Muzeul Municipal „Regina Maria”, premiat la Gala AJTR
Dimensiune font:
Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România a acordat, în cadrul Galei anuale de premiere, distincții pentru activitatea din anul 2024. La evenimentul desfășurat în municipiul Drăgășani, județul Vâlcea, Muzeului Municipal „
De asemenea, au fost premiați jurnaliști de turism, realizatori TV, publiciști și fotografi, precum și instituții de cultură care sunt, totodată, obiective turistice, agenții de turism, unități reprezentative din industria ospitalității.
Consiliul de conducere al AJTR, prin distincția acordată muzeului ieșean, a apreciat modul în care acesta prezintă contribuția orașului Iași la mari evenimente din istoria și cultura națională. ,,Ne onorează această distincție, care dovedește că Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași, de la deschiderea sa, prin dăruirea doamnei director Aurica Ichim și a colaboratorilor săi, a reușit să mențină ridicat interesul publicului pentru istoria Iașului, Oraș Regal și Capitală Istorică a României. Activitatea bogată a Muzeului Municipal „
Muzeul Municipal „Regina Maria” este găzduit în casa „Burchi-Zmeu”, construită la începutul secolului al XIX-lea și declarată monument istoric. Clădirea a fost ridicată în stil tradițional, cu adăugiri ulterioare specifice stilului neoclasic. Muzeul Municipal Iași a fost înființat în anul 1920, la inițiativa profesorului Gheorghe Ghibănescu, și a funcționat până după cel de-al Doilea Război Mondial. Primăria Iașului a decis reînființarea muzeului în Casa Burchi-Zmeu, obținând fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea clădirii.
Gheorghe Ghibănescu a fost promotorul constituirii unei societăți istoric-arheologice pentru a strânge „materialul istoric referitor la Iași”. Prin decizia primarului Mihai L. Negruzzi, din 1 octombrie 1920, s-a înființat Societatea culturală „Muzeul orașului Iași”. Muzeul a fost amenajat într-o clădire din curtea Mânăstirii Golia, pe strada Cuza Vodă nr. 10. După cel de-al Doilea Război Mondial, colecțiile muzeului s-au risipit, unele piese și documente fiind deteriorate sau pierdute, iar altele ajungând în colecțiile altor muzee sau în Arhivele Statului.Începând cu 2014, clădirea de pe strada Zmeu nr. 3 a fost supusă unei amplă consolidări și restaurări pentru a deveni muzeu, iar la 19 mai 2016, Muzeul Municipal „Regina Maria” a fost redeschis.
„Prin demersurile noastre, am dorit să reflectăm preocuparea clară pentru prezentarea vieții istorice, culturale și sociale a orașului Iași, de la începuturi până în prezent. Valorizarea memoriei urbane și a istoriei locale, cu ajutorul patrimoniului aflat în gestiune proprie sau în custodie de la alte instituții, subliniază specificitățile orașului și demonstrează etapele de formare și dezvoltare ale culturii și arhitecturii ieșene.” – a declarat dr. Aurica Ichim, directorul instituției.
Totodată, în spațiile muzeului se organizează periodic evenimente cultural-științifice (expoziții de artă, lansări de carte, conferințe și dezbateri).
Vasile ARHIRE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau