Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cere teren în Moara de Vânt
Dimensiune font:
Municipalitatea intenţionează să atribuie MMB drept de administrare pentru un teren de 7,8 hectare situat în Moara de Vânt * aici se are în vederea construirea unui complex educaţional, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 40 de milioane de euro * primarul Mihai Chirica a oferit ieri primele explicaţii despre necesitatea unei astfel de investiţii, dând de înţeles că municipalitatea ieşeană este deschisă pentru orice altă iniţitivă de acest gen, indiferent dacă vine din zona privată sau din partea altor instituţii de cult
Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de astăzi a Consiliului Local se află un proiect de hotărâre ce vizează atribuirea în folosinţă gratuită către Mitropolia Moldovei și Bucovinei - Arhiepiscopia Iaşilor a unui teren situat în zona Moara de Vânt, în suprafaţă de 7,8 hectare. Prin acest demers, Mitropolia Moldovei și Bucovinei are în vedere extinderea Școlii „Varlaam Mitropolitul”, urmărindu-se crearea unui ansamblu de clădiri și zone de recreere. Mai exact ar fi vorba de unități de învăţământ pentru aproximativ 1.000 elevi, ce s-ar întinde pe 3,5 hectare, compuse din grădiniţă pentru 200 copii, structuraţi în trei grupe, cu spații de învățare, de servit masa, de joacă, şcoală primară și gimnaziu pentru 800 de copii, cu spații de învățare, laboratoare, spații pentru activități extra-curriculare, bibliotecă, mediatecă, spații pentru artă, spații de servit masa, spații pentru cadrele didactice și personal auxiliar, liceu, cu săli de curs, laboratoare de științe, spații de întrunire, bibliotecă și mediatecă, spații pentru cadrele didactice și personal auxiliar. La toate acestea s-ar adăuga o fermă pentru conexiunea copiilor cu natura și gospodăria tradiţională şi unde pot fi amenajate zone de învățare în aer liber și interacţiune cu animale mici și plante, spații experimentale, mini-sere.
Teren de sport, observator astronomic, simulator aviatic
Nu sunt singurele dotări. Exceptând o biserică, care s-ar întinde pe o suprafaţă de 0,5 hectare, MMB intenţionează să amenajeze o bază sportivă, cu terenuri exterioare de fotbal, baschet, handbal, tenis, badminton, piste de alergare, sală de sport pentru handbal, baschet, volei și gimnastică, bazin de înot, toate acestea pe o suprafaţă de 1,5 hectare. O altă dotare ar reprezenta-o pavilionul destinat explorării spaţiului, compus din muzeul spaţiului, rampă de lansare, simulator aviatic, observator astronomic, ce ar ocupa un hectar. Nu în ultiumul rând, se doreşte amenajarea unui campus și a unui ansamblu administrativ, compus din spații de cazare elevi și profesori, spații administrative, parcări, spații tehnice și alte asemenea, ce ar ocupa 1,5 hectare.
„Nu donăm terenul. Îl dăm în administrare și numai cu condiția realizării campusului școlar”
Proiectul a stârnit controverse, dată fiind suprafaţa mare de teren aflată în discuţie. S-a speculat faptul că municipalitatea intenţioneză să înstrăineze acest teren către MMB, lucru total fals. „Vorbim, așadar, de un proiect generos și ambițios, care necesită o investiție de minim 40 de milioane de euro și care cu greu ar putea fi finalizată într-un orizont de timp mai mic de 10 ani. Mai mult, oricine ar fi citit proiectul de hotărâre ar fi înțeles că nu vrem să donăm terenul respectiv, ci doar îl dăm în administrare și numai cu condiția realizării campusului școlar”, spune primarul Mihai Chirica.
Edilul-şef a mai punctat faptul că şi alte instituţii de cult sau entităţi pot îmbrăţişa iniţiativa MMB atât timp cât este vorba de educația copiilor, indiferent dacă vorbim aici de zona privată, confesională sau neguvernamentală. „E bine să știți că, în momentul în care am primit proiectul Mitropoliei, am adresat personal și Episcopiei Romano-Catolice de Iași invitația de a propune o inițiativă similară, convins fiind că implicarea Episcopiei nu poate fi decât o garanție a seriozității, sustenabilității și calității. În aceste condiții, doar o gândire strâmbă și tendențioasă ar putea susține că privilegiem Mitropolia! Da, în capitala spirituală a Moldovei, parteneriatul dintre Primărie și Mitropolie este fundamental și ține de identitatea orașului nostru, dar aceeași deschidere am avut-o întotdeauna față de comunitatea catolică, organizațiile protestante și neoprotestante, centrele culturale europene sau ale altor state ale lumii și toate comunitățile etnice din orașul nostru multicultural!”, a mai spus primarul.
Caz similar în urmă cu un secol
Mihai Chirica s-a mai referit şi la atacurile venite din partea unor politicieni şi canale media după iniţierea acestui proiect de hotărâre. „Asist cu mare tristețe la interpretările tendențioase și atacurile gratuite pe care unii politicieni și unele canale media le lansează împotriva proiectului realizării unui nou complex educaţional în orașul nostru... Omul politic de astăzi speculează, la fel de gratuit, că aș avea un interes personal! Să fim serioși! Nu sunt cadru didactic, nu am școală personală și ca orice părinte ne alegem drumul educației copiilor noștri atunci când vine timpul și nu pe un drum educațional pe care (poate) va ajunge copilul lui peste 10 ani. Eu cred cu tărie că educația este prioritară și fundamentală, că fără educație suntem condamnați la subdezvoltare, sărăcie și dispariție ca neam, cultură și stat, și că educația de calitate este rezultatul unui efort comun la care toate componentele societății sunt chemate să contribuie, de la autorități centrale și locale, companii private, culte religioase, organizații neguvernamentale și părinți”, mai spune primarul.
Acesta a oferit exemplul unei investiţii similare, petrecute în urmă cu aproape un secol. „La începuturile ei, Școala Prepandarală a funcționat, timp de 35 de ani (interval în care și Titu Maiorescu i-a fost director o vreme), în încăperile Mănăstirii Trei Ierarhi, până când, în 1891, a fost inaugurat noul sediu, construit pe o fostă fermă de Ministerul Instrucțiunii Publice de la acea vreme. A fost, așadar, rezultatul unei nobile colaborări între stat, Biserică, mediul privat și politicienii timpului. Și nu cred că la acea vreme și-a pus cineva problema că printre miile de elevi ai Școlii Normale s-au numărat copii de primari, magnați sau demnitari ai vremii...”, a încheiat primarul. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau