Mustul, gustul dulce al toamnei din vii

must-IS

Dimensiune font:

| 15-09-2024 15:59

 În timp ce toamna își coboară blând mantia de aur peste dealuri, iar în vie începe forfota unei tradiții care străbate veacuri de istorie și legături strânse între oameni și natură * este timpul culesului strugurilor, iar odată cu această perioadă începe și magia preparării mustului, elixirul dulce ce încapsulează esența anotimpului, o băutură proaspătă, plină de savoare și amintiri * în satele Iașului, mai ales în zonele cu tradiție viticolă, precum Bohotin, mustul nu este doar o băutură, ci un simbol al belșugului și al comuniunii dintre om și pământ

În diminețile de toamnă, când razele soarelui se joacă printre vii și aerul e încărcat de aroma pământului umed, gândul ne poartă către unul dintre cele mai apreciate daruri ale acestui anotimp: mustul. E acel nectar proaspăt, dulce, ușor tulbure, care păstrează în el toată esența soarelui de vară și promisiunea vinului ce va să vină.

Mustul este sucul natural obținut din struguri proaspăt zdrobiți. Nu este încă fermentat în întregime, ceea ce înseamnă că reține o dulceață deosebită și o savoare autentică a fructului. În fiecare strop de must simți căldura și energia strugurilor, transformate într-o băutură efemeră, dar neprețuită. Este prima esență a vinului, în cea mai pură și nealterată formă.

Este sucul nefermentat al strugurilor proaspăt zdrobiți, acea dulceață autentică ce ascunde promisiunea vinului, dar care în sine este un dar al toamnei. Procesul începe în vie, la culesul strugurilor, o muncă plină de bucurie și trudă, unde fiecare ciorchine adună laolaltă roadele unui an de muncă.

De la vie, în butoaie

În tradiția populară, culesul viilor începe în ziua de 14 septembrie, odată cu Ziua Crucii, o sărbătoare creștină ce marchează începutul recoltelor. Oamenii cred că în această zi „se închide pământul” pentru insectele dăunătoare, și astfel începe vremea culesului, sub ocrotirea sfinților. După ce strugurii sunt aduși din vie, sunt zdrobiți fie în mod tradițional, cu picioarele goale, fie cu ajutorul teascurilor moderne, pentru a elibera sucul dulce. În mod tradițional, mustul se păstrează în vase de lemn sau butoaie, unde începe lent procesul de fermentație, transformându-se treptat în vin. Însă înainte ca acest proces să se definitiveze, mustul este savurat proaspăt, în zilele de toamnă târzie, fiind preferat pentru gustul său răcoritor și dulce. Aroma sa dulce și bogată umple aerul, invitând trecătorii să guste din rodul proaspăt stors. Acest proces de preparare este deseori însoțit de un sentiment de comunitate, unde vecinii și rudele se ajută reciproc, iar copiii aleargă prin vie, gustând din stropii dulci ce se scurg din teasc.

Gustul mustului, o dulce aducere aminte

Pentru mulți, gustul mustului reprezintă mai mult decât o băutură proaspătă — este o veritabilă experiență senzorială care evocă amintiri din copilărie. De fiecare dată când simți pe limbă dulceața mustului, te întorci în timp, la acele zile însorite de septembrie, când strugurii erau culeși în grabă, iar mâinile tale mici încercau să prindă și ele câțiva pentru a-i gusta direct din viță. Mustul este băutura care aduce împreună generații, care păstrează în ea tradițiile și bucuriile simple ale vieții de la țară.

Pentru mulți, gustul mustului înseamnă întoarcerea la copilărie. Zilele petrecute în vie, când picurii dulci ai sucului de struguri se scurgeau pe buze, sunt imprimate adânc în memorie. Mustul are darul de a aduna familii și prieteni laolaltă, de a deschide povești și a aduce zâmbete. În satele din Iași, fiecare gospodărie își pune strugurii la teasc, iar mirosul dulce al mustului proaspăt umple aerul de toamnă, aducând cu el promisiunea sărbătorilor ce vor veni. „Fiecare strop din această băutură îmi amintește de zilele calde de toamnă, de sunetele culegătorilor din vie, de râsete și povești împărtășite în jurul teascului. Este o parte din sufletul toamnei românești, o tradiție care se transmite din generație în generație. În sate, fiecare familie are propriul mod de a prepara mustul, iar procesul în sine devine un ritual sacru. Pentru bunicii mei, în copilăria lor, mustul era prima băutură a toamnei, gustată cu mult înainte ca vinul să prindă viață. Acum lucrurile s-au schimbat mult, tehnologia a înlocuit mult din munca manuală, dar a rămas bucuria culesului. Mereu ne adunăm toamna în via bunicilor și strângem strugurii. E un ritual”, a spus Nicu Adam, un ieșean cu rădăcini din comuna Bohotin. Dincolo de gustul său deosebit, mustul are și beneficii importante pentru sănătate. Este bogat în vitamine, antioxidanți și minerale, mai ales dacă este consumat în stadiul său proaspăt. Antioxidanții din must ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi, iar polifenolii din struguri contribuie la menținerea sănătății inimii. De asemenea, fiind nefermentat, mustul nu conține alcool, ceea ce îl face o băutură perfectă și pentru copii sau pentru cei care preferă să evite alcoolul.

Pe lângă toate acestea, mustul aduce cu el și o comuniune spirituală. Culesul devine un moment de conectare profundă între om și pământ, iar mustul devine parte a acestui ritual sacru, în care gustul dulce și parfumat aduce mulțumire și bucurie. Mustul nu este doar o băutură – este o poveste a toamnei, o legătură între trecut și prezent, o celebrare a vieții și a darurilor pământului.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Povești sub cerul dezlănțuit. Magia Creativității a cuprins Dealul Horleștiului
15/09/2024 17:45

  Într-o zi mohorată de septembrie, Stana Omusoru din Horlesti s-a transformat intr-un spectacol de creatie si lectură, dovedind că nu există vreme rea pentru cei pasionati de cuvant. A doua edi ...

„Săptămâna Europeană a Mobilității” - acțiuni de promovare a transportului ecologic
15/09/2024 16:14

„Săptămana Europeană a Mobilitătii”, proiect initiat de Uniunea Europeană care are ca scop promovarea solutiilor de mobilitate urbană nepoluante in marile orase, va fi marcată in perioada 15 ...

„Lupii Negri”, 30 de ani de la înființare
15/09/2024 16:13

În prezenta reprezentantilor Ministerului Apărării Nationale (MApN), a autoritătilor locale si a structurilor de conducere a Fortelor Terestre din cadrul Statului Major al MApN, la Iasi au avut loc, la ...

Primăria, furioasă pe firmele de utilități
15/09/2024 16:12

Autoritătile locale sunt nemultumite de modul in care firmele de utilităti respectă termenele prevăzute in contract privind finalizarea la timp a lucrărilor executate  pe domeniul public, lucru care i ...

Aplicarea inteligenței artificiale în procesul educațional, dezbătută la Iași
15/09/2024 16:11

Modul prin care inteligenta artificială (AI) contribuie la imbunătătirea performantelor elevilor si a procesului educational in general va fi dezbătut in cadrul conferintei „Inteligenta Artificială i ...

Unul dintre autorii masacrului de la Osoi, pus în libertate
15/09/2024 16:10

Aurel Lupascu are 75 de ani si zace, din 2015, in Penitenciarul Iasi. A fost condamnat la un sfert de secol de inchisoare pentru comiterea infractiunii de omor deosebit de grav, el fiind seful găstii alcătuit ...

Studenții agronomi, grăbiți să intre în amfiteatre
15/09/2024 16:08

* luni, ceremonia deschiderii anul universitar 2024 - 2025 ii va avea in prim-plan pe cei aproximativ 1.000 de tineri aflaţi in primul an de studii la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de ...

„Hobby”-ul care l-a dus pe un hârlăuan la pușcărie: telefoane la 112 și înjurat polițiștii
15/09/2024 16:07

Probabil din cauza caniculei ce l-a atins nemilos la neuroni, Mihai L., un tanăr ce locuieste intr-o suburbia a Harlăului, si-a găsit, subit, in această vară, un hobby ce avea să-l trimită după gratii. ...

Locuințe nZEB pentru ieșenii aflați în situații de risc
15/09/2024 16:05

Primărul Mihai Chirica a semnat autorizatia pentru inceperea lucrărilor de construire a 188 locuinte pentru tinerii aflati in situatii de risc situate in zona Grădinari-Metalurgie, in cadrul unui proiect cu ...

Pănușile, povestea vibrantă a simplității
15/09/2024 15:17

În satele Iasului. unde traditia si ingeniozitatea merg mană in mană, pănusile de porumb, acele foitele fine ce imbracă stiuletele, au devenit mai mult decat simple reziduuri agricole. În Horl ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei