Peste 2.000 de viitori medici au intrat, pentru prima dată, în amfiteatrele UMF Iași
Dimensiune font:
* rectorul UMF, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, le-a adresat un cuvânt de „Bun venit” celor mai noi membri ai comunității academice: 1.431 de boboci de la liniile de predare în limba română şi 596 de proaspăt studenţi la liniile de predare în engleză şi franceză
Deschiderea noului an universitar a avut loc duminică, 24 septembrie 2023, în Aula „George Emil Palade” a Universității „Grigore T.Popa” din Iași.
Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa corpului academic al UMF Iaşi, studenţilor universităţii, reprezentanţi ai mediului academic, ai Inspectoratului Şcolar şi ai autorităţilor locale. „Ziua de astăzi va fi una memorabilă pentru fiecare dintre voi. Aici, acum, începe drumul spre activitatea profesională. Drumul pe care l-aţi ales este unul frumos şi nobil, dar şi dificil şi plin de modificări, în egală măsură. Noi, corpul academic al UMF Iaşi suntem aici să vă ghidăm în această călătorie excepţională de învăţare şi de descoperire. Ne străduim să oferim studenţilor noştri educaţie de înaltă calitate, bazată pe cercetare şi practică clinică pentru a-i pregăti să fie printre cei mai buni în specializările pe care le avem. În egală măsură, promovăm valorile etice şi umaniste, care sunt fundamentale în exercitarea profesiei de medic, stomatolog, farmacist sau bioinginer medical. Rolul educaţiei este de a te învăţa să gândeşti intens şi critic. Inteligenţă şi caracter. Acesta este scopul adevăratei educaţii, spunea Martin Luther King jr. Cuvintele sale sunt perfect valabile şi astăzi”, a transmis prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
În numele Senatului UMF Iaşi a vorbit prof.univ.dr Irina Draga Căruntu, care le-a urat bun venit studenţilor din primul an. „În mod tradiţional, generaţia mea, poate şi generaţiile mai tinere, asociază prima zi de şcoală cu expresia sună clopoţelul, care anunţă revenirea în amfiteatre, în săli de lucrări practice, în saloane de spital, adică al spaţiului vital al procesului de învăţământ superior medical. Învăţământul superior trece printr-o transformare rapidă cu accente, uneori, chiar dramatice. De la catedră şi din bănci putem face o listă detaliată care să cuprindă nu doar toate etapele procesului de predare-învăţare, de evaluare a abilităţilor şi competenţelor, dar şi atitudini, sentimente şi valori”, a spus preşedinta Senatului UMF Iaşi, prof.univ.dr Irina Draga Căruntu.
Rectorul Universităţii de Arte, Aurelian Bălăiţă a fost cel care a transmis mesajul celorlalte universităţi. „Vă dorim să fructificaţi pe deplin oportunităţile pe care universitatea le oferă, să vă împliniţi visurile, să trăiţi aşa cum vă doriţi. Avem convingerea că noul an academic va fi consemnarea unor noi succese în atingerea obiectivelor pe care actuala conducere şi le-a propus cu viziune şi determinare. Un nou an universitar în care sănătatea şi pacea să ne înconjoare”, a spus Rectorul Universităţii de Arte, Aurelian Bălăiţă.
Chiar dacă nu a fost prezentă fizic, ci doar printr-o înregistrare video, Ligia Deca, ministrul Educaţiei, a transmis la rândul său un mesaj. „Acest nou an universitar este unul diferit şi special pentru că a intrat în vigoare noua lege a învăţământului superior. Această lege conţine o serie de programe naţionale şi de măsuri care sprijină atât excelenţa, pe care universitatea dvs cu siguranţă o susţine, cât şi echitatea în învăţământul superior. Avem nevoie de mai mulţi tineri cu competenţe superioare. Ştim cu toţii că orice economie cu valoare adăugată are nevoie de cât mai mulţi tineri calificaţi şi de cât mai mulţi tineri care pot contribui la nivel universitar la dezvoltarea economiei”, a spus ministrul Educaţiei.
Ligia Deca a spus în mesajul video şi că pentru viitorii medici contribuţia este cu atât mai semnificativă pentru că şi-au ales o meserie nobilă care va contribui nu doar la bunăstarea economică, ci şi, în general, la progresul social al ţării noastre. „Excelenţa universităţii dvs aţi demonstrat-o în repetate rânduri, face ca sprijinul Ministerului Educaţiei să fie centrat pe suplimentarea resurselor necesare pentru a asigura studenţilor un parcurs educaţional de înaltă ţinută. Ştim că universitatea dvs atrage un număr record de studenţi străini, că absolvenţii dvs reuşesc să se integreze rapid în piaţa muncii atât din ţară cât şi din străinătate, şi mai ştim că acele parteneriate active pe care universitatea le cultivă fac ca activitatea activităţii să fie una excepţională”, a spus ministrul Deca. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau