Pănușile, povestea vibrantă a simplității

panuse-IS

Dimensiune font:

| 15-09-2024 15:17

În satele Iașului. unde tradiția și ingeniozitatea merg mână în mână, pănușile de porumb, acele foițele fine ce îmbracă știuletele, au devenit mai mult decât simple reziduuri agricole. În Horlești, un sat pitoresc din județul Iași, pănușile au câștigat un nou rol, de la jocuri copilărești până la medicină și decorațiuni interioare. Cu o atingere caldă și o inimă jucăușă, ele aduc o notă de simplitate și tradiție în viețile oamenilor.

Medicina și tainele bunicilor

În multe din satele Iașului. bătrânii păstrează vie amintirea timpului în care fiecare parte a plantelor avea un rol în vindecare. Pănușile, de exemplu, erau folosite pentru a face infuzii ușoare care alinau durerile de stomac sau inflamațiile. Dar nu doar ceaiurile erau la mare căutare; compresele cu pănuși fierte erau un leac blând pentru durerile de spate și articulații. Această terapie naturală se transmitea din generație în generație, iar astăzi, chiar și tinerii încep să redescopere acest remediu de odinioară, apreciindu-i simplitatea și eficiența.

Jocuri din copilărie

Într-o curte din Horlești, copiii zburdă prin grădină, iar râsetele lor umplu aerul, transformând orice zi într-o sărbătoare. În mâinile lor, pănușile devin păpuși cu rochii ample sau zmeie care prind viață sub cerul senin de toamnă. Meșteșugul de a confecționa figurine din pănuși, transmis de la bunici la nepoți, este o modalitate nu doar de a păstra tradiția, ci și de a încuraja creativitatea. Fiecare copil știe să împletească o poveste magică în jurul păpușilor făcute din aceste frunze aurii, dându-le viață în scenarii fantastice inspirate de viața de la sat.

Nu doar copiii sunt captivați de pănuși, ci și învățătorii și educatorii, care le-au integrat în lecțiile lor. Folosite ca materiale didactice, pănușile devin obiecte interactive pentru învățare, transformându-se în mici machete de case sau animale, fiind folosite în lecții despre ecologie sau artă. În mâinile pricepute ale dascălilor, fiecare bucățică de pănușă se transformă într-o lecție despre natură, tradiție și sustenabilitate. Așa, elevii nu doar că învață despre reciclare și respect pentru natură, dar sunt și inspirați să creeze obiecte cu mâinile lor. „Am confecționat o zână din foi de porumb, mi-a plcut mult”, a zâmbit Alina, o copilă blondă care a participat la un atelier coordonat de Adnana Albu, intitulat „Zânele de lângă noi/Dintr-un lan de popușoi”.

Pănușile, decorațiuni pline de culoare

Pe măsură ce tehnologiile moderne își croiesc drum în viața rurală, mulți arhitecți și designeri păstrează un loc aparte pentru utilizările tradiționale ale materialelor naturale. O casă decorată cu pănuși emană căldură și autenticitate, fiecare detaliu vorbind despre simplitate și respect pentru natură. În plus, decorațiunile din pănuși sunt nelipsite din casele rustice, de la coșuri împletite pentru fructe până la ornamente de perete.

Totodată, designerii moderni au început să redescopere frumusețea acestui material natural. Împletiturile fine din pănuși sunt integrate în elemente de mobilier sau decorațiuni minimaliste, aducând o notă de rustic șic în spațiile contemporane. Atunci când lumina cade pe textura ușor aspră a pănușilor, încăperile prind viață, iar aerul devine parcă mai ușor, mai proaspăt.

După cum se vede,  pănușile de porumb nu sunt doar niște rămășițe agricole neînsemnate; sunt o sursă de viață, inspirație și creativitate. De la vindecările cu șoapte din trecut până la jocurile inocente ale copiilor de astăzi, ele poartă în ele o energie vie, vibrantă. Ele ne învață că frumusețea stă în lucrurile simple, iar o comunitate care își prețuiește tradițiile își găsește întotdeauna resurse pentru a prospera, chiar și în cele mai umile locuri.

Povestea pănușilor este povestea unei legături strânse între oameni și natură, o relație de respect și armonie care pulsează jucăuș prin viețile celor care le apreciază, transmițând mai departe această moștenire neprețuită.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
„Săptămâna Europeană a Mobilității” - acțiuni de promovare a transportului ecologic
15/09/2024 16:14

„Săptămana Europeană a Mobilitătii”, proiect initiat de Uniunea Europeană care are ca scop promovarea solutiilor de mobilitate urbană nepoluante in marile orase, va fi marcată in perioada 15 ...

„Lupii Negri”, 30 de ani de la înființare
15/09/2024 16:13

În prezenta reprezentantilor Ministerului Apărării Nationale (MApN), a autoritătilor locale si a structurilor de conducere a Fortelor Terestre din cadrul Statului Major al MApN, la Iasi au avut loc, la ...

Primăria, furioasă pe firmele de utilități
15/09/2024 16:12

Autoritătile locale sunt nemultumite de modul in care firmele de utilităti respectă termenele prevăzute in contract privind finalizarea la timp a lucrărilor executate  pe domeniul public, lucru care i ...

Aplicarea inteligenței artificiale în procesul educațional, dezbătută la Iași
15/09/2024 16:11

Modul prin care inteligenta artificială (AI) contribuie la imbunătătirea performantelor elevilor si a procesului educational in general va fi dezbătut in cadrul conferintei „Inteligenta Artificială i ...

Unul dintre autorii masacrului de la Osoi, pus în libertate
15/09/2024 16:10

Aurel Lupascu are 75 de ani si zace, din 2015, in Penitenciarul Iasi. A fost condamnat la un sfert de secol de inchisoare pentru comiterea infractiunii de omor deosebit de grav, el fiind seful găstii alcătuit ...

Studenții agronomi, grăbiți să intre în amfiteatre
15/09/2024 16:08

* luni, ceremonia deschiderii anul universitar 2024 - 2025 ii va avea in prim-plan pe cei aproximativ 1.000 de tineri aflaţi in primul an de studii la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de ...

„Hobby”-ul care l-a dus pe un hârlăuan la pușcărie: telefoane la 112 și înjurat polițiștii
15/09/2024 16:07

Probabil din cauza caniculei ce l-a atins nemilos la neuroni, Mihai L., un tanăr ce locuieste intr-o suburbia a Harlăului, si-a găsit, subit, in această vară, un hobby ce avea să-l trimită după gratii. ...

Locuințe nZEB pentru ieșenii aflați în situații de risc
15/09/2024 16:05

Primărul Mihai Chirica a semnat autorizatia pentru inceperea lucrărilor de construire a 188 locuinte pentru tinerii aflati in situatii de risc situate in zona Grădinari-Metalurgie, in cadrul unui proiect cu ...

Mustul, gustul dulce al toamnei din vii
15/09/2024 15:59

În diminetile de toamnă, cand razele soarelui se joacă printre vii si aerul e incărcat de aroma pămantului umed, gandul ne poartă către unul dintre cele mai apreciate daruri ale acestui anotimp: mus ...

Furia ciclonului Boris. Inundații devastatoare și comunități paralizate în Sudul Moldovei
15/09/2024 09:54

Ciclonul Boris, care a lovit cu furie si sudul Moldovei, a adus precipitatii torentiale, distrugand infrastructura si fortand evacuarea localnicilor din mai multe comune din judetele Vaslui si Iasi. În do ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei