Muşuroi urisaş cu furnici, la Ocolul Silvic Iaşi
Dimensiune font:
Furnicile sunt insecte sociale şi au o viaţă bine organizată, asemenea oamenilor. Chiar dacă nu le dăm o prea mare importanţă, ele au un rol vital atât pentru colonii, cât şi pentru starea de sănătate a pământului. Cei interesaţi pot vedea, la Ocolul Silvic Iaşi, cum arată în interior un muşuroi, ce activităţi are fiecare colonie şi care este rolul furnicilor în pădure, pentru că acolo este organizat, pe două segmente, un muşuroi de mari dimensiuni. „Avem o cameră de prezentare într-un paralelipiped de plastic, avem un muşuroi, într-un alt recipient este zona unde furnicile aduc masa, iau din muşuroi toate impurităţile, mortalităţile şi se poate observa că între cele două recipiente este un tub de plastic. Este clar cum furnicile lucrătoare mănâncă şi transmit printr-o galerie hrana celorlalte furnici, pe care o duc înapoi în muşuroi, către matcă. Am preluat această temă de prezentare către copii, să vadă că furnicile au un rol activ în viaţa pădurii. Nu ştim câte insecte sunt, pentru că am luat muşuroiul cu totul şi l-am băgat în recipientul de plastic”, a declarat Bogdan Alexe, şef Ocol Silvic Iaşi.
Coloniile au femele sterile, fără aripi, care alcătuiesc caste de lucrătoare, masculi fertili numiţi trântori şi una sau mai multe femele fertile numite regine. „În acea încăpere avem şi rondele de lemn de diferite specii, muşchi, fructe, seminţe, plaje de prezentare în ansamblu a activităţii silvice. Noi ne dorim să protejăm pădurea, să le arătam copiilor că trebuie îngrijită, respectată. Anul trecut am amenajat camera cu muşuroiul, au venit colegii de la Parcul Vânători – Neamţ şi ei ni l-au montat. Furnicile sunt organizate, au o viaţă socială, cu sarcini clar delimitate pentru fiecare compartiment, pătură socială a muşuroiului. Sunt care pregătesc hrana, care muncesc şi cară hrana, sunt cele care cresc puietul... Au o organizare socială bine delimitată. Suntem mai multe persoane care se ocupă de această cameră cu furnicile”, a mai spus Bogdan Alexe.
Camera cu furnici este atent îngrijită de angajaţii Ocolului Silvic Iaşi, care le hrănesc cu fructe şi chiar cu brânză de vaci. Ocolul Silvic Iaşi îşi propune ca prin acest departament să îi atragă pe tineri către natură. „Furnicile mănâncă tot felul de gândăcei, ele regenerează arborii care sunt doborâţi, ajută la creşterea seminţelor. Pe lângă furnici, am încercat să le arătăm elevilor ce specii avem în acest judeţ. Aici, într-o zonă restrânsă, avem 20 de specii. Complexitatea lucrărilor care se fac într-o zonă de deal-câmpie este mult mai mare faţă de zona de munte, de exemplu. Încercăm să prezentăm activitatea Ocolului Silvic de la plantat la exploatări, cu diferite obiecte pe care le-am avut la dispoziţie. De la uneltele noastre specifice cu care lucrăm, până la echipamente, ţinute. Fiind o instituţie publică, noi dorim să le arătăm oamenilor ce înseamnă pădure. În ultima perioadă am ajuns să fim consideraţi dăunătorii pădurii, pentru că doar exploatăm. Nu este adevărat! Pădurea este un organism viu, se naşte, creşte, ajunge la maturitate, îmbătrâneşte şi moare. Prin exploatările pe care le facem, în anumite stadii de dezvoltare, creştem pădurea şi o valorificăm la momentul oportun. Sunt vârste de tăiere bine stabilite”, a spus şeful Ocolului Silvic Iaşi. Ruxandra CAŞU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau