Orden de protecție împotriva nepotului
Dimensiune font:
Poliția Municipiului Suceava a emis, în weekend, un ordin provizoriu de după ce o femeie a fost agresată de nepotul său. Femeia a sunat la 112 solicitând ajutor, deoarece nepotul său, care locuiește ocazional la domiciliul ei, a venit și i-a adresat amenințări cu acte de violență, provocându-i o stare de temere. În urma completării formularului de evaluare a riscului, s-a constatat un risc iminent asupra vieții și integrității corporale a femeii.
Astfel, polițiștii au emis un ordin provizoriu de protecție împotriva nepotului pentru o perioadă de cinci zile. Acesta este obligat să păstreze o distanță de 50 de metri față de victimă și de locuința acesteia. Totodată, a fost întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de „amenințare”, prevăzută și pedepsită de articolul 206, alineatul 1 din Codul Penal, iar cercetările vor continua sub coordonarea Poliției Municipiului Suceava.
Poliția Județeană Suceava reamintește că polițiștii pot emite un ordin de protecție provizoriu valabil cinci zile în cazurile de violență domestică, astfel încât victimele să fie protejate imediat, fără a mai aștepta un ordin încuviințat de judecător. Acest ordin este emis în situațiile în care există un risc iminent ca viața, integritatea fizică sau libertatea unei persoane să fie puse în pericol.
Intervențiile la cazurile de violență domestică se realizează fie din oficiu, fie în urma sesizărilor primite prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (112), telefonic, sau direct la sediul unităților de poliție. Polițiștii iau măsuri pentru separarea victimei de agresor și pentru eliminarea riscurilor imediate, solicitând, dacă este necesar, intervenția echipelor medicale.
În timpul intervențiilor, polițiștii informează victimele și agresorii cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse. Evaluarea situației de risc se face pe baza unui formular ce cuprinde 21 de întrebări, pentru a stabili dacă viața sau integritatea fizică a victimei este în pericol.
Ordinul de protecție provizoriu poate include și alte obligații pentru agresor, cum ar fi păstrarea unei distanțe minime față de victimă, membrii familiei acesteia, locuință, loc de muncă sau unitate de învățământ, și predarea armelor deținute către poliție. Ecaterina VICOL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau