Patronul RVR a scăpat de puşcărie
Dimensiune font:
Curtea de Apel i-a redus pedeapsa de la patru la trei ani, iar condamnarea e cu suspendare * afaceristul a fost inculpat pentru tâlhărie calificată, după ce a sărit cu toporul la un angajat de-al său, obligându-l pe acesta să-i dea 4.620 lei * acum, el trebuie să dea cu mătura pe plaja de la Purcica
Patronul firmei de taximetrie RVR, Radu Gabriel Norocea, a trăit sub stress maxim până alaltăieri, după ce a fost condamnat, pe 19 octombrie 2020, la patru ani de închisoare, cu executare. Fapta pentru care a fost tras la răspundere s-a petrecut în seara de 21 mai 2018. Fiind sărbătoare mare, Sfinţii Constantin şi Elena, Norocea a petrecut îndelung la un local din Bucium. Se cam cherchelise, dorea să ajungă acasă, dar n-a riscat să urce el la volan. A solicitat un taxi de la propria firmă, fiind preluat, în jurul orei 00.15, de către Constantin A., un student la arte plastice care-şi rotunjea veniturile lucrând ca taximetrist. Acesta şi-a transportat patronul la domiciliu, dar a avut un moment de neglijenţă atunci când a oprit maşina. Dacia condusă de el a lovit uşor partea din spate a unui Range Rover parcat la marginea carosabilului. Era limuzina lui Norocea, iar acesta a luat foc. A coborât din taxi, s-a dus în casă şi a revenit înarmat cu un topor, ameninţându-l pe Constantin: „mi-ai stricat o maşină de 100.000 euro, o să-ţi tai mâna cu care pictezi!”. Speriat, taximetristul s-a rugat de Norocea să nu-l omoare, spunând că o maşină se poate repara, dar mâna tăiată nu se mai poate pune la loc şi nici omul nu poate învia.
Afaceristul s-a arătat dispus să-l cruţe, dar cu condiţia de a suporta reparaţia Rover-ului. Ajutat de un prieten cu care chefuise, Norocea l-a imobilizat pe taximetrist şi l-a băgat în portbagajul altei maşini. S-au dus acasă la Constantin, l-au dezlegat şi i-au acordat un răgaz de zece minute în care să vină cu banii. Acesta s-a conformat şi s-a întors cu 4.620 lei. Norocea a zis că nu-i destul, că mai trebuie 3.000 euro, dar repede, în maxim 24 ore. Ca să se asigure, şi-a dus angajatul la sediul RVR şi l-a pus să scrie o declaraţie prin care acesta din urmă îşi asuma producerea pagubelor. Apoi i-a dat drumul ostaticului de conjunctură.
Apelantul a recunoscut vătămarea corporală şi furtul, nu tâlhăria
Constantin a povestit părinţilor toată păţania, iar aceştia l-au convins să facă plângere penală pentru „lovire sau alte violenţe”, „lipsire de libertate”, „tâlhărie” şi „şantaj”. Chemat la audieri, Norocea n-a recunoscut nimic la început, dar imaginile suprinse de camerele de supraveghere i-au fost fatale. La un moment dat, a precizat că nu mai are niciun fel de pretenţii financiare de la Constantin, dacă acesta îşi retrage plângerea. Nu s-a întâmplat aşa, taximetristul şi-a scos certificat medico-legal şi dosarul a mers mai departe. Sentinţa dată de magistraţii Judecătoriei Iaşi în data de 19 octombrie 2020 l-a lovit precum trăsnetul pe omul de afaceri. Patru ani de închisoare cu executare în regim de detenţie şi obligaţia de a plăti 30.000 lei drept daune morale.
Norocea a făcut imediat apel, criticând soluţia pentru netemeinicie. A invocat un paragraf de lege care spune că „în cazul în care făptuitorul loveşte persoana vătămată ca urmare a unor neînţelegeri anterioare, după care îşi însuşeşte un bun al acesteia, constituie infracţiunile de vătămare corporală şi furt, nu aceea de tâlhărie, de vreme ce întrebuinţarea violenţei nu s-a făcut în scopul sustragerii bunului, ci din răzbunare”.
Pledoaria s-a dovedit eficientă, judecătorii i-au admis apelul şi, prin hotărârea dată alaltăieri, au decis reducerea pedepsei de la patru la trei ani, condamnarea fiind una cu suspendare. Sentinţa Curţii de Apel e definitivă. Norocea a scăpat de puşcărie, dar trebuie să dea cu mătură, vreme de două luni, la plaja de la Purcica. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau