Muzeul Satului, un obiectiv primit cu mare interes de ieșeni

Dimensiune font:

| 21-07-2021 17:20

* viitorul Muzeu al satului moldav, în aer liber, ar putea spori încasările Grădinii Botanice cu 50 la sută * aprecierea aparține unui expert în turism, care susține că proiectul, lansat în dezbatere de către rectorul UAIC, este inclus ca și oportunitate în Strategia de turism a municipiului Iași * o idee similară a mai fost lansată în urmă cu mulți ani, a fost întocmită și documentația necesară, a fost obținut și avizul de principiu al Ministerului Culturii, însă a fost sufocată de hățișul birocratic

Plecând de la ideea că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași „a fost, este și își propune să rămână depozitarul și facilitatorul valorilor autentice moldovenești, să promoveze patrimoniul etnografic al zonei și să creeze programe menite să îmbunătățească viața culturală a comunității din care face parte”, rectorul prof.univ.dr.Tudorel Toader a propus consultarea publică a comunității UAIC privind înființarea unui muzeu al satului moldav. Potrivit proiectului, noua componentă a Universității va funcționa ca secție a Grădinii Botanice Anastasie Fătu” și va reprezenta o nouă bază de cercetare științifică și practică studențească. 

 „Ne propunem realizarea muzeului satului moldav, unic în această parte a țării, prin identificarea unei linii de finanțare europeană, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național Moldova și cu autoritățile locale”, a declarat prof. univ.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

 Ideea a fost foarte bine primită nu doar de specialiști, ci și de public și a fost considerată aducătoare nu doar de imagine pentru Capitala Moldovei, ci și de fonduri atrase din turism. Cât privește oportunitatea, eu cred că Iașul trebuie să fie un oraș care să reprezinte întreaga Moldovă. Ideea amenajării unui muzeu al satului moldovenesc, care să reprezinte toate zonele acestei regiuni, ba chiar și ale celei de dincolo de Prut sau din Ucraina, ar fi interesantă. Cu siguranță, proiectul este foarte bun. Publicul ar fi interesat, mai ales că noua structură ar urma să fie amenajată în Grădina Botanică, care se află în Top 3 al vizitatorilor Iașului, a spus lectorul universitar doctor Mihai Bulai, de la Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul UAIC, prodecan al Facultății pe domeniile Relații Internaționale și Imagine Universitară și fondatorul proiectului Iasi.Travel, care promovează turismul în zonă. 

Cu alte cuvinte, deja există un flux de vizitatori, iar întrebarea ar fi: Dacă adăugăm și acest muzeu va crește numărul oaspeților? „Eu cred că va crește cu minimum 30-50 la sută numărul de vizitatori ai Grădinii Botanice, mai ales dacă se vor lua și măsuri de închidere perimetrală și mă refer la străzile Munteni și Păcurari, care intră în grădină și nu sunt corect amenajate. Ar trebui ca proiectul în cauză să fie acompaniat de unele măsuri, cum ar fi scoaterea șoselei Munteni din circuitul public și amenajarea ei ca zonă de promenadă. Trebuie identificată exact zona, astfel încât să nu interfereze neapărăt cu tema Botanicii. Eu cred că sunt soluții. Grădina are 90 de hectare și pentru a face un Muzeu Etmografic cu 20-30 de locuințe, ar fi nevoie de 5-6 hectare, a mai spus Mihai Bulai.

 „La muzeul în aer liber se pot studia diverse meșteșuguri pierdute. Noi, la Geografie, am sprijinit și ideea de a adăuga o secție mai veche, pre-moldovenească - adică satul dacic, satul cucutenian, poate, să oferim un fel de evoluție istorică. Se pot și reconstitui, nu trebuie neapărat case originale, susține lectorul universitar doctor Mihai Bulai, de la Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul UAIC.

  Mihai Bulai crede că la proiectul viitorului muzeu ar fi trebuie să participe întreaga comunitate a universității, „adică și Facultatea de Geografie, și cea de Istorie și experții în arheologie, toți să pună umărul pentru că poate deveni și o platformă de cercetare, nu doar cu funcție muzeală și de prezentare. „La muzeul în aer liber se pot studia diverse meșteșuguri pierdute. Noi, la Geografie, am sprijinit și ideea de a adăuga o secție mai veche, pre-moldovenească - adică satul dacic, satul cucutenian poate, să oferim un fel de evoluție istorică. Se pot și reconstitui, nu trebuie neapărat case originale, am mai aflat de la Mihai Bulai. Specialistul este convins că proiectul este bun și are și o recomandare, ca Primăria să fie un partener de nădejde. Sau, dacă nu va reuși universitatea finalizarea lui, atunci să-l preia și să-l ducă la bun sfârșit Primăria. Mai mult, proiectul este inclus ca și oportunitate în Strategia de turism în municipiului Iași: „S-a inclus chiar și un muzeu al satutului cucutenian. Cele două ar putea fuziona. Există bază de plecare. În plus, nu avem un sat care să reprezinte întreaga Moldovă încă. Ce avem la Suceava este doar pe zona Bucovinei, ce este la Focșani doar pe zona Vrancei, iar ce este la Chișinău este doar pe Basarabia. Așadar, Iașul ar putea să se grupeze toată Moldova istorică, să fie un fel de plimbare miniaturală. În plus, este foart important să fie un muzeu viu, adică să existe măcar cinci-șase meșteri care să facă zilnic lucruri, să fie angajați, să continue extinderea clădirilor, să facă ateliere cu obiceiuri țărănești. „Astfel, poate deveni un atelier în aer liber pentru cei care vor să-și ridice locuințe noi în stil tradițional, care este unul vechi și prietenos cu mediul, a mai sugerat Mihai Bulai.

 „Este un proiect la care am visat de când am început cariera de etnograf. Mereu m-am gândit că Iașul nu are un muzeu în aer liber. Este o necesitate de prim ordin, dar nu este deloc ușor. Mă declar încântată dacă se pune problema finalizării unui astfel de demers pentru care este nevoie de forțe foarte serioase”, susține reputatul etnograf Angela Paveliuc Olariu.

 Potrivit etnografului Angela Paveliuc Olariu, cunoscută pentru eforturile sale de a deschide multe muzee etnografice din Moldova (cum ar fi Arta lemnului din Câmpulung Moldovenesc), înființarea unui muzeu în aer liber ar aduce un mare avantaj Iașului. De altfel, Angela Paveliuc Olariu a lansat, în urmă cu mulți ani, pe când era etnograf la Palatul Culturii, o serie de demersuri privind un astfel de obiectiv, toate fiind incluse și în cartea intitulată „O viață. „Am adunat în paginile cărții toate documentele pe care le-am obținut, toate avizele necesare, am explicat pas cu pas toate etapele imortante. Pentru acest proiect găsisem și terenul necesar, 17 hectare în zona Bucium, obținusem și avizul de principiu al ministrului Culturii de atunci, Andrei Pleșu, care alocase și o sumă de bani. Un milion de lei, era o sumă mărișoară la acel timp”, a spus, zâmbind cu drag proiectului, Angela Paveliuc Olariu.

În opinia etnografului, un astfel de proiect ar ajuta mult nu doar Iașul, ci și toată Moldova. „Este un proiect la care am visat de când am început cariera de etnograf. Mereu m-am gândit că Iașul nu are un muzeu în aer liber. Este o necesitate de prim ordin, dar nu este deloc ușor. Mă declar încântată dacă se pune problema finalizării unui astfel de demers pentru care este nevoie de forțe foarte serioase. Evident că este nevoie de o documentație foarte serioasă, care să atragă fondurile necesare, a punctat Angela Paveliuc Olariu.

Cât privește fostul proiect, care a rămas încurcat în hățișuri birocratice, lucrurile avansaseră destul de mult și nu doar la nivel de documentație. „Am invitat la Iași directorii de la marile muzee în aer liber din țară, de la Sibiu, de la Cluj, de la Reghin, au venit, am discutat, am făcut o schiță tematică. Dăsusem în lucru chiar și poarta, găsisem și un meșter care ar fi împrejmuit suprafața cu gard de nuiele împletite. Găsisem și patru obiective pe care să le aduc - ratoșul de la Tudora, care a dispărut, o biserică de la Bălușeni, care a fost compromisă, apoi una dintre cele mai vechi școli din comuna Vorona și o bijuterie de casă de la Dumbrăveni. Era o treabă foarte serioasă, a mai spus Angela Paveliuc Olariu. 

Ideea unui muzeu în sat în aer liber este îmbrățișată și de ieșeni, care cred că ar aduce un plus comunității. „Am vizitat Muzeul în aer liber de la Sibiu și m-a impresionat. Orașul poate câștiga nu doar ca număr de vizitatori, ci și ca vizibilitate”, a spus Gabriela Popa, o ieșeancă pasionată de tradiții.  

Un alt ieșean, Marius Ghineț, consideră că ideea vine cum nu se poate mai bine în contextul în care „turismul este la pământ” în capitala Moldovei. „Nu mai avem puncte de interes, reprezentative pentru zona aceasta. Turistul vizitează cu greu Iașul, dar nu se mai întoarce a doua oară pentru că nu are la ce. Un Muzeu al Satului ar face ce n-au reușit toți managerii culturali ai zonei: ar repune Iașul pe harta turistică a țării”, spune Marius Ghineț.

Opiniile legate de înființarea Muzeului satului moldav pot fi trimise, în perioada 15 – 22 iulie 2021, la adresa de e-mail rectorat@uaic.ro

Maura ANGHEL

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

lp

Jul 21, 2021

ba chiar iesenii cred ca e o mizerie constructia de case in gradina botanica!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
SC SELF TRUST SRL este lider national al segmentului de piata pentru sisteme de conveioare (benzi transportoare) automatizate. Echipamentele proiectate si produse de noi se adreseaza in special urmatoarelor industrii: Logistica, Intralogistica, Automotive, Procesarea Carnii, Panificatie, Imbuteliere, Fabricarea Mobilei, Reciclarea Deseurilor. Detinem o pozitie importanta la nivel modial in randul producatorilor de echipamente pentru aeroporturi avand clienti din: Romania (15 din 17 aeroporturi), Spania, Portugalia, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Slovacia, Algeria, Libia, Yemen, Djibouti, Qatar, Arabia Saudita, Seychelles, Azerbaijan, Turcia. Dorim sa ne extindem echipa cu: OPERATOR STRUNG SI FREZA CNC (FANUC SI HAAS), LACATUS MECANIC PENTRU MONTAJ. Cerinte: cunostinte si experienta practica dovedita in setarea si operarea masinilor cu comanda numerica (operator CNC), respectiv in ansamblarea echipamentelor industriale (lacatus mecanic de montaj), o buna intelegere a proceselor tehnologice, cunostinte de baza pentru intelegerea desenului tehnic, conditie obligatorie. Conditii de lucru: Program de lucru zilnic de la 6:00 – 14:30 (cu pauza de masa de 30 min), de luni pana vineri, Orele suplimentare sunt platite conform legislatiei in vigoare, Echipament de protectie adecvat. Salarizare si bonusuri: Salarizare in functie de experienta si cunostintele dovedite si meseria de incadrare 3000-5000 lei net lunar. Reevaluare salariala dupa primele 3 luni de contract. Crestere salariala anuala in functie de indicii de inflatie comunicati si de performantele profesionale realizate. Bonusare in functie de implicare, de performanta profesionala si randament in procesul de productie. Bonuri de masa in valoare de 40 lei/zi lucratoare. Decontare contravaloare transport sub forma de abonament lunar pe raza municipiului Iasi sau zona metropolitana. Al 13- lea salariu (50% prima de concediu, 25% prima de Craciun, 25% prima de Paste). Bonificatie pentru deplasarile la montaj 150 lei/zi pentru Romania si 50 Euro/zi pentru deplasari in afara tarii. Asteptam CV-urile dvs la adresa HR@selftrust.ro. Informatii suplimentare si programarile pentru proba de lucru se pot obtine la tel. 0733499283 sau la sediul nostru din Iasi, Str.Bucium, nr.34 (zona Baza 3 - intrare pe poarta 2 Moldomobila)
Pe drumuri mici, aproape de Iași. Ce pot descoperi turiștii de 1 Mai fără să plece prea departe
01/05/2025 06:15

E 1 Mai si orasul pare lenes, asa cum rar il vezi. Cei care au plecat spre mare sunt deja in aglomeratia de pe autostradă. Ceilalti, rămasi in Iasi, se impart intre grătare improvizate, hamace in parc sau &n ...

Armindenii și Ziua pelinului
01/05/2025 06:00

  Sărbătoarea de Armindeni (1 mai) este una a prosperităţii. Tradiţia spune că, in ajun, se ia un pom din pădure şi se aduce in casă, după ce este curăţat de frunze şi este impodobit cu ...

De la paradele cu lozinci, la pozele de pe Insta. 1 Mai, între amintiri și Vama Veche
01/05/2025 06:00

  Pe vremuri, 1 Mai era o simfonie de pasi măsurati pe asfaltul cald, pancarte ridicate cu mandrie, copii tinuti de mană si fluturand stegulete, flori din hartie creponată si lozinci colorate. Ziu ...

Experți internaționali în oncologie, prezenți la Iași
30/04/2025 20:52

Oficialiţăţi naţionale, locale şi zeci de specialişti de la Institutele de Oncologie din Iaşi, Cluj Napoca şi Republica Moldova şi-au dat intalnire la sediul IRO Iaşi, pentru a discuta despre dezvolta ...

Copoul, în „top 4” cartiere din țară, ca nivel al curățeniei
30/04/2025 20:48

* Botosaniul ia fata Iasului in privinta curăteniei stradale * Ramnicu Valcea, Brasov si Miercurea Ciuc sunt orasele din Romania percepute de locuitori ca avand cel mai ridicat nivel de curătenie stradală * ...

În sfârșit, se face! Centura Iașului, scoasă la licitație
30/04/2025 20:46

  * valoarea proiectului este estimată la 264.685.186,06 lei, iar termenul de executie este de 24 luni de la data inscrisă in Ordinul de incepere a executiei lucrărilor Astăzi, 30 aprilie, a fost ...

Fostul episcop al Huşilor, condamnat la 8 ani de închisoare!
30/04/2025 20:45

Pedeapsă grea pentru fostul episcop al Huşilor. În următorii 8 ani Corneliu Barlădeanu va sta in spatele gratiilor, pentru că a agresat sexual mai mulţi elevi de la Seminarul Teologic. Este prima da ...

Cu un număr record de proiecte, Iașul prinde podiumul finațărilor europene!
30/04/2025 20:43

* judetul Iasi a atras, in exercitiul financiar 2021-2027, suma de 1,358 miliarde de euro, ocupand locul al treilea la nivel national, după municipiul Bucuresti si judetul Dolj * totodată, administratiile ies ...

 FOTO - Silvicultorii ieșeni, în grevă!
30/04/2025 20:41

Considerand că proiectul privind  reorganizarea Regiei Nationale a Pădurilor – Romsilva – depus in consultare puiblică de către Ministerul mediului, apelor si pădurilor -  „dist ...

Incendiu la spitalul din Pașcani
30/04/2025 20:30

* de teama flăcărilor, au fost evacuaţi 62 de pacienţi, iar 17 angajaţi s-au autoevacuat dintr-o clădire a spitalului * la ora 14:58, incendiul a fost lichidat de către forţele de intervenţie ale ISU I ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei