Muzeul Satului, un obiectiv primit cu mare interes de ieșeni

1satului

Dimensiune font:

| 21-07-2021 17:20

* viitorul Muzeu al satului moldav, în aer liber, ar putea spori încasările Grădinii Botanice cu 50 la sută * aprecierea aparține unui expert în turism, care susține că proiectul, lansat în dezbatere de către rectorul UAIC, este inclus ca și oportunitate în Strategia de turism a municipiului Iași * o idee similară a mai fost lansată în urmă cu mulți ani, a fost întocmită și documentația necesară, a fost obținut și avizul de principiu al Ministerului Culturii, însă a fost sufocată de hățișul birocratic

Plecând de la ideea că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași „a fost, este și își propune să rămână depozitarul și facilitatorul valorilor autentice moldovenești, să promoveze patrimoniul etnografic al zonei și să creeze programe menite să îmbunătățească viața culturală a comunității din care face parte”, rectorul prof.univ.dr.Tudorel Toader a propus consultarea publică a comunității UAIC privind înființarea unui muzeu al satului moldav. Potrivit proiectului, noua componentă a Universității va funcționa ca secție a Grădinii Botanice Anastasie Fătu” și va reprezenta o nouă bază de cercetare științifică și practică studențească. 

 „Ne propunem realizarea muzeului satului moldav, unic în această parte a țării, prin identificarea unei linii de finanțare europeană, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național Moldova și cu autoritățile locale”, a declarat prof. univ.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

 Ideea a fost foarte bine primită nu doar de specialiști, ci și de public și a fost considerată aducătoare nu doar de imagine pentru Capitala Moldovei, ci și de fonduri atrase din turism. Cât privește oportunitatea, eu cred că Iașul trebuie să fie un oraș care să reprezinte întreaga Moldovă. Ideea amenajării unui muzeu al satului moldovenesc, care să reprezinte toate zonele acestei regiuni, ba chiar și ale celei de dincolo de Prut sau din Ucraina, ar fi interesantă. Cu siguranță, proiectul este foarte bun. Publicul ar fi interesat, mai ales că noua structură ar urma să fie amenajată în Grădina Botanică, care se află în Top 3 al vizitatorilor Iașului, a spus lectorul universitar doctor Mihai Bulai, de la Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul UAIC, prodecan al Facultății pe domeniile Relații Internaționale și Imagine Universitară și fondatorul proiectului Iasi.Travel, care promovează turismul în zonă. 

Cu alte cuvinte, deja există un flux de vizitatori, iar întrebarea ar fi: Dacă adăugăm și acest muzeu va crește numărul oaspeților? „Eu cred că va crește cu minimum 30-50 la sută numărul de vizitatori ai Grădinii Botanice, mai ales dacă se vor lua și măsuri de închidere perimetrală și mă refer la străzile Munteni și Păcurari, care intră în grădină și nu sunt corect amenajate. Ar trebui ca proiectul în cauză să fie acompaniat de unele măsuri, cum ar fi scoaterea șoselei Munteni din circuitul public și amenajarea ei ca zonă de promenadă. Trebuie identificată exact zona, astfel încât să nu interfereze neapărăt cu tema Botanicii. Eu cred că sunt soluții. Grădina are 90 de hectare și pentru a face un Muzeu Etmografic cu 20-30 de locuințe, ar fi nevoie de 5-6 hectare, a mai spus Mihai Bulai.

 „La muzeul în aer liber se pot studia diverse meșteșuguri pierdute. Noi, la Geografie, am sprijinit și ideea de a adăuga o secție mai veche, pre-moldovenească - adică satul dacic, satul cucutenian, poate, să oferim un fel de evoluție istorică. Se pot și reconstitui, nu trebuie neapărat case originale, susține lectorul universitar doctor Mihai Bulai, de la Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul UAIC.

  Mihai Bulai crede că la proiectul viitorului muzeu ar fi trebuie să participe întreaga comunitate a universității, „adică și Facultatea de Geografie, și cea de Istorie și experții în arheologie, toți să pună umărul pentru că poate deveni și o platformă de cercetare, nu doar cu funcție muzeală și de prezentare. „La muzeul în aer liber se pot studia diverse meșteșuguri pierdute. Noi, la Geografie, am sprijinit și ideea de a adăuga o secție mai veche, pre-moldovenească - adică satul dacic, satul cucutenian poate, să oferim un fel de evoluție istorică. Se pot și reconstitui, nu trebuie neapărat case originale, am mai aflat de la Mihai Bulai. Specialistul este convins că proiectul este bun și are și o recomandare, ca Primăria să fie un partener de nădejde. Sau, dacă nu va reuși universitatea finalizarea lui, atunci să-l preia și să-l ducă la bun sfârșit Primăria. Mai mult, proiectul este inclus ca și oportunitate în Strategia de turism în municipiului Iași: „S-a inclus chiar și un muzeu al satutului cucutenian. Cele două ar putea fuziona. Există bază de plecare. În plus, nu avem un sat care să reprezinte întreaga Moldovă încă. Ce avem la Suceava este doar pe zona Bucovinei, ce este la Focșani doar pe zona Vrancei, iar ce este la Chișinău este doar pe Basarabia. Așadar, Iașul ar putea să se grupeze toată Moldova istorică, să fie un fel de plimbare miniaturală. În plus, este foart important să fie un muzeu viu, adică să existe măcar cinci-șase meșteri care să facă zilnic lucruri, să fie angajați, să continue extinderea clădirilor, să facă ateliere cu obiceiuri țărănești. „Astfel, poate deveni un atelier în aer liber pentru cei care vor să-și ridice locuințe noi în stil tradițional, care este unul vechi și prietenos cu mediul, a mai sugerat Mihai Bulai.

 „Este un proiect la care am visat de când am început cariera de etnograf. Mereu m-am gândit că Iașul nu are un muzeu în aer liber. Este o necesitate de prim ordin, dar nu este deloc ușor. Mă declar încântată dacă se pune problema finalizării unui astfel de demers pentru care este nevoie de forțe foarte serioase”, susține reputatul etnograf Angela Paveliuc Olariu.

 Potrivit etnografului Angela Paveliuc Olariu, cunoscută pentru eforturile sale de a deschide multe muzee etnografice din Moldova (cum ar fi Arta lemnului din Câmpulung Moldovenesc), înființarea unui muzeu în aer liber ar aduce un mare avantaj Iașului. De altfel, Angela Paveliuc Olariu a lansat, în urmă cu mulți ani, pe când era etnograf la Palatul Culturii, o serie de demersuri privind un astfel de obiectiv, toate fiind incluse și în cartea intitulată „O viață. „Am adunat în paginile cărții toate documentele pe care le-am obținut, toate avizele necesare, am explicat pas cu pas toate etapele imortante. Pentru acest proiect găsisem și terenul necesar, 17 hectare în zona Bucium, obținusem și avizul de principiu al ministrului Culturii de atunci, Andrei Pleșu, care alocase și o sumă de bani. Un milion de lei, era o sumă mărișoară la acel timp”, a spus, zâmbind cu drag proiectului, Angela Paveliuc Olariu.

În opinia etnografului, un astfel de proiect ar ajuta mult nu doar Iașul, ci și toată Moldova. „Este un proiect la care am visat de când am început cariera de etnograf. Mereu m-am gândit că Iașul nu are un muzeu în aer liber. Este o necesitate de prim ordin, dar nu este deloc ușor. Mă declar încântată dacă se pune problema finalizării unui astfel de demers pentru care este nevoie de forțe foarte serioase. Evident că este nevoie de o documentație foarte serioasă, care să atragă fondurile necesare, a punctat Angela Paveliuc Olariu.

Cât privește fostul proiect, care a rămas încurcat în hățișuri birocratice, lucrurile avansaseră destul de mult și nu doar la nivel de documentație. „Am invitat la Iași directorii de la marile muzee în aer liber din țară, de la Sibiu, de la Cluj, de la Reghin, au venit, am discutat, am făcut o schiță tematică. Dăsusem în lucru chiar și poarta, găsisem și un meșter care ar fi împrejmuit suprafața cu gard de nuiele împletite. Găsisem și patru obiective pe care să le aduc - ratoșul de la Tudora, care a dispărut, o biserică de la Bălușeni, care a fost compromisă, apoi una dintre cele mai vechi școli din comuna Vorona și o bijuterie de casă de la Dumbrăveni. Era o treabă foarte serioasă, a mai spus Angela Paveliuc Olariu. 

Ideea unui muzeu în sat în aer liber este îmbrățișată și de ieșeni, care cred că ar aduce un plus comunității. „Am vizitat Muzeul în aer liber de la Sibiu și m-a impresionat. Orașul poate câștiga nu doar ca număr de vizitatori, ci și ca vizibilitate”, a spus Gabriela Popa, o ieșeancă pasionată de tradiții.  

Un alt ieșean, Marius Ghineț, consideră că ideea vine cum nu se poate mai bine în contextul în care „turismul este la pământ” în capitala Moldovei. „Nu mai avem puncte de interes, reprezentative pentru zona aceasta. Turistul vizitează cu greu Iașul, dar nu se mai întoarce a doua oară pentru că nu are la ce. Un Muzeu al Satului ar face ce n-au reușit toți managerii culturali ai zonei: ar repune Iașul pe harta turistică a țării”, spune Marius Ghineț.

Opiniile legate de înființarea Muzeului satului moldav pot fi trimise, în perioada 15 – 22 iulie 2021, la adresa de e-mail rectorat@uaic.ro

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

lp

Jul 21, 2021

ba chiar iesenii cred ca e o mizerie constructia de case in gradina botanica!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
25/12/2024 00:20

Valeriu Iftime, presedintele PNL Botosani si al Consiliului Judetean Botosani, a anuntat decizia de a se retrage din functia de prim-vicepresedinte al Partidului National Liberal la nivel national. Potrivit a ...

Accident violent în Neamț. Un microbuz și un autoturism s-au ciocnit frontal. Sunt mai multe victime
25/12/2024 00:19

Un accident violent a avut loc in comuna Pipirig din judetul Neamt marti seară. In accidentul rutier au fost implicate un microbuz in care se aflau un bărbat si un copil si un autoturism in care se aflau trei ...

Incident bizar în Bacău! O femeie a furat seiful cu jumătate de milion de euro din casa părinților. Polițiștii o caută
24/12/2024 19:33

Un incident bizar a tulburat linistea unei localităti din judetul Bacău chiar in ajun de Crăciun. Politia a intrat in alertă după ce a fost sesizată că o femeie ar fi furat de la familia sa din localita ...

Daruri din partea poliţiştilor din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Brusturoasa
24/12/2024 14:50

În spiritul Crăciunului, poliţiştii din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Brusturoasa au fost mesagerii Moşului şi au organizat şi indeplinit o misiune caritabilă in comunele Palanca şi Brusturoa ...

Poliţişti de frontieră şi vameşi din Sculeni, trimişi în judecată pentru luare de mită
23/12/2024 19:18

Procurorii din cadrul DNA Iaşi au dispus trimiterea in judecată a mai mulţi poliţişti de frontieră şi vameşi care sunt acuzaţi de luare şi dare de mită, şi abuz in serviciu, la Punctul de Trecere a ...

Accident mortal la Bacău. Un bărbat și-a pierdut viața la Dumbrava
23/12/2024 15:45

Un bărbat a murit după ce maşina in care se afla ca pasager a intrat, duminică, intr-un parapet, pe drumul naţional DN 2 (E85), in localitatea Dumbrava, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) ...

Crăciunul în Catedrala Romano-Catolică Iași
23/12/2024 15:30

Crăciunul celebrează marele eveniment care a avut loc in urmă cu mai bine de două mii de ani, cand, intr-o noapte, păstorii au auzit vestea: „Astăzi, in cetatea lui David, vi s-a născut un Mantuito ...

2025 începe cu eleganța și farmecul muzicii lui Johann Strauss fiul, în Gala Concertului de Anul Nou
23/12/2024 15:16

Filarmonica MOLDOVA din Iasi invită publicul să trăiască un inceput de an 2025 plin de armonie si splendoare, in cadrul celebrului Concert Simfonic de Anul Nou – Gala Johann Strauss fiul. Evenimentul, ...

De ciudă că l-a fugărit, i-a furat duba
23/12/2024 07:59

 Sergiu B. din Dagaţa făcea parte dintr-o gaşcă de şase tineri, a căror distracţie maximă era să sune, fără vreun motiv, la porţile oamenilor din sat, apoi s-o rupă la fugă. Operau seara tarz ...

Poliţiştii de frontieră se aşteaptă la o creştere semnificativă a valorilor de trafic în punctele de trecere a frontierei
23/12/2024 07:22

Poliţiştii de frontieră se aşteaptă la o creştere semnificativă a valorilor de trafic in punctele de trecere a frontierei, in mod special la graniţa cu Ungaria, in contextul in care mulţi cetăţeni ro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei