinte ne alegem drumul educației copiilor noștri atunci când vine timpul și nu pe un drum educațional pe care (poate) va ajunge copilul lui peste 10 ani. Eu cred cu tărie că educația este prioritară și fundamentală, că fără educație suntem condamnați la subdezvoltare, sărăcie și dispariție ca neam, cultură și stat, și că educația de calitate este rezultatul unui efort comun la care toate componentele societății sunt chemate să contribuie, de la autorități centrale și locale, companii private, culte religioase, organizații neguvernamentale și părinți”, mai spune primarul.

Acesta a oferit exemplul unei investiţii similare, petrecute în urmă cu aproape un secol. „La începuturile ei, Școala Prepandarală a funcționat, timp de 35 de ani (interval în care și Titu Maiorescu i-a fost director o vreme), în încăperile Mănăstirii Trei Ierarhi, până când, în 1891, a fost inaugurat noul sediu, construit pe o fostă fermă de Ministerul Instrucțiunii Publice de la acea vreme. A fost, așadar, rezultatul unei nobile colaborări între stat, Biserică, mediul privat și politicienii timpului. Și nu cred că la acea vreme și-a pus cineva problema că printre miile de elevi ai Școlii Normale s-au numărat copii de primari, magnați sau demnitari ai vremii...”, a încheiat primarul. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Revoluția roboților redefinește piața muncii la Iași
17/11/2024 13:35

La Iasi, oras unde traditia si modernitatea se intrepătrund, schimbările tehnologice incep să contureze un viitor in care masinile si inteligenta artificială devin tot mai prezente in viata de zi cu zi. &Ic ...

Crimă la o petrecere de majorat, la Siret
17/11/2024 12:33

Un tanăr in varstă de 18 ani a murit, sambătă, după ce a fost injunghiat la o petrecere organizată la o pensiune din proximitatea oraşului Siret, a declarat purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Po ...

România, lider european la abandon școlar
17/11/2024 12:24

Într-o Europă care priveste educatia ca pe un pilon al prosperitătii, Romania continuă să rămană in urmă, purtand povara celui mai ridicat procent de abandon scolar timpuriu din Uniunea Europeană. ...

Turmă de capre, lăsată nesupravegheată pe un drum european din județul Neamț, lovită de un autoturism. Nouă animale au murit
17/11/2024 09:02

Un accident mai puţin obişnuit s-a produs, sambătă seară, pe drumul european 85, in judeţul Neamţ. Un autoturism a intrat in plin intr-o turmă de capre care, lăsate nesupravegheate, au ajuns pe şosea. ...

Șoferul unei camionete a murit la spital după ce l-a lovit trenul Iași-Hârlău. Nu ar fi auzit sirena locomotivei
17/11/2024 09:01

Imagini socante, vineri seară, in judetul Iasi. Un sofer de 54 de ani nu a fost atent la calea ferată, iar camioneta pe care o conducea a fost izbită in plin de un tren si aruncată apoi pe camp, aproape 40 ...

Majorat cu final tragic: un tânăr de 18 ani a fost ucis, după mai multe glume cu un alt băiat
16/11/2024 17:19

Un tanăr de 18 ani a murit, in noaptea de vineri spre sambătă, după ce a fost injunghiat in zona toracică de un alt tanăr cu care a avut o altercaţie. Scandalul a izbucnit la o petrecere de majorat organ ...

Învață-mă să folosesc telefonul mobil!
16/11/2024 14:52

O campanie de alfabetizare si incluziune digitală derulată de Biblioteca Judeteană „Gh. Asachi” Iasi cu sprijinul voluntarilor Vino cu device-ul personal (telefon sau tabletă) la sediul Bibliot ...

„Povești în zbor cu zmeie și zei” – un nou atelier D.I.C.E. la Palatul Culturii
16/11/2024 14:50

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi, prin Sectia Mediere culturală, Proiecte, Marketing si cu sprijinul activ al Muzeului Etnografic al Moldovei, desfăsoară un nou atelier in perioada 20 noi ...

Dublă lansare de carte la Palatul Culturii
16/11/2024 14:48

  Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează vineri, 22 noiembrie 2024, de la ora 17.00, la Palatul Culturii, in sala „Henri Coandă”, evenimentul de dublă lansare ...

Primarul municipiului Iaşi avertizează că şcolile din oraş vor fi închise, iar circulaţia maşinilor va fi limitată, dacă vor fi căderi abundente de zăpadă
15/11/2024 20:28

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, susţine că, in cazul unor căderi masive de zăpadă in municipiu in această iarnă, nu vor fi repetate greşelile din trecut, ci se vor inchide şcolile şi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei