Peste două tone de trufe au fost culese, anul trecut, din pădurile Iașului
Dimensiune font:
Sezonul de culegere a trufelor începe la data de 15 aprilie și se încheie la data de 31 decembrie
* recoltarea se realizează cu maxim doi câini, dresaţi pentru identificarea trufelor, cei mai iscusiți fiind cei din rasele labrador, golden retriever, vizsla ungurească, cockerul, bretonul spaniel și lagotto romagnolo
* prețurile pentru aceste rase de câini pornesc de la 500 de euro și pot ajunge chiar şi la 2.500 de euro
Trufele sunt considerate alimente „de lux”, străinii plătind sute de euro doar pentru a degusta câteva zeci de grame din preparatele ca aceste delicatesuri.
Surprinzător sau nu, în pădurile din județul Iași se găsesc trufe negre, care sunt recoltate doar de către firme autorizate, sub atenta supraveghere a Direcției Silvice Iași. Doar anul trecut, instituția a cesionat dreptul de recoltare a unei cantități totale de 2,1 tone ciuperci comestibile – trufe la prețul de 100 de lei pe kilogram. „În anul 2021 au fost cesionate suprafeţe de pe care s-au recoltat 2.100 de kilograme de trufe, la trei firme din România. Am concesionat prin licitație suprafețe de pădure”, a declarat ing.Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.
Legislația în vigoare prevede ca procedura de cesionare a dreptului de recoltare să se facă prin licitaţie publică sau prin negociere directă, după cel puţin o licitaţie organizată la care se prezintă un singur participant. Cele trei firme autorizate care au participat anul trecut la licitațiile din Iași sunt BeeHedd Trufles SRL - care a recoltat 800 de kilograme de trufe, Tuber Transilvania SRL - 1.000 de kilograme, și Biorom Ralex SRL - 300 de kilograme. Cantitatea maximă care poate fi recoltată din fiecare județ este stabilită conform legii.
„Pentru anul 2022 s-a demarat procedura pentru obținerea aprobărilor vizând recoltarea și achiziționarea a cinci tone de trufe”, a mai spus Gabriel Doncean.
După ce sunt culese, trufele negre sunt vândute la diferite firme care le comercializează, de regulă, în străinătate. Prețurile pentru acest tip de ciuperci variază între 20 şi 150 de euro kilogramul.
Investiții pe măsura câștigurilor
Întregul proces de recoltare este unul laborios, stabilit prin lege. Sezonul de culegere a trufelor începe la data de 15 aprilie și se încheie la data de 31 decembrie. Recoltarea se realizează cu maxim doi câini, dresaţi pentru identificarea trufelor. Cei mai iscusiți „vânători de trufe” sunt cei din rasele labrador, golden retriever, vizsla ungurească, cockerul, bretonul spaniel și lagotto romagnolo. Cei care doresc să meargă la vânătoare de trufe trebuie să știe că prețurile pentru aceste rase de câini pornesc de la 500 de euro și pot ajunge chiar şi la 2.500 de euro, pentru rasa lagotto romagnolo.
Amenzi usturătoare pentru culegători
Având în vedere faptul că simbioza dintre arbore și trufă este extrem de importantă pentru pădure, legislația din România a fost îmbunătățită în ultimii ani, pentru a combate furturile de ciuperci. Cei care sunt prinși că recoltează trufele cu orice obiect, unealtă sau derivate, în afară de vanghină, pot fi sancţionați cu amendă de la 5.000 lei la 7.000 lei. Persoanele care recoltează fără a fi însoţite de câini dresați pentru identificarea trufelor sau în cazul în care numărul acestora depăşeşte maximul reglementat de lege se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 7.000 lei, iar cei care nu dețin autorizație pentru a recolta trufe riscă o amendă de peste 5.000 de lei. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau