Mobilizare fără precedent Ieșenii s-au pus la dispoziția refugiaților de război!
Dimensiune font:
* campanie umanitară „Ajutoare pentru refugiații din Ucraina” este funcțională în șapte zone din oraș * municipalitatea face apel la ieșeni să doneze în continuare produse alimentare ambalate neperisabile, lenjerie de pat, pături, pilote, jucării în stare de funcționare
* Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Iacob Czihac” din Iași a pregătit 30 de paturi din diferite secţii, pentru a-i trata pe militarii ucraineni răniți
* primăriile din județ au organizat mai multe puncte de colectare de ajutoare umanitare
Sute de mii de refugiați au intrat în România în ultimele zile, iar autoritățile spun că numărul acestora va crește în următoarea perioadă. Pentru a face față acestui val de sosiri, oameni de rând, companii, ONG-uri și instituții s-au mobilizat în ultimele zile pentru a-i ajuta cu alimente, medicamente, produse igienă, cazare și transport. Donațiile din Moldova au mers către cei care au ajuns în Vama Siret.
La nivelul județului Iași, cetățenii s-au mobilizat formând cozi la punctele de colectare din oraș sau făcând donații prin intermediul organizațiilor non-guvernamentale. Mai mult decât atât, hotelurile și pensiunile din Moldova au anunțat că pun la dispoziția refugiaților spații de cazare cu masă asigurată, iar pe rețelele de socializare sunt sute de anunțuri din partea ieșenilor care sunt dispuși să ofere ajutor.
La nivelul municipiului Iași, a fost demarată o campanie umanitară „Ajutoare pentru refugiații din Ucraina”. Șapte punctele de colectare a ajutoarelor au fost amplasate în mai multe cartiere din oraș. Acestea funcționează zilnic, în intervalul orar 9.00 – 15.00, și au fost amenajate în Piața Unirii, Podu Roș (1001 Articole), Esplanada Nicolina, Esplanada Oancea (Tătărași), Esplanada Mimoza (Păcurari), Piața Voievozilor (Alexandru cel Bun) și în Parcul Copou. „Această manifestare uriașă de solidaritate, generozitate și bunătate este cu adevărat emoționantă! Sunt profund recunoscător celor care au donat și mândru să slujesc acest oraș minunat! Vă mulțumesc, dragi ieșeni!”, a transmis primarul Mihai Chirica.
Municipalitatea face apel la ieșeni să doneze în continuare produse alimentare ambalate neperisabile (nu produse preparate), lenjerie de pat, pături, pilote noi sau puțin uzate și curate, jucării în stare de funcționare. Reprezentanții municipalității își rezervă dreptul de a refuza produsele neconforme, murdare sau uzate.
Spitalul Militar din Iaşi va primi militari ucraineni răniți
Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Iacob Czihac” din Iași, alături de alte 10 spitale militare din țară, aflate în subordinea Direcției Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naționale, vor asigura asistența și tratamentul medical pentru militarii ucraineni răniți. La Spitalul Militar din Iaşi se fac pregătiri pentru primirea răniţilor. Personalul medical întocmeşte necesarul de medicamente şi materiale sanitare care pot fi donate. În acelaşi timp face inventarul pentru a putea primi în cele mai bune condiţii militarii ucraineni răniţi. Pentru început, la Spitalul Militar din Iaşi vor fi disponibile 30 de paturi din diferite secţii, iar în funcţie de necesitate, numărul paturilor poate fi suplimentat. „Din dispoziția prim-ministrului României, Ministerul Apărării Naționale a pregătit toate cele 11 spitale militare din subordinea Direcției Medicale pentru asigurarea asistenței și tratamentului medical pentru militarii răniți din Ucraina”, a transmis MAPN.
Societatea Antibiotice SA, aflată în patrimoniul Ministerului Sănătății, a trimis deja în Ucraina, prin punctul de frontieră Siret, antibiotice orale și injectabile pentru 5.000 pacienți.
Puncte de colectare în comune
Primăriile din județ au organizat mai multe puncte de colectare de alimente, pături, pilote și produse de igienă. „Iau în considerare să punem Căminul Cultural din Plugari la dispoziția refugiaților. În cazul în care situația va deveni tot mai tragică și va fi nevoie de noi amplasamente, Căminul Cultural Plugari va fi un adăpost sigur, cald și cu multă omenie pentru cei care vor avea nevoie! Dumnezeu e mare și bun, avem datoria creștină să ajutăm cu ce și cum putem!”, a spus Paul Mursa, primarul comunei Plugari.
Autoritățile din județ spun că pot pune la dispoziție spații care ar putea fi amenajate pentru cazarea refugiaților din Ucraina. „Nu există în acest moment solicitări din partea autorităților privind asigurarea de spații de cazare pentru refugiați pe teritoriul comunei noastre. Dacă acest lucru va fi necesar, vom sprijini cu dragă inimă eforturile autorităților, în măsura în care infrastructura ne permite. Singurul spațiu de care dispunem și care ar putea fi amenajat pentru a găzdui victimele războiului din Ucraina este Sala de Sport Holboca. Vă îndemn, așadar, să fim solidari și să ne implicăm, atât cât poate fiecare, întru ajutorarea semenilor noștri care suferă din cauza războiului”, a transmis Neculai Pamfil, primarul comunei Holboca.
Solidaritatea ONG-urilor
Autoritățile spun că numărul refugiaților va crește în următoarea perioadă, motiv pentru care ONG-urile din Iași au demarat campanii de strângere de fonduri. Unul dintre acestea este Casa Share.
„Sunt la Vama Siret, pe unde încearcă să intre în Romania mii de femei cu copii, care fug din calea bombelor! Sunt zeci de km de cozi în partea ucraineană care așteaptă să treacă în Romania. Copii care se despart de tați și bunici, iar ei se întorc înapoi să lupte! Dar, partea cea mai bună este că noi românii ne-am mobilizat exemplar și fiecare ajută cu ce poate. Mamele și copiii sunt foarte dezorientați și speriați! Am împărțit câte un rucsăcel de criză cu apă, sandwich, șervețele, căciuli, ciorapi, dezinfectant, cartele SIM cu credit inclus (foarte utile și necesare), pături și multe altele”, a spus Bogdan Tănasă, de la Casa Share.
ONG-urile din Iași s-au mobilizat și au strâns în câteva zile donații pe care le-au dus în Suceava. „Colegele noastre venite de la Dorohoi și Botoșani au ascultat poveștile mamelor îndurerate și au oferit apă, jucării, alimente și articole de igienă. Copiii au strâns cu bucurie ursuleții la piept iar mamele au lăcrimat. O altă mamă a mărturisit că era plecată de trei zile de acasă și abia astăzi a ajuns în România. Nu știm ce va fi în continuare dar trebuie să fim alături de poporul ucrainean atât cât ne stă în putere”, a declarat Aurora Vatamaniuc, președintele Star Of Hope România.
Asociația Împreună pentru Miroslava a anunțat că dispune de câteva spații de cazare pentru refugiații din Ucraina.
„Asociația Împreună pentru Miroslava poate găzdui 15 familii în Iași, să asigure hrana pentru 10 zile. Acolo punem la dispoziție un voluntar, unde este nevoie, asigurăm transport gratuit de la vamă, asigurăm gratuit traducător. Dacă știți persoane care au nevoie de ajutor, vă rugăm să ne contactați!”, au anunțat reprezentanții asociației.
Peste 70 de specialiști din toate județele Moldovei și-au declarat solidaritatea față de Ucraina și au ținut să menționeze că sunt gata să ofere sprijin familiilor și copiilor refugiați. „Asistenții sociali fac apel la conștientizarea efectelor negative generate de conflictul armat aflat în plină desfășurare asupra categoriilor vulnerabile de populație și atrag atenția asupra importanței unității în aceste momente extrem de tensionate. În acest context, asistenții sociali care deja s-au oferit voluntari se vor organiza în grupuri de 4-5 membri și vor oferi servicii de specialitate gratuite în cadrul taberelor de refugiați din județul Iași”, a declarat Roxana Necula, președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali din România - Filiala Iași. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau